Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Igor Tsvirko – Kristina Kretova: Οι βραβευμένοι χορευτές μαζί στο “Freedom Celebrity Ballet Gala”

Στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Aμφιθεάτρου Κουρίου.

Μια μοναδική βραδιά πρόκειται να περάσουν όλοι όσοι θα βρεθούν στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο “Freedom Celebrity Ballet Gala” που θα πραγματοποιηθεί την Αρχαία Σκηνή του Κουρίου.

Η παραγωγή έχει επιλέξει προσεκτικά το πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από κλασικά μπαλέτα και σύγχρονα έργα που ερμηνεύονται από διάσημους διεθνείς καλλιτέχνες.

Συγκεκριμένα, στην σκηνή και για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, θα βρεθούν 12 παγκοσμίου φήμης αστέρες του μπαλέτο ενώ η υπέροχη συμφωνική ορχήστρα Commandaria θα συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της υπέροχης βραδιάς. Τέλος, θα συμμετάσχουν και σχολές μπαλέτου από την Κύπρο, προσθέτοντας μια αλλιώτικη πινελιά σε αυτή τη φαντασμαγορική εκδήλωση.

Μεταξύ των εξαιρετικών καλλιτεχνών που θα απολαύσουμε στη σκηνή βρίσκονται οι βραβευμένοι χορευτές, Igor Tsvirko και Kristina Kretova.

Ποιος είναι ο Igor Tsvirko:

O Igor Tsvirko γεννήθηκε στο Οντίντσοβο, στην περιοχή της Μόσχας. Το 2007 αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας και έγινε δεκτός στο Μπαλέτο Μπολσόι. Καθηγητής του είναι ο Alexander Vetrov. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής στο τηλεοπτικό κανάλι “Culture” στο πρόγραμμα “Big and Small”. Ήταν τρεις φορές υποψήφιος για το θεατρικό βραβείο Χρυσή Μάσκα. Του απονεμήθηκε το βραβείο “Ψυχή του χορού” στο “Star”.

Ποια είναι τα συναισθήματα σου κάθε φορά που ανεβαίνεις στην σκηνή; Και ποια όταν αρχίζεις να χορεύεις;

Το να βγαίνεις στη σκηνή έχει να κάνει με την προσμονή. Θα καταφέρεις να δημιουργήσεις την εικόνα που είχες στον νου σου τις τελευταίες μέρες; Πώς θα αντιδράσει το κοινό; Και όταν είσαι επάνω στη σκηνή, βιώνεις τη μοναδική εμπειρία του ότι το “εγώ” δεν είμαι “εγώ”. Είμαι διαφορετικός, είμαι ο ρόλος μου. Και όλες οι χειρονομίες δεν είναι πια του Igor Tsvirko, είναι αυτουνού που υπάρχει στο κεφάλι μου. Αυτή είναι η ομορφιά του μπαλέτου.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ξεκινήσεις να χορεύεις;

Όχι τι, αλλά ποιος. Ήταν η μαμά μου. Ήταν η επιθυμία της. Ήμουν καλός σε κάτι, και μου άρεσε να κινούμαι. Μου άρεσε να δίνω τα πάντα στη σκηνή.

Ποια είναι η συμβουλή σου προς τους νέους χορευτές;

Πριν πάτε στην αίθουσα χορού και τελειοποιήσετε την τεχνική σας, μελετήστε κάθε ταινία και βιβλίο που αφορά το πρόσωπο που πρόκειται να υποδυθείτε. Σκεφτείτε τον χαρακτήρα του, τον τρόπο που κινείται. Και μετά δουλέψτε την τεχνική. Το βασικό είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου όταν κανείς άλλος δεν το κάνει.

Παλαιότερα, ο άνδρας χορευτής αντιμετωπιζόταν με μια κάποια επιφύλαξη, έως και περιέργεια. Έχει αλλάξει αυτό;

Έτσι νομίζω. Στις μέρες μας πολλοί άντρες μού μιλούν και με αντιμετωπίζουν με σεβασμό όταν τους λέω ότι είμαι χορευτής μπαλέτου. Είναι αρκετοί που καταλαβαίνουν την πολυπλοκότητα του επαγγέλματος.

Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σου οι 5 καλύτεροι χορευτές/τριες όλων των εποχών και ποιος/α σε έχει επηρεάσει περισσότερο;

Δύσκολη ερώτηση με ακόμα πιο δύσκολη απάντηση. Αυτοί που θεωρώ ως καλύτερους χορευτές όλων των εποχών είναι οι Baryshnikov, Vasiliev, Lavrovsky και Chabukiani. Οι Mukhamedov και ο Acosta θα έλεγα ότι με επηρέασαν εξίσου.

Ποια είναι η Kristina Kretova:

Γεννήθηκε στην πόλη Orel και από την ηλικία των 6 ετών σπούδασε σε χορογραφική σχολή. Σε ηλικία 10 ετών, ως η καλύτερη μαθήτρια της σχολής, προσλήφθηκε για να εισαχθεί στην Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας στο θέατρο Μπολσόι. Αφού αποφοίτησε από τη σχολή με άριστα, έγινε δεκτή στον θίασο “Μπαλέτο του Κρεμλίνου” με την ιδιότητα της πρίμα μπαλαρίνας, όπου εργάστηκε για 9 χρόνια, παίζοντας τους κύριους ρόλους. Αργότερα, αφού πέρασε μία σεζόν στο θέατρο Stanislavsky και στο θέατρο Nemirovich-Danchenko, προσκλήθηκε να ενταχθεί στον θίασο του θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον χορό;

Όταν ήμουν 14-15. Πιο πριν, δεν ήξερα πραγματικά τι έκανα. Θα έλεγα ότι σε εκείνη την ηλικία είναι που το πήρα απόφαση.

Τι είναι ο χορός για εσένα;

Ο χορός είναι τέχνη χωρίς λόγια. Για μένα είναι αυτοέκφραση. Μέσα από τους χαρακτήρες μου, ζω άλλες ζωές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε σχέση με το χορό;

Θέλω να βρω τον μετρ μου και να δημιουργήσω μαζί του παραστάσεις που δεν βρίσκει κανείς σε κανένα άλλο θέατρο.

Πώς θα ενθάρρυνες τους γονείς, έτσι ώστε να επενδύσουν στην χορευτική παιδεία των παιδιών τους;

Οι γονείς μου δεν είχαν πολλά περιθώρια. Αρκούσε η επιθυμία μου και μόνο να γίνω μπαλαρίνα και να αποδείξω σε όλο τον κόσμο ότι θα ήμουν η καλύτερη σε αυτό.

Πιστεύεις πως το μπαλέτο χρειάζεται κάποιες αλλαγές για να επιβιώσει στον χρόνο; Πώς μπορεί να προσελκύσει ευρύτερο κοινό;

Η αλλαγή είναι απαραίτητη και επιτακτική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί παράλληλα η κληρονομιά του κλασικού χορού. Φυσικά, χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις από χορηγούς και συνεργάτες για να κάνουμε παραστάσεις μπαλέτου μεγάλης κλίμακας σε προσιτές τιμές. Έτσι, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλείο του ιστορικού χώρου της Κύπρου, του αμφιθεάτρου Κουρίου στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας τώρα και προετοιμαστείτε να ζήσετε αυτή την εξαιρετική συνέργεια τέχνης και ιστορίας.

Διάβασε ακόμη