Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αυτό θα συμβεί αν σταματήσει η Γη να περιστρέφεται

Υπάρχουν πράγματα που θεωρούμε δεδομένα.

Η καθημερινότητα “τρέχει” με μπόλικο άγχος που προέρχεται από το χάος, αλλά και τρέξιμο πίσω από τα πάντα και τους πάντες. Ίσως θα ήθελες να σταματήσει αυτό. Ίσως να το έχεις ευχηθεί. Αλλά τι θα συνέβαινε αν ο κόσμος σταματούσε, στην πραγματικότητα; Δηλαδή, αν ο πλανήτης Γη σταματούσε ξαφνικά να περιστρέφεται;

Αυτή η ιδέα είναι τόσο παράλογη, όσο και ενδιαφέρουσα. Τουλάχιστον όσο μιλάμε για τους νόμους της φυσικής και τη βαρύτητα ή το ηλιακό σύστημα, υπάρχουν πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Κάποιες φορές έχει ενδιαφέρον να κοιτάξουμε στις πτυχές που αγνοούμε στην καθημερινότητά μας. Ας δούμε λοιπόν τι θα συνέβαινε αν “σταματούσε η Γη για να κατέβουμε”.

Διάβασε ακόμη – Αυτά είναι τα θαύματα της φύσης που πρέπει να δεις από κοντά

Έστω ότι η Γη σταματάει να περιστρέφεται

Εμείς, η ατμόσφαιρα, οι ήπειροι, ο πλανήτης και όλα τα υπόλοιπα πράγματα περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, ο οποίος με τη σειρά του κινείται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας. Ταυτόχρονα, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Δεν είναι πολύ εύκολο να το εξηγήσουμε με λίγα λόγια, αλλά ίσως έχεις παρατηρήσει καθώς περπατάς ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την κίνηση της περιστροφής. Αν πηδήξουμε, ο κόσμος δεν ξεγλιστράει από κάτω μας, για παράδειγμα. Αν όμως η Γη σταματούσε ξαφνικά, θα συνέβαιναν πολλά πράγματα, κυρίως άσχημα.

Διάβασε ακόμη – Αυτοί είναι οι πιο οικονομικοί εξωτικοί προορισμοί για το 2024

Ο πρώτος νόμος της αδράνειας του Νεύτωνα μας λέει ότι θα πετούσαμε προς τα ανατολικά με σχεδόν 1.700 χιλιόμετρα την ώρα και θα πεθαίναμε. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί θα δέχονταν τις συνέπειες επίσης αυτής της αλλαγής, και όχι μόνο αυτά, αλλά και τα κτίρια, τα δέντρα και όλα τα υπόλοιπα θα ξεριζώνονταν πιθανώς ή θα διαλύονταν.

Ο μόνος τρόπος για να σωθούμε θα ήταν να πάμε κοντά στους πόλους, όπου η ακτίνα από το κέντρο είναι πολύ μικρότερη και, κατά συνέπεια, το ίδιο και η ταχύτητα περιστροφής.

Πηγή: esquire.com.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη