Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Αγία Νάπα: Όλοι οι λόγοι που αξίζει να την επισκεφθείς αυτό το καλοκαίρι

Φυσική ομορφιά, πεντακάθαρα νερά, εξωτικές παραλίες, χαλαρή διάθεση, πολιτισμός, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια… Το καλοκαίρι στην Αγία Νάπα είναι ξεχωριστό και ήρθε η στιγμή να το ζήσεις.

Από την Κάκια Μεγαπάνου

Όταν ήμουν στο Λονδίνο για σπουδές, είχα μια φίλη από Λίβερπουλ που κάθε τρεις μήνες, τουλάχιστον, πήγαινε Αγία Νάπα. Την έβλεπα να ετοιμάζει βαλίτσες και τη ρωτούσα ποιος ήταν τώρα ο προορισμός της. Από μακριά, με ένα χαμόγελο που την έκανε και έλαμπε, μου φώναζε κουνώντας το χέρι “Άγια Νάπα”. Μα πάλι εκεί θα πάει; Τι έχει αυτό το μέρος, επιτέλους, μέλι; Ναι, θα μπορούσες να το πεις αυτό, μια που η Αγία Νάπα είναι ένας προορισμός με τον οποίο… κολλάς.

___Παραλίες

Δεν μπορώ να διαλέξω παραλία, πραγματικά η μια λέει στην άλλη «εγώ είμαι καλύτερη». Σε όλες τις παραλίες της Αγίας Νάπας έχει απονεμηθεί η γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ψηλό επίπεδο της καθαριότητας και τις εξαιρετικές διευκολύνσεις που προσφέρονται, σύμφωνα με τα επίπεδα που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΑ

Η παραλία Αγία Θέκλα βρίσκεται 6,5 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της Αγίας Νάπας. Υπάρχει δυνατότητα για περπάτημα είτε ανατολικά προς την παραλία Βαθειά Γωνιά, είτε δυτικά προς το γραφικό λιμανάκι του Ποταμού του Λιοπετρίου, μέσω πεζόδρομου που ενώνει τα δύο σημεία. Στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια και περίπτερα.

ΑΜΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΗ

Η παραλία Άμμος του Καμπούρη βρίσκεται 2 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της Αγίας Νάπας. Είναι μια βραχώδης παραλία στο μεγαλύτερο τμήμα της, ενώ στο κέντρο της εντοπίζεται μια μικρού μήκους αμμώδης ακτή.

ΒΑΘΕΙΑ ΓΩΝΙΑ

Η παραλία Βαθειά Γωνιά βρίσκεται 2,2 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Αγίας Νάπας. Είναι αμμώδης παραλία, η οποία βρίσκεται σε φυσικό βραχώδη κόλπο. Είναι καλυμμένη από ψιλή χρυσή άμμο. Η ακτή διαχωρίζεται με πεζόδρομο, ο οποίος τη συνδέει ανατολικά με το λιμανάκι της Αγίας Νάπας και δυτικά με την παραλία Μακρόνησος.

ΓΛΥΚΥ ΝΕΡΟ

Η παραλία Γλυκύ Νερό βρίσκεται 1 χιλιόμετρο ανατολικά του κέντρου της Αγίας Νάπας. Είναι μια αμμώδης παραλία σε φυσικό κόλπο, ακριβώς δίπλα από τις θαλασσινές σπηλιές της Αγίας Νάπας.

ΚΕΡΜΙΑ

Η παραλία Κέρμια βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Αγίας Νάπας, στον κύριο δρόμο που οδηγεί στο Κάβο Γκρέκο.

ΚΑΤΣΑΡΚΑ

Η παραλία Κατσαρκά βρίσκεται 1 χιλιόμετρο δυτικά από το κέντρο της Αγίας Νάπας. Είναι μια φαρδιά βραχώδης ακτή με μικρά αμμώδη τμήματα σε λίγα σημεία. Βρίσκεται 500 μέτρα από το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Κατά μήκος της παραλίας διέρχεται ο πεζόδρομος, ο οποίος συνδέει το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας με την παραλία Βαθειά Γωνιά.

ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΝΝΟΣ

Ο κόλπος Κόννος είναι μία μικρή παραλία που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της Αγίας Νάπας, στο βάθος ενός μεγάλου κόλπου. Αποτελείται από δύο μικρές αμμώδεις παραλίες που χωρίζονται μεταξύ τους με ένα βραχώδες μικρό ακρωτήρι. Η παραλία βρίσκεται κοντά στο Ακρωτήρι Γκρέκο, που είναι Εθνικό Δασικό Πάρκο και προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Natura. 

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ / ΜΙΚΡΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ

Η παραλία Μακρόνησος βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Αγίας Νάπας. Είναι μια αμμώδης παραλία, που έχει δημιουργηθεί από ένα σύμπλεγμα ορμίσκων.

ΛΙΜΝΑΡΑ

Η παραλία Λιμνάρα είναι μια μικρή αμμώδης παραλία σε βραχώδη κόλπο, καλυμμένη από λεπτή χρυσή άμμο. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Κάβο Γκρέκο, 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της Αγίας Νάπας. Η παραλία βρίσκεται κοντά από τις θαλασσινές σπηλιές του Κάβο Γκρέκο, τα ονομαζόμενα «Παλάτια». Τα «Παλάτια» είναι σπηλιές, οι οποίες υπάρχουν μέσα σε θαλάσσιες χαράδρες ύψους μέχρι 10 μέτρων.

ΛΟΥΚΚΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΗ

Η παραλία Λούκκος του Μάντη βρίσκεται δυτικά από το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Είναι μια μικρή βραχώδης παραλία, όπου σε ορισμένα σημεία υπάρχει και περιορισμένη αμμουδιά. Η παραλία είναι καλυμμένη από βότσαλα και άμμο. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει ο πεζόδρομος, ο οποίος συνδέει το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας με την παραλία Βαθειά Γωνιά.

ΠΕΡΝΕΡΑ

Η παραλία Περνέρα βρίσκεται 1,8 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Αγίας Νάπας. Είναι αμμώδης παραλία στο βόρειο τμήμα της, ενώ στο νότιο δυτικό τμήμα της εντοπίζονται βραχώδεις σχηματισμοί λόγω της χερσονήσου που αναπτύσσεται εκεί και την οριοθετεί από τα δυτικά. Είναι καλυμμένη με χρυσή άμμο.

ΠΑΝΤΑΧΟΥ

Η παραλία Πανταχού βρίσκεται ανατολικά από το Λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Είναι μια φαρδιά αμμώδης παραλία σε φυσικό μεγάλο κόλπο. Είναι η μακρύτερη παραλία της Αγίας Νάπας, καθώς ξεκινάει από το Λιμανάκι και φτάνει μέχρι τη γειτονική παραλία Γλυκύ Νερό, συνολικής απόστασης 1,2 χιλιομέτρων περίπου. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία βρίσκεται το Δημοτικό Μουσείο «ΘΑΛΑΣΣΑ», το Μεσαιωνικό Μοναστήρι και το Υδραγωγείο της Αγίας Νάπας.

ΝΗΣΙ

Η παραλία Νησί βρίσκεται 3,3 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της Αγίας Νάπας και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Είναι μια αμμώδης παραλία που σχηματίζεται εντός φυσικού κόλπου, καλυμμένη από λεπτή χρυσή άμμο. Στο δυτικό τμήμα της παραλίας υπάρχει ένα νησάκι σε μικρή απόσταση από την ακτογραμμή (45 μέτρα).

NISSI BAY

Η παραλία Νησί Μπέι βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της Αγίας Νάπας, είναι καλυμμένη με ψιλή χρυσή άμμο, ενώ υπάρχει φυσική χρυσή αμμουδιά που συνορεύει με την όμορφη παραλία Νησί. Επίσης, στο ανατολικό τμήμα της παραλίας υπάρχει και ένα νησάκι σε μικρή απόσταση από την ακτογραμμή (45 μέτρα).

___Τι θα δω;

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ «ΘΑΛΑΣΣΑ»

Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «ΘΑΛΑΣΣΑ» έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό και στους επισκέπτες της Κύπρου, τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου, από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα. Το κύριο έκθεμα του μουσείου είναι το «Κυρήνεια II», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των κλασικών χρόνων της Κερύνειας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ – ΠΙΕΡΙΔΗ

Είναι το πρώτο στο είδος του μουσείο στην Κύπρο, που παρουσιάζει εκθέματα σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά του θαλάσσιου, βοηθώντας στη μελέτη, έρευνα και ταξινόμηση των θησαυρών των κυπριακών και ελληνικών θαλασσών και βιότοπων.

Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας, 23816366 thalassamuseum.org.cy

ΤΟ ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ

Βρίσκεται στην Πλατεία του Μοναστηριού, στο κέντρο της Αγίας Νάπας, και είναι αφιερωμένο στην κυπριακή παράδοση. Το Αγροτόσπιτο αποτελεί αυθεντική αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σπιτιού των παλαιότερων χρόνων, απεικονίζοντας την αγροτική παράδοση της Αγίας Νάπας.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Το Ανοικτό Μουσείο / Πάρκο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας, δημιουργήθηκε το 2014. Γλύπτες από όλες τις γωνίες του κόσμου, αρκετοί από τους οποίους είναι παγκοσμίως γνωστοί, ταξιδεύουν για να δημιουργήσουν τα γλυπτά τους στο διεθνές πλέον πάρκο γλυπτικής.

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ «MUSAN»

Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες-κολυμβητές με μάσκα ή δύτες μπορούν να περιηγηθούν σ’ ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης είναι η φύση και κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ τοποθετήθηκαν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα.

___Τι θα ζήσω

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Το Φεστιβάλ διαρκεί οκτώ μέρες και ξεκινά από το δεύτερο Σάββατο του μηνός Οκτωβρίου μέχρι το τρίτο Σάββατο του ιδίου μηνός, ενώ το παρακολουθούν πέρα των δέκα χιλιάδων ατόμων κάθε βράδυ. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο μεσαιωνικό φεστιβάλ της Μεσογείου.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας είναι αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη εκδήλωση στην Αγία Νάπα και μια από τις γνωστότερες εκδηλώσεις του νησιού. Το πρώτο Φεστιβάλ έγινε τον Σεπτέμβριο του 1985 και έκτοτε έχει καθιερωθεί σαν μια ετήσια εκδήλωση, που γίνεται πάντοτε την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου, ώστε να συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Το φεστιβάλ διεξάγεται στην Πλατεία Αγίας Νάπας και περιμετρικά του ιστορικού Μοναστηριού.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ & ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ

Πέρα των εκατό νέων και παλαιών μοντέλων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και αυτοκινήτων αντίκες, παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Μηχανοκίνητου Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας, που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Φεστιβάλ Παιδιού Αγίας Νάπας πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, με εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους να διασκεδάζουν με παιχνίδια, εκλεκτούς καλεσμένους αλλά και με πολλές δραστηριότητες.

___Τι άλλο μπορώ να δω;

ΠΑΡΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΚΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΧΥΦΥΤΩΝ

Διαθέτει 10,000 είδη φυτών, κάκτων και παχύφυτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι σπάνια στο είδος τους. Πρόκειται για μία εστία πρασίνου και πολιτισμού, που βρίσκεται πλησίον του Πάρκου Γλυπτικής.

ΜΑΡΙΝΑ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί ένα έργο μικτής ανάπτυξης, το οποίο συνδυάζει οικιστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές υποδομές στην περιοχή της Αγίας Νάπας. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει 35 πολυτελείς επαύλεις, δύο εντυπωσιακούς πύργους με 220 διαμερίσματα, λιμενικές εγκαταστάσεις και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ελλιμενισμού σκαφών διεθνών προδιαγραφών, έναν σημαντικό αριθμό από καταστήματα, παραθαλάσσια εστιατόρια και ποικίλες επιλογές για διασκέδαση.

Για τα παιδιά

Η Αγία Νάπα είναι και οικογενειακός προορισμός – αρχικά, οι υπέροχες παραλίες της, αλλά και τα εστιατόριά της, είναι φιλικά προς κάθε μέλος μιας οικογένειας. Αν θέλεις, όμως, να ξετρελαθούν τα παιδιά τότε σε συμβουλεύω να επισκεφθείς το Υδροπάρκο. Το πολυβραβευμένο με διεθνή βραβεία και διακρίσεις Υδροπάρκο Αγίας Νάπας, και ένα από τα δώδεκα καλύτερα υδροπάρκα παγκόσμια, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, βρίσκεται στην οδό Αγίας Θέκλης στη δυτική είσοδο της Αγίας Νάπας. Το Υδροπάρκο έχει ως θεματογραφία του την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ένας δεύτερος αγαπημένος προορισμός για τα παιδιά είναι το Λούνα Παρκ. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση και από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα ψυχαγωγίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη Μεσόγειο.

Διάβασε ακόμη