Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση καφέ αργά το βράδυ;

Τι δείχνει η έρευνα;

Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου μπορεί να ακούγεται πολύ δελεαστικό, όταν αρχίσει να πέφτει η ενέργειά σου αργά το απόγευμα και χρειάζεσαι ένα pick-me-up ρόφημα για να περάσεις την υπόλοιπη ημέρα.

Ο καφές συνδυάζεται, επίσης, με επιδόρπια όταν είσαι έξω με φίλους ή μετά το δείπνο. Είναι όμως κακό να πίνεις καφέ αργά το βράδυ; Εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητος είσαι στην καφεΐνη”, λέει ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Anthony DiMarino, RD, LD. “Μερικοί άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν ένα ρόφημα αργά το βράδυ και να κοιμηθούν ήσυχοι λίγες ώρες αργότερα. Τα άτομα, ωστόσο, που έχουν ευιασθησία στην καφεΐνη μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο τους και να μην μπορούν να κοιμηθούν”.

Διάβασε ακόμη – 4 τρόποι για να καταπολεμήσεις τις ιώσεις

Τώρα, όμως, θα αναρωτιέσαι: “Πόσο αργά είναι πολύ αργά για καφέ;”. Για να καταλάβεις πόσο αργά μπορείς να πιείς ένα φλιτζάνι καφέ και παρόλα αυτά να μη σου προκαλέσει υπερένταση, είναι να υπολογίσεις πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα σου για να καθαρίσει ή να αποβάλει την καφεΐνη. “Μπορεί να χρειαστούν δύο έως 10 ώρες για να εξαλειφθούν μόνο τα μισά αποτελέσματα της καφεΐνης”, εξηγεί ο ίδιος γιατρός.

“Αυτός ο χρόνος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η έρευνα δείχνει ότι τα γονίδιά σου μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα μεταβολίζεις την καφεΐνη. Συγκεκριμένα, μερικοί άνθρωποι είναι ευλογημένοι με δύο γονίδια CYP1A2 – το “γονίδιο του καφέ” που βοηθά το σώμα σου να διασπάει και να αποβάλει την καφεΐνη πιο γρήγορα από εκείνους που δεν το έχουν. Κάποιος που μεταβολίζει αργά την καφεΐνη θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγει τη βραδινή καφεΐνη, αν θέλει μια καλή βραδινή ξεκούραση”.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά στους ενήλικες να περιορίζουν την καφεΐνη στα 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο του καφέ και το μέγεθος του φλιτζανιού. Φυσικά, πρέπει, επίσης, να λάβεις υπόψη την καφεΐνη που λαμβάνεις από τη σοκολάτα, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και άλλα προϊόντα.

Διάβασ ακόμη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα γλυκαντικά

Ο κακός ύπνος είναι ίσως ο Νο. 1 κίνδυνος, όταν πίνεις καφέ αργά το βράδυ. Η αϋπνία επηρεάζει έως και 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αργά το βράδυ μπορεί να επιδεινώσει την διαταραχή το ύπνου σου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεΐνης μέσα σε τέσσερις ώρες πριν πας στο κρεβάτι δεν επηρέασε τον ύπνο, αλλά η χρήση αλκοόλ και νικοτίνης επηρέασε.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ αργά το βράδυ;

Η κατανάλωση καφέ αργά το βράδυ μπορεί να βοηθήσει όσους εργάζονται αργά ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αγαπημένο σου ρόφημα σoυ δίνει ενέργεια, τονώνει τη διάθεσή σου και σε βοηθά να σκέφτεσαι πιο καθαρά. Ο καφές έχει επίσης εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, ανεξάρτητα από το πότε τον πίνεις, όπως:

Αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων.

Βιταμίνες Β όπως η ριβοφλαβίνη, που μειώνουν τον κίνδυνο ημικρανιών, προβλημάτων όρασης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη