4 τρόποι για να καταπολεμήσεις τις ιώσεις

Με καλή διατροφή.

H εποχή των ιώσεων και του κρυολογήματος έχει ήδη αρχίσει να μας επηρεάζει. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προστατεύει το σώμα σου από ιούς και βακτήρια. Μια υγιεινή διατροφή θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα δυνατό ώστε να υπερασπιστεί όσο καλύτερα μπορεί τον οργανισμό σου από τις ιώσεις.

Τι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού;

Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εστίασε λοιπόν σε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, όπως:

Διάβασε ακόμη – 7 λαχανικά που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά

#1. Πρωτεΐνη

Οι περισσότεροι Έλληνες καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη, η οποία είναι σημαντική καθώς αποτελεί τα δομικά στοιχεία για τα αντισώματα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Φρόντισε λοιπόν να συμπεριλαμβάνεις μια καλή πηγή σε κάθε γεύμα όπως π.χ. κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και γαλακτοκομικά τρόφιμα.

#2. Υγρά

Η λήψη αρκετών υγρών είναι απαραίτητη για την υγρασία της αναπνευστικής οδού. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικροσκοπικών ρωγμών στις ρινικές μεμβράνες επιτρέποντας στους ιούς να εισέλθουν στο σώμα. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 2,1 λίτρα (περίπου 8 ποτήρια) υγρών την ημέρα και οι άντρες περίπου 2,6 λίτρα (περίπου 10 ποτήρια). Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο νερό, αλλά και γάλα, χυμούς, ζεστά ροφήματα όπως τσάι, καφέ και άλλα ροφήματα.

Διάβασε ακόμη – Προετοιμάσου με σωστό detox για τα Χριστούγεννα

#3. Φρούτα & Λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και φυτοθρεπτικών συστατικών, πολλά από τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση αρκετών τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά σημαίνει ότι το σώμα έχει περισσότερες πιθανότητες να καταπολεμήσει το κρυολόγημα και τις ιώσεις. Η επιλογή της ποικιλίας είναι το μυστικό, καθώς όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μας παρέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Έτσι, βάλε στο πιάτο σου όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά διαφορετικού χρώματος την ώρα των γευμάτων.

#4. Προβιοτικά

Το έντερο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που βοηθούν να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα υγιές. Για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η δόση πρέπει να είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ενεργές καλλιέργειες προβιοτικών την ημέρα. Αυτή η ποσότητα μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα γιαούρτια με πρόσθετα προβιοτικά. Έλεγχε τις ετικέτες καθώς δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια αρκετά προβιοτικά για να δεις αυτά τα αποτελέσματα.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη