Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πάλι μου έτυχε ο λάθος σύντροφος

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου μας βοηθάει να επιλέγουμε τον σωστό σύντροφο έτσι ώστε να μην καταλήγουμε σε κακές σχέσεις.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί επιλέγουμε τους συντρόφους που επιλέγουμε; Γιατί κάποιοι άνθρωποι ανέχονται άσχημες συμπεριφορές από τους συντρόφους τους; ‘Η γιατί επιλέγουν συνεχώς λάθος σύντροφο και καταλήγουν σε κακές σχέσεις;

Πώς επιλέγουμε σύντροφο;

  • Βάσει των εμπειριών και της προσωπικής ιστορίας μας.
  • Αναλόγως των αναγκών μας εκείνη την περίοδο.
  • Βάσει των προσδοκιών μας και του πώς θέλουμε να τις εκπληρώσουμε.
  • Αναλόγως των προτύπων μας (π.χ. από τη σχέση των γονιών μας).

5 τρόποι δημιουργίας μίας σχέσης:

  1. Βάσει ξεμυαλίσματος, ή πάθους.

Αυτές οι σχέσεις δε βασίζονται σε ουσιαστική ένωση. Συνήθως δημιουργούν αμφισβήτηση και αμφιβολίες.

  1. Βάσει του να ταιριάζει σε κοινωνικά καλούπια

Να πληροί όλα τα κριτήρια για το τί αποτελεί ένα/μια σωστό/ή σύντροφο. Να έχει τη σωστή ηλικία, δουλειά, οικογένεια, να θέλει γάμο και παιδιά κτλ. Αυτές οι σχέσεις συνήθως ακολουθούν τις προσδοκίες της οικογένειας και δεν επιτρέπεται να υπάρχει απόκλιση. Τα άτομα συνήθως δε χωρίζουν ακόμα και εάν το θέλουν.

  1. Από νεαρή ηλικία

Έφηβοι και νεαροί ενήλικες αναζητούν την ταυτότητα τους. Δεν ξέρουν καν ποιοι είναι και τί θέλουν αλλά δημιουργούν σχέσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει πολλή ένταση και συνεχής αμφισβήτηση: “Με αγαπά πραγματικά;” / “Θα μείνει μαζί μου;” / “Του/της δίνω αυτά που θέλει;”

  1. Λόγω της επιθυμίας των ατόμων να μην είναι μόνοι

Επειδή το μόνος/η αντιπροσωπεύει την αποτυχία, τη μοναξιά, το ότι “δεν αξίζω” ή ότι “οι άλλοι δε με συμπαθούν/εγκρίνουν”. Αυτές οι σχέσεις καθιστούν συνήθως τα άτομα δυστυχισμένα.

  1. Δίνει Στάτους / Κοινωνική Θέση

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται επικύρωση και έγκριση από το περιβάλλον τους. Άρα όταν βρίσκονται σε μια σχέση παίρνουν αξία από το/τη σύντροφο. Τέτοιες σχέσεις οδηγούνται γρήγορα σε αδιέξοδο.

Γενικότερα αυτοί οι τρόποι δεν εγγυούνται αγάπη και δεν παρέχουν τα σωστά θεμέλια για να χτιστεί μια δυνατή σχέση. Ο γάμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η φυσική συνέχεια για να εκπληρωθούν οι προσδοκίες αναφορικά με τους ρόλους που έμαθαν οι άνθρωποι ότι έπρεπε να παίξουν. Οι οικογένειες και οι φίλοι αυτών των ατόμων πιστεύουν ότι είναι το τέλειο ζευγάρι. Υπάρχει πολλή πίεση για να διατηρήσουν την ψευδαίσθηση της τελειότητας. Επομένως δε χωρίζουν ακόμα και εάν αυτό είναι το σωστό. Δεν είναι υγιείς σχέσεις. Εμφανίζονται χαρακτηριστικά όπως: ζήλεια, βίαιη συμπεριφορά, οικονομική εξάρτηση, απιστία, έλεγχος.

Διάβασε ακόμη – Έτσι θα αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους

6 λόγοι που μένουν κάποιοι σε άσχημες σχέσεις:

  1. Έλλειψη Αυτοεκτίμησης. Δηλαδή να μην εκτιμούμε, να μην αγαπούμε, να μη φροντίζουμε τον εαυτό μας. Άρα δε νιώθουμε ότι μας αξίζει καλύτερος/η σύντροφος.
  2. Έλλειψη Αυτοπεποίθησης. Η πεποιθηση ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δηλαδή να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας. Άρα δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε καλύτερα.
  3. Τελειομανία. Υπάρχει η ανάγκη να τα καταφέρουμε σε αυτή τη σχέση και να μη φανεί ότι κάναμε λανθασμένες επιλογές.
  4. Ανάγκη για να αποδείξουμε τον εαυτό μας σωστό και να δικαιωθούμε.
  5. Συνήθεια να είμαστε μαζί με εκείνο το άτομο.
  6. Ανάγκη για έλεγχο. Η σχέση βασίζεται στις ανασφάλειες του ενός ή και των δύο. Δεν επιτρέπεται στο/στη σύντροφο να επιδεικνύει πρωτοβουλίες.

10 ερωτήσεις για να σκεφτούμε εάν είναι ο/η σωστός/ή σύντροφος

  1. Ποιες είναι οι προτεραιότητες μας για το τί θέλουμε;
  2. Τί είναι σημαντικό για εμάς;
  3. Πληροί τα κριτήρια για το τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι;
  4. Είμαστε ευτυχισμένοι στη σχέση αυτή;
  5. Μας αγαπούν όπως θέλουμε να μας αγαπούν;
  6. Μας αγαπούν όπως μας αξίζει να μας αγαπούν;
  7. Τι ανάγκες μας πληροί αυτή η σχέση;
  8. Πώς ήταν η ζωή μας πριν να έρθει το άλλο πρόσωπο;
  9. Μπορούμε να στηρίξουμε τον εαυτό μας μόνοι μας χωρίς να βασιζόμαστε σε αυτή τη σχέση;
  10. Πώς θα ήταν η ζωή μας τώρα χωρίς αυτό το άτομο;

Εν κατακλείδι δε μας τυχαίνει λάθος σύντροφος, αλλά εμείς ευθυνόμαστε για το πώς επιλέγουμε το/τη σύντροφο μας. Μερικές φορές η κατάληξη αυτών των σχέσεων είναι ένα σημάδι της ανάπτυξης του ατόμου. Δεν είναι κακό να προχωρούμε. Σημαντικό είναι να προσπαθούμε να βρούμε την ευτυχία. Μην ξεχνάτε ότι ευτυχισμένοι άνθρωποι κάνουν ένα ευτυχισμένο κόσμο.

Ευχαριστίες στη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Χρίστου (Ιδρυτικό Μέλος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας), www.cchristou.com.cy, Facebook: Κωνσταντίνα Χρίστου, Email: [email protected], τηλ.: 99484563.

Φωτογραφία: iStock

Διάβασε ακόμη