Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Πιάσε πράσινο: Μάθε πώς να ζήσεις πιο οικολογικά

Γιατί όλοι μιλούν για την κλιματική αλλαγή; Μήπως γιατί τελικά επηρεάζει την καθημερινότητά μας; Και ποιος μπορεί επιτέλους να τη σταματήσει;

Από την ΚάΚιά Μεγάπάνου

Aπό τότε που έβαλα την ανακύκλωση στη ζωή μου, έχω πραγματικά λιγότερες τύψεις. Κάνω ντους και πλένω τα δόντια μου ταυτόχρονα, για να μη σπαταλώ νερό. Κλείνω τα φώτα. Έχω αλλάξει όλες τις λάμπες σε οικολογικές. Προτιμώ εταιρείες με βιολογικά προϊόντα. Μαγειρεύω φαγητό όχι για έναν λόχο, αλλά για τα άτομα που θα κάτσουν στο τραπέζι. Προσπαθώ όσο μπορώ. Και, ευτυχώς, σε αυτό τον αγώνα δεν είμαι μόνη! Υπάρχει συνοδοιπόρος: η Lidl.

Διάβασε ακόμη – Stella McCartney: Κάνει έκκληση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας στη μόδα στη σύνοδο G7

Τι είναι επιτέλους η κλιματική αλλαγή;

Μπήκα στο site Europa.eu και σου γράφω αυτολεξεί αυτό που διαβάζω: «ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή σχετίζεται με μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα στη Γη, όπως η θερμοκρασία, η στάθμη της θάλασσας και ο υετός (δηλαδή κάθε πτώση ή εναπόθεση στο έδαφος προϊόντων του ύδατος σε υγρή ή στερεά μορφή, επιμερισμένη, τα οποία προέρχονται από συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας). Κυριότερες μορφές του υετού είναι η βροχή, το χιονόνερο, το χιόνι κ.ά. Κατά τα τελευταία 150 έτη (τη λεγόμενη “βιομηχανική εποχή”) οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν ταχύτερα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή».

Η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα είναι ότι τα αέρια αυτά παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα: αυτό ονομάζεται «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα κυμαινόταν στους -18°C. ωστόσο οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες ενισχύουν αυτό το αποτέλεσμα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Τόσο η υγεία μας όσο και η επισιτιστική μας ασφάλεια απειλούνται, ιδίως στην Αφρική και την Ασία, όπου ζουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο πληθυσμοί νέων. Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2°C θα έθετε πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Αφρικής σε κίνδυνο υποσιτισμού.

Μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή;

Σίγουρα θα είναι δύσκολο να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Όμως έστω και τώρα μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις και να προσαρμοστούμε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι δράσεις μετριασμού αφορούν τη μείωση της ποσότητας εκπομπών που εκλύονται στην ατμόσφαιρα με την ανάπτυξη, για παράδειγμα, καθαρών μορφών ενέργειας και την αύξηση των δασικών περιοχών. Απαιτούνται δραστικές αλλαγές σε βασικούς τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιομηχανία, η στέγαση, η διαχείριση των αποβλήτων και η γεωργία. Οι διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών και όλο και περισσότερο οι νέοι πιέζουν για την ανάληψη παγκόσμιας δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ε.Ε. έχει θέσει την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως πρωταρχικό στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

Πώς γινέται αύτο έμπρακτα;

Λίγες εταιρείες έχουν υπεύθυνη θέση και αναλαμβάνουν δράση. Μία από αυτές είναι η Lidl. Αρχικά, χρησιμοποιεί υπεύθυνα τους πόρους της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφού βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Και ποια είναι αυτά; Από τη μία οι συνεργάτες και από την άλλη οι πελάτες. Ακόμα, για την βιώσιμη ανάπτυξη ιδιαίτερη σημασία έχει για την εταιρεία η μείωση της χρήσης του πλαστικού.

Και η Lidl τι κάνει;

Η στρατηγική της εταιρείας είναι ανθρωποκεντρική. Η Lidl έφερε στην Κύπρο το 2010 τη φιλοσοφία των έξυπνων αγορών. Έξυπνη αγορά είναι η περιβαλλοντικά σκεπτόμενη αγορά. Γιατί ο στόχος της Lidl Κύπρου είναι να αποτυπώσει έμπρακτα την επίδρασή της σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Πρόκειται για μια ουσιαστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με μεσοπρόθεσμους στόχους, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και αποτελέσματα που συμβάλλουν σε ένα μέλλον καλύτερο για τον πλανήτη. Στον σχεδιασμό της στρα- τηγικής λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς τάσεις και εξε- λίξεις και συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).

Η στρατηγική

Η προσέγγιση αυτή συνδέεται με τη στρατηγική του ομίλου Schwarz (στο οποία ανήκει η Lidl) για τα πλαστικά απορρίμματα REset Plastic. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοσκοπικό Οργανισμό Junior Achievement Cyprus, το πρόγραμμα mind REset, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να υλοποιήσουν τη δική τους ιδέα με γνώμονα την περιβαλλοντική ευθύνη, αναπτύσσοντας περιβαλλοντική συνείδηση και κριτική σκέψη ως οι υπεύθυνοι ηγέτες του αύριο. Σε ό,τι αφορά γενικότερα την προστασία του κλίματος, η Lidl πρώτη στην Κύπρο λαμβάνει πιστοποίηση EDGE για τα καταστήματά της. Η εταιρεία μειώνει συνεχώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, εφαρμόζοντας ένα πράσινο πρόγραμμα ανακαίνισης κτιρίων. Με την πιστοποίηση EDGE, η Lidl Κύπρου εξοικονομεί 743 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, 90.862 κυβικά μέτρα νερού και 1.551 MWh ενέργειας ετησίως.

Η πλαστική σακούλα

Εκτός από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης, μειώθηκε το πάχος στα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού και το πλαστικό περίβλημα του χαρτιού υγείας. Στόχος της Lidl είναι η περαιτέρω μείωση χρήσης πλαστικού κατά 20% μέχρι το 2025 και η μέγιστη δυνατή ανακυκλωσιμότητα για το 100% των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έως το 2025.

Τι ξέρεις για τα βιώσιμα προϊόντα;

Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση. Γι’ αυτό η Lidl, πέρα από τις βιώσιμες πολιτικές στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας της, σχεδιάζει και υλοποιεί βιώσιμα προϊόντα προς όφελος των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύεται ώστε η μέση περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι να μειωθεί στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 20% μέχρι το 2025. Επιπλέον, επιλέγει πάντα κακάο και τσάι πιστοποιημένα από 100% βιώσιμες φυτείες, ενώ διευρύνει διαρκώς την γκάμα της με περισσότερα προϊόντα πιστοποιημένα κατά MSC και ASC, όπως επίσης με βιολογικά προϊόντα και προϊόντα gluten και lactose free.

INFΟ

Η Lidl δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2010 και σήμερα διαθέτει 18 καταστήματα. Η Lidl είναι μέλος του ομίλου Schwarz και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τροφίμων στην Ευρώπη. Με παρουσία σε 32 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία 11.550 καταστημάτων και περισσότερων από 200 logistic centers σε 30 χώρες.

Διάβασε ακόμη