Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Παιδική παχυσαρκία: H παγκόσμια μάστιγα που ταλανίζει τον κόσμο

Ο Kαρδιολόγος, Ζήσης Δημητριάδης εξηγεί τους παράγοντες πρόληψης και αντιμετώπισης της.

Πολλοί από εμάς τη συνδέουν μόνο με ένα υπέρβαρο σώμα, ωστόσο η παιδική παχυσαρκία είναι μία πάθηση που αφορά στην υπέρμετρη ανάπτυξη του λιπώδους ιστού στο σώμα και έχει ως συνέπεια την αύξηση στον όγκο και στο βάρος του. Η παιδική παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την ενδεχόμενη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, υπερλιπιδαιμιών: (Η παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται αυξημένα ένα ή περισσότερα λιπιδικά κλάσματα στο αίμα: ολική χοληστερόλη, LDL – “κακή” – χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), καρδιαγγειακών παθήσεων, μυοσκελετικών τραυματισμών, δυσχερειών στην αναπνοή και τον ύπνο, επιβάρυνση στη λειτουργία της χολής και του ήπατος και άλλα, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών και νεαρών ατόμων (κάτω των 18 ετών) που πάσχουν από παιδική παχυσαρκία.

Δίαβασε ακόμη – Είναι οι δίαιτες υγιεινές;

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας και είναι σημαντικό να υιοθετηθεί από όλη την οικογένεια, καθώς αυτή είναι που σχεδιάζει τα γεύματα των παιδιών κυρίως της μικρής ηλικίας. Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικές για να έχουν τα παιδιά ένα υγιές βάρος και βέβαια αυτές αλλάζουν σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους, καθώς οι διατροφικές ανάγκες διαφοροποιούνται.

Διάβασε ακόμη – Ηλεκτρονικό τσιγάρο Vs Κλασικό τσιγάρο: Ποιο είναι το λιγότερο επιβλαβές;

Τα παιδιά μπορούν, σε γενικές κατευθυντήριες γραμμές, να καταναλώνουν για παράδειγμα φρέσκα φρούτα , λαχανικά ,δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς χωρις αλατι, φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη, άπαχα κρέατα και ψάρια, σύμφωνα πάντα με τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού και με τις οδηγίες και υπό την επίβλεψη των ειδικών. Σε αυτά τα πλαίσια, το έτοιμο – “πρόχειρο” φαγητό που περιέχει σάκχαρα και χημικά πρόσθετα, καλό είναι να αποφεύγεται. Ένας ακόμα παράγοντας πρόληψης είναι και η σωματική άσκηση που επιτρέπει στα παιδιά να είναι δραστήρια και υποστηρίζει την προσπάθεια αποφυγής ενός καθιστικού τρόπου ζωής.

Τα παιχνίδια στη φύση και τα διάφορα αθλήματα είναι ευχάριστοι τρόποι ενθάρρυνσης της σωματικής δραστηριότητας και συμβάλλουν και αυτά στην αποτροπή της υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήση Δημητριάδη, Instagram: @zisis.demetriades, Facebook: Ζήσης Δημητριάδης, τηλ. 25200107, email:[email protected], website: www.cardio-dimitriadis.com

Διάβασε ακόμη