Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Είναι οι δίαιτες υγιεινές;

Ο Kαρδιολόγος, Ζήσης Δημητριάδης εξηγεί ποια είναι η επιρροή τους στον οργανισμό μας.

Η επιλογή της διατροφής μας επηρεάζει καθοριστικά την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών διατροφών που στοχεύουν στη βελτίωση της σωματικής υγείας. Ποιες είναι όμως οι πραγματικές επιπτώσεις αυτών των διαίτων στον οργανισμό μας;

Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και ανθυγιεινά λίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η υψηλή χοληστερόλη που προκαλεί αυτή η δίαιτα μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Διάβασε ακόμη – Ηλεκτρονικό τσιγάρο Vs Κλασικό τσιγάρο: Ποιο είναι το λιγότερο επιβλαβές;

Αντίθετα, μια φυτική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό το είδος διατροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Μια άλλη δίαιτα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι η λεγόμενη “κετογονική δίαιτα”. Αυτή η δίαιτα βασίζεται σε πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και υψηλή πρόσληψη λιπών. Λόγω της έλλειψης υδατανθράκων, το σώμα εισέρχεται σε μια κατάσταση κέτωσης, στην οποία χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Αν και αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και άλλα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Η διαλειμματική διαιτα, αποκαλούμενη και ως intervall fasting, η οποία περιλαμβάνει περιορισμό της πρόσληψης τροφής για συγκεκριμένες περιόδους, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως μέσο απώλειας βάρους. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και τη συνολική λειτουργία του σώματος. Το intervall fasting έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το intervall fasting έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη διάρκεια ζωής και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα δίαιτα ή σχήμα νηστείας.

Διάβασε ακόμη – 5 συμβουλές από τον ειδικό για να διαφυλάξεις την υγεία της καρδιά σου το καλοκαίρι

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και πρωτεΐνες είναι επομένως η καλύτερη επιλογή για καλή σωματική υγεία. Σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, μια τέτοια δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τελικά, εξαρτάται από εμάς ως άτομα ποια δίαιτα θα επιλέξουμε και τι επίδραση έχει στον οργανισμό μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα τρόφιμα που τρώμε και πώς επηρεάζουν την υγεία μας. Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών και στη βελτίωση της συνολικής μας ευεξίας.

Ευχαριστίες στον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital Cyprus, Ζήση Δημητριάδη, Instagram: @zisis.demetriades, Facebook: Ζήσης Δημητριάδης, τηλ. 25200107, email: [email protected], website: www.cardio-dimitriadis.com

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη