Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Οι δέκα αρχές για μια υγιή σχέση

Πόσο υγιής είναι η σχέση σου;

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός –που σημαίνει ότι κάθε σχέση είναι μοναδική επί δύο. Όμως, όπως υποστηρίζει η relationship expert Elisabeth Shaw, υπάρχουν 10 βασικές αρχές που ισχύουν σε κάθε υγιή σχέση. Πιθανότατα τις γνωρίζεις ήδη, όμως μια επανάληψη δεν κάνει ποτέ κακό.

Νοιαζόμαστε και σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλον

Αυτές οι μικρές κινήσεις που σε κάνουν να νιώθεις ότι ο άλλος σε νοιάζεσαι και θέλει να σε ευχαριστήσει αποτελούν την “κόλλα” που σας ενώνει και κάνει δυνατή τη σχέση. Τα ζευγάρια που έχουν βρει την ισορροπία ανάμεσα στο να δέχονται και να προσφέρουν, καταφέρνοντας παράλληλα να μη χάνουν τον εαυτό τους μέσα στη σχέση, είναι τα πιο ευτυχισμένα.

Αμοιβαίος σεβασμός και καλοί τρόποι

Το “ευχαριστώ” και το “παρακαλώ” δεν πρέπει να θεωρούνται “ευκόλως εννοούμενα που παραλείπονται” μέσα σε μια σχέση. Η εκτίμηση –ακόμα και για τα ασήμαντα πράγματα-πρέπει να εκφράζεται και να μη θεωρείται δεδομένη. Το ιδανικό είναι να σέβεσαι το σύντροφό σου και να σκέφτεσαι θετικά για εκείνον ακόμα κι όταν μαλώνετε –ειδικά όταν μαλώνετε.

Διάβασε ακόμη – Διακοπές με φίλους: Οι λόγοι που ίσως οδηγήσουν σε καυγάδες

Αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου

Δεν χάνεις το δικαίωμα να ζητήσεις από το σύντροφό σου να προσπαθήσει να αλλάξει μια συμπεριφορά που δεν σου αρέσει, όμως δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αλλάξεις τα βασικά, δομικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Είναι πιο εποικοδομητικό να σεβόμαστε τις διαφορές μας από το να απαιτούμε από τον άλλον να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Δεν κριτικάρουμε και δεν επιρρίπτουμε ευθύνες

Και πάλι, έχουμε το δικαίωμα να επισημαίνουμε κάτι που μας ενοχλεί, όμως θα πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που είναι τεμπέληδες ή εγωιστές, συχνά αποκαλούμε έτσι τους συντρόφους μας μόνο και μόνο επειδή δεν έκαναν κάτι που εμείς θα θέλαμε.

Καλή επικοινωνία

Χωρίς την επικοινωνία καμία σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει και να μείνει υγιής. Αν δεν νιώθεις ασφαλής ώστε να μιλήσεις στον άλλο για οτιδήποτε σε απασχολεί κι αν δεν μπορείς να ακούσεις ό,τι έχει να σου πει με την πρόθεση να συμβάλλετε στη χάραξη μιας κοινής πολιτικής, η σχέση είναι καταδικασμένη. Εάν σου είναι δύσκολο να μιλάς, δοκίμασε να γράψεις ένα γράμμα με όσα θέλεις να επικοινωνήσεις.

Οι καυγάδες τελειώνουν με μια “συγνώμη”

Για να δεις τη σχέση σου να προχωράει και να ανθίζει είναι απαραίτητο να είσαι διατεθειμένη να διαφωνήσεις, ακόμα και να καυγαδίσεις. Οι διαφωνίες δεν είναι ένδειξη προβλήματος σε μια σχέση –αντίθετα με την αδυναμία του ενός ή και των δύο να ζητήσουν (και να δεχτούν) συγνώμη, να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να προσπαθούν να μην πληγώνουν τα αισθήματα του άλλου.

Περνάμε καλά

Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι ο σύντροφός τους είναι ταυτόχρονα ο καλύτερος φίλος τους είναι πολύ τυχεροί. Εάν προτιμάς να είσαι μαζί του από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο, γελάτε και περνάτε καλά μαζί, αν συζητάτε για το πώς περάσατε τη μέρα σας και την ίδια στιγμή δίνετε ο ένας στον άλλον το ελεύθερο να κάνει κάτι μόνος του, είστε σε καλό δρόμο.

Μοιραζόμαστε τα βάρη

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται ισότιμα τις δουλειές του σπιτιού, τις ευθύνες των παιδιών κ.λπ. είναι πιο ευτυχισμένα και ζουν πιο αρμονικά. Εξάλλου, όταν το “μαζί” δεν μεταφράζεται σε κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας, χάνει το νόημά του.

Ο καθένας φροντίζει τον εαυτό του και την υγεία του

Η αυτό-φροντίδα είναι σημαντική όχι μόνο για το κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και για τη σχέση. Όταν είμαστε γεμάτοι στρες, είναι δύσκολο η σχέση μας να είναι χαρούμενη και υγιής. Αν το σκεφτείς, πολλές από τις φορές που κατηγορούμε το σύντροφό μας για κάτι, αυτό που στην πραγματικότητα φταίει είναι ότι έχουμε εμείς οι ίδιοι παραμελήσει τον εαυτό μας.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη