Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Γυναικολογικές Λοιμώξεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Tο καλοκαίρι είναι μια περίοδος, όπου τα κρούσματα μολύνσεων και λοιμώξεων αυξάνονται. Η Δρ. Μαρία Γαβρίλινα, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, για να ζήσεις ένα υγιές και συναρπαστικό καλοκαίρι.

Οι συχνές επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, όπως η θάλασσα, η πισίνα, αλλά και η ηλιοθεραπεία πάνω στην άμμο, όπου υπάρχει αυξημένη πυκνότητα βακτηρίων, ζωυφίων και παράσιτων, θεωρούνται από τους βασικούς λόγους για την έκθεση στις μολύνσεις. Μάλιστα, όσες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα μολύνσεων γνωρίζουν καλά πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν, ιδιαιτέρως όταν παίρνουν χαρακτήρα χρόνιων παθήσεων. Η Δρ. Μαρία Γαβρίλινα εξηγεί πώς να προστατευθείς και πώς να αντιμετωπίσεις τις μολύνσεις και τις λοιμώξεις, που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι λοιμώξεις

Τα συμπτώματα

Εκδηλώνονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος και συχνά προκαλούν προβλήματα στα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα, στο γαστρεντερολογικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στα αυτιά, στις αρθρώσεις και αλλού. Tα πιο συχνά συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος είναι ο τοπικός ερεθισμός, η αίσθηση καύσης κατά την ούρηση, η συχνοουρία και, στην περίπτωση της κολπίτιδας ή της ουρηθρίτιδας, τα έντονα κολπικά υγρά και η ενόχληση του κόλπου. Αιτία αυτών των λοιμώξεων είναι ένα μεγάλο φάσμα μικρόβιων, ιών, όπως επίσης και παράσιτων.

Η θεραπεία

Για την αποτελεσματική και άμεση θεραπεία χρειάζεται να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του προβλήματος, ώστε να χορηγηθεί η σωστή θεραπεία και να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων λοιμώξεων. Όπως εξηγεί η Δρ. Μαρία Γαβρίλινα, τα μικροβιολογικά ευρήματα των εξετάσεων τα τελευταία χρόνια δείχνουν ένα δραματικά αυξημένο επίπεδο αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, που αποτελεί φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, και προκαλεί μεγάλη δυσκολία στην επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Διάβασε ακόμη – 4 tips για να κοιμηθείς αμέσως

Η πρόληψη

Σημαντικό ρόλο για την πρόληψη των μολύνσεων παίζουν η ύπαρξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και η ισορροπημένη λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος, όπου στηρίζεται η ικανότητα του οργανισμού να εκτελέσει ολοκληρωμένη αποτοξίνωση. Τα τελευταία χρόνια με τη μεγάλη ανάπτυξη του ιατρικού τομέα και τη διαθεσιμότητα των τεστ DNA προσφέρεται λεπτομερής διάγνωση ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άτομο βάσει των γονιδίων του και ποιες αλυσίδες μεταβολισμού χρειάζονται υποστήριξη για καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού. Εξετάζονται 34 γονίδια στο προφίλ υγείας, τα οποία σχετίζονται με επτά βασικές, βιοχημικές διαδικασίες του μεταβολισμού και παρέχεται λεπτομερής διάγνωση για το κάθε άτομο καταδεικνύοντας τις ελλείψεις του.

Οι κολπικές μολύνσεις

Τα συμπτώματα

Tα κυριότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός, ο ερεθισμός, ενώ σε κάποια σημεία εμφανίζονται αλλοιώσεις του δέρματος. Στις περιπτώσεις ενόχλησης του βλεννογόνου μπορούν να παρουσιαστούν ελκώδης βλάβες, αυξημένη ξηρότητα ή ακόμα υγρά και πόνος στην περιοχή. Στην περίπτωση της ήττας των εσωτερικών οργάνων παρατηρούνται τα κλινικά συμπτώματα γαστρεντερολογικής διαταραχής, κόπωση και ολική αδυναμία. 

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες

H ανάπτυξη των μυκήτων στον γυναικείο κόλπο ευνοείται γενικότερα από τη διαταραχή του pH της χλωρίδας του, το ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, τις ενδοκρινολογικές ανεπάρκειες, όπως για παράδειγμα την υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα και των ωοθηκών, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη των μολύνσεων είναι η λήψη αντιβιοτικών χωρίς εφαρμογή καλλιέργειας και ευαισθησίας στα αντιβιοτικά, το έντονο στρες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, οι ορμονικές διαταραχές κατά την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη και οι διατροφικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μαγιάς, μανιταριών, μπύρας και τροφών ζύμωσης. Η υπερανάπτυξη των μυκήτων επιδεινώνεται και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Συνθήκες όπως ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. 

Η πρόληψη

Επιβάλλεται η περιορισμένη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών και γενικά τροφών που εμπεριέχουν σημαντική ποσότητα σακχαρωδών και αμύλου. Επίσης, προτείνεται η χρήση ουδέτερων σαπουνιών, χωρίς άρωμα, για τον καθαρισμό του δερματος και της ευαίσθητης περιοχής. Η μυκητίαση και άλλες μολύνσεις γεννητικών οργάνων μπορούν να μεταδοθούν στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός, αλλά μπορεί να ξαναμολύνει τη σύντροφό του, η οποία στο μεταξύ έχει θεραπευτεί. Για τους λόγους αυτούς, ο γιατρός, στις πλείστες περιπτώσεις θα συστήσει προληπτικά μέτρα ή και θεραπεία και στους δύο συντρόφους. Η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι το τέλος της θεραπείας, ενώ η ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητη ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν νωρίτερα.

Extra Info:

  • Σε ό,τι αφορά στις μολύνσεις του κόλπου της γυναίκας, καθώς και της ευαίσθητης περιοχής του άνδρα ενδείκνυται η επιμελής υγιεινή, η έγκαιρη έναρξη της σχετικής θεραπείας και οι προληπτικές μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις για ανίχνευση χρόνιων, κρυφών μολύνσεων τύπου ΣΜΑ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων).
  • Οι μυκητιακές μολύνσεις πολύ συχνά οφείλονται στον μύκητα Candida Albicans, ο οποίος εκτός από τον κόλπο προσβάλλει το στόμα και τις υγρές και ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

Ευχαριστούμε τη Δρ. Μαρία Γαβρίλινα, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη