Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Καρκίνος του μαστού: Τα 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Πέντε προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού που πρέπει να χειριστείς άμεσα από την ακτινολόγο του Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Δρ. Αθηνά Σκουλαρίκη.

  • Ψηλαφητό οζίδιο: Γνωστό ως «κουβαράκι» το οζίδιο είναι ένα σημαντικό σημάδι καρκίνου του μαστού ιδιαίτερα αν είναι σκληρό. Μπορεί να εμφανιστεί στο μαστό αλλά και στη μασχάλη
  • Αλλαγή στο σχήμα της θηλής-εισολκή: Εάν παρατηρήσεις συστροφή της θηλής προς τα μέσα τότε καλό είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου
  • Έκκριμα θηλής: Το υγρό από τη θηλή είναι επίσης μια ένδειξη που δεν πρέπει να αγνοήσεις
  • Αλλαγή στο σχήμα του μαστού: Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι «βαθούλωμα». Ίσως να έχει, ακόμη, όψη φλοιού πορτοκαλιού
  • Ανεξήγητη ερυθρότητα ή ερεθισμός του δέρματος με φαγούρα

Αναγκαιότητα ψηλάφησης

Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (πριν την εμμηνόπαυση) πρέπει να γίνεται στο τέλος της περιόδου. Είναι σημαντικό η γυναίκα να γνωρίζει την υφή των μαστών της, τι είναι φυσιολογικό για εκείνη ώστε κάθε αλλαγή να γίνετε εύκολα αντιληπτή. Ιδανικά η αυτοεξέταση με ψηλάφηση θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα.

Με ποιες μεθόδους εξετάζονται οι μαστοί;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί να γίνει η εξέταση των μαστών.

Μαστογραφία

Η σημαντικότερη μέθοδος. Γίνεται κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών κάθε 1-2 χρόνια. Μπορεί να συμπληρωθεί με  τομοσύνθεση όπου χρειάζεται.

Υπερηχογράφημα

Συμπληρωματική μέθοδος της μαστογραφίας ιδίως σε πυκνούς μαστούς. Ιδανικό για πρώτο έλεγχο σε νεαρές γυναίκες κάτω των 40 ετών με κάποιο σύμπτωμα.

Μαγνητική τομογραφία μαστών

Ακόμη μία συμπληρωματική μέθοδος. Γίνεται επιπρόσθετα της μαστογραφίας για διευκρίνιση ορισμένων ευρημάτων, σε γυναίκες υψηλού κινδύνου με οικογενειακό  ιστορικό ή φορείς μετάλλαξης  στο BRCA1 ή BRCA2 γονίδιο ή /και άλλα γονίδια, σε γυναίκες με προηγηθείσα ακτινοθεραπεία σε νεαρή ηλικία στο θώρακα, σε υποψία υποτροπής σε θέση ουλών)

Βιοψία μαστού

Γίνεται με λεπτή βελόνα υπό μαστογραφικό ή υπερηχογραφικό έλεγχο. Πλέον είναι απλή διαδικασία λίγων λεπτών, χωρίς πόνο και με τοπική αναισθησία. Συλλέγεται μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα ιστού [ΑΣ1] [P2] για παθολογοανατομική εξέταση. Η βιοψία γίνεται στο πλαίσιο εξωτερικού ιατρείου, χωρίς εισαγωγή της γυναίκας στο νοσοκομείο.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Στο Κέντρο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ επιτυγχάνεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος του μαστού, ξεκινώντας από τις διαδικασίες διάγνωσης έως τη θεραπεία και τη μεταγενέστερη παρακολούθηση της γυναίκας.

Είναι στελεχωμένο από έμπειρους χειρουργούς εξειδικευμένους στην παθολογία και στη χειρουργική του μαστού. Πλέον δεν είναι απαραίτητη η μαστεκτομή στις πιο πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, εφόσον είναι ογκολογικά ασφαλές προτιμώνται οι επεμβάσεις ευρείας εκτομής, δηλαδή η αφαίρεση τμήματος μόνο του μαστού.

Επίσης, εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές ογκοπλαστικής χειρουργικής και αποκατάστασης μαστού σε συνεργασία με το τμήμα πλαστικής χειρουργικής.

Ακόμη, στελεχώνεται από εξειδικευμένους έμπειρους ακτινολόγους, παθολογοανατόμους, ογκολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι μαζί με τους χειρουργούς μαστού αποτελούν τη Διεπιστημονική Ομάδα του τμήματος. Η περίπτωση της κάθε γυναίκας συζητείται επανειλημμένα από τη Διεπιστημονική Ομάδα έτσι ώστε να καθορισθεί εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει των διεθνώς αποδεκτών κανόνων.

Η όλη ποιότητα της φροντίδας του καρκίνου του μαστού που δέχεται η γυναίκα πληροί όλες τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες γραμμές τόσο στην ποιότητα των υλικών και μηχανημάτων όσο και στις προϋποθέσεις εκπαίδευσης του έμψυχου υλικού (ιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων).

Στόχος και δέσμευση του ΟΚΥπΥ είναι εξάλλου η διασφάλιση της υγείας των πολιτών, μέσα από τον συνεχή εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική ανάπτυξη των υπηρεσιών και των υποδομών του. Το Κέντρο Μαστού αποτελεί υπόδειγμα: Το εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό διασφαλίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκινά το ταξίδι στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς λαμβάνουν την ιδανικότερη ολοκληρωμένη θεραπεία με τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα.

Φωτογραφία: istock


 

Διάβασε ακόμη