Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

H παράσταση “Machinal” στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ

Eστιάζει στη γυναικεία ταυτότητα, στις κρίσιμες στιγμές της πάλης της για την αντιμετώπιση του βάρους των πολλαπλών κοινωνικών της ρόλων.

Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει από αυτή την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022, και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο καιΚυριακή το έργο της Σόφι Τρέντγουελ με τίτλο “Machinal” σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου. Οι ηθοποιοί και η δημιουργική ομάδα της παραγωγής ανιχνεύουν τον μηχανοποιημένο κόσμο της συγγραφέα, ώστε να δώσουν σταδιακά πνοή στις διάφορες όψεις της γυναικείας εμπειρίας.

Το Machinal, ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, γραμμένο από μια ιδιαίτερα αιχμηρή φωνή της, τη Σόφι Τρέντγουελ, εστιάζει στη γυναικεία ταυτότητα, στις κρίσιμες στιγμές της πάλης της για την αντιμετώπιση του βάρους των πολλαπλών κοινωνικών της ρόλων, στην καταπίεση που υφίσταται τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό της περιβάλλον, μα και στις επιθυμίες της, σε ό,τι λαχταρά και παραμένει θαμμένο μέσα στην τύρβη της καθημερινότητας.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως αφετηρία της ένα πραγματικό γεγονός για να μας μεταφέρει, σε μια άκρως ρυθμική γλώσσα, την αγωνιώδη προσπάθεια μιας νεαρής γυναίκας να υποστηρίξει την υποτιθέμενη κανονικότητα της ύπαρξής της, καταγράφοντας τα μεταβατικά στάδια στην πορεία της ζωής της: από το γάμο στο ταξίδι του μέλιτος, από τη δουλειά στο σπίτι και από τη μητρότητα σε έναν εξωσυζυγικό δεσμό.

Η σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου και η δυναμική ομάδα συνεργατών που την πλαισιώνει αναμετρώνται με το εξπρεσιονιστικό ύφος του έργου για να πλάσουν επί σκηνής με λόγο, ήχο και εικόνες τη διαδρομή αυτής της γυναίκας προς τη διεκδίκηση της προσωπικής της ελευθερίας.

Συντελεστές: Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου, Σκηνικά: Γιώργος Τενέντες, Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου, Μουσική: Βάνιας Απέργης, Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή, Video Art: Άρτεμις Τζάβρα-Bulloch, Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης, Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μαρία Χατζηστυλλή. Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Φώτης Αποστολίδης, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Πάνος Μακρής, Τζωρτζίνα Τάτση, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Μήδεια Χάννα, Μυρσίνη Χριστοδούλου.

Παραστάσεις:

Λευκωσία, Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή, από 8 Απριλίου 2022, και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 (μέχρι 21 Μαΐου 2022), και Κυριακή 10 και 17 Απριλίου 2022 στις 18:00.

Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος, Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις 20:30.

Σωτήρα, Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 20:30.

Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στις 20:30.

Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 20:30.

Info: τηλ.: 77772717, www.thoc.org.cy, www.rialto.com.cy

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά

Διάβασε ακόμη