Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Έτσι θα αντιμετωπίσεις την ουρολοίμωξη

Τα συμπτώματα που πρέπει να θυμάσαι για να απολαύσεις το καλοκαίρι.

Κάτι ο ήλιος, κάτι η θάλασσα, κάτι η απόλυτη χαλάρωση, δικαιολογημένα ανυπομονείς για τις πολυπόθητες διακοπές. Δυστυχώς όμως, οι ατέλειωτες βουτιές και τα παιχνίδια στην άμμο ουκ γαρ έρχονται μόνα. Εσένα όμως δεν σε φοβίζει τίποτε. Οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης είναι το μυστικό σου όπλο! Μάθε τα συμπτώματα και πώς θα αναγνωρίσεις έγκαιρα την ουρολοίμωξη και απόλαυσε το καλοκαίρι.

Γιατί το καλοκαίρι ευνοούνται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού;

Το κολύμπι σε όχι-τόσο-καθαρά νερά, η επαφή της ευαίσθητης περιοχής με τους κόκκους της άμμου ή αν μένεις πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς χώρους για τη μεταφορά μικροβίων. Η ουρολοίμωξη είναι η συνηθέστερη από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, η οποία ανάλογα με το πώς εκδηλώνεται μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή το άνω ουροποιητικό σύστημα (πυελονεφρίτιδα), με πιο συνηθισμένη την πρώτη.

Διάβασε ακόμη – Η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το δωμάτιο όταν κοιμάσαι

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Η συχνοουρία, το τσούξιμο και η επώδυνη ούρηση είναι μερικά μόνο από τα –τουλάχιστον- ενοχλητικά συμπτώματά της, ενώ κάποιες φορές παρατηρούνται αίμα ή πόνοι στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης, ενδεχομένως ακόμη και πυρετός.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Αν ανήκεις στις γυναίκες που κάθε χρόνο ταλαιπωρούνται ουρολοίμωξη πιθανότατα γνωρίζεις πως για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να κάνεις καλλιέργεια ούρων και να λάβεις αντιβιοτική θεραπεία. Κι όμως, υπάρχει κι άλλος τρόπος να περιορίσεις τα καλοκαιρινά… σουβενίρ μόνο σε καρτ ποστάλ και αναμνηστικές φωτογραφίες, κι αυτοί δεν είναι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εξοπλίσεις το φαρμακείο των διακοπών σου με τα βότανα χρυσόχορτο (ceterachoffivinatium), νερομολόχα (althaeaofficnalis) και μερικούς στήμονες καλαμποκιού θα τα βρεις σε καταστήματα υγιεινών τροφίμων ή σε μεγάλα καταστήματα με βότανα.

Διάβασε ακόμη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις αλλεργίες του καλοκαιριού

Με τις πρώτες ενδείξεις της ουρολοίμωξης, ανάμιξε 5 γραμμ. από το κάθε ένα και τοποθέτησέ το μείγμα σε ένα μικρό σουρωτήρι. Βράσε 750 γραμμ.  νερό  και ρίξε το πάνω από τα βότανα. Άφησέ τα να στραγγίξουν για 5-10 λεπτά, χώρισε το αφέψημα σε 4 δόσεις και πιες το κατά τη διάρκεια της ημέρας”, προτείνει η Ευφροσύνη Παπακωνσταντίνου.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάς τον χρυσό κανόνα όσον αφορά στη χρήση των βοτάνων: παρόλο που σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται επικίνδυνα, φρόντισε να διασφαλίσεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου πριν τα χρησιμοποιήσεις. 

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη