Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Έκθεση αναβιώνει την ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας

Μέσα από προφορικές μαρτυρίες σε συνδυασμό με προσωπικές φωτογραφίες και αντικείμενα.

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Κέντρο Αριστείας CYENS, θέλοντας να αναδείξουν την πολυεπίπεδη ιστορία και σημασία αυτού του κτηρίου, διοργανώνουν την έκθεση “Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή”, που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας από την 1η Ιουνίου. 

Μέσα από την έκθεση, η οποία βασίζεται σε ενδελεχή αρχειακή έρευνα και σε μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τον ξενοδοχείο από την ίδρυσή του, το 1949, μέχρι και σήμερα, οι διοργανωτές επιδιώκουν να αποκαλύψουν την ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, να “αναβιώσουν” την ιστορία του Λήδρα Πάλας με έναν πιο πολυφωνικό και πολυδιάστατο τρόπο και να μας παρακινήσουν να συζητήσουμε την πρόσφατη ιστορία του νησιού. Επίσης στοχεύουν στο να τιμήσουν τη Λευκωσία αλλά και αναδείξουν τη νεωτερικότητα στην Κύπρο. 

H πρώιμη ιστορία του Λήδρα Πάλας ξεδιπλώνει μια άλλη αφήγηση: αυτή του μοντερνισμού και της σφύζουσας κοσμοπολίτικης κοινωνικής ζωής. Οι προφορικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με προσωπικές φωτογραφίες και αντικείμενα, πρωτοστατούν σε αυτήν τη διαδικασία. 

Σημαντικό ρόλο στην έκθεση κατέχουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, καθώς και πρωτότυπες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από το Κέντρο Αριστείας CYENS, αναβιώνοντας την ιστορία ενός ξενοδοχείου που δεν είναι πλέον εύκολα προσβάσιμο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι παλιότεροι θα θυμηθούν και οι νεότεροι θα μάθουν πώς ήταν το πολυτελές Λήδρα Πάλας πριν από 70 και πλέον χρόνια, ταξιδεύοντας σε μια γραμμή του χρόνου που ξεκινά από τη δημιουργία του Λήδρα Πάλας και φθάνει στις μέρες μας.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η Αντιγόνη Ηρακλείδου και η Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ, ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η έφορος Μαρία Πατσαλοσαββή. 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν φυσικές και διαδικτυακές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2021

Info: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, τηλ.: 22661475

Διάβασε ακόμη