Διαλογισμός για αρχάριους: Οι 8 βασικοί κανόνες

Δέκα μόνο λεπτά την ημέρα αρκούν για να αποκτήσεις ηρεμία, καλή διάθεση, αυτοέλεγχο και δυνατό μυαλό.

Διαλογισμός σημαίνει πρώτα από όλα χαλάρωση, όμως όσα μπορείς να πετύχεις μαζί του είναι πολύ πιο εντυπωσιακά από αυτό. Στην ουσία δεν αφορά τη συγκέντρωση, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ούτε και το να εστιάζεις τη σκέψη σου κάπου συγκεκριμένα, αλλά το να κρατάς το νου σου απαλλαγμένο από κάθε σκέψη. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Κι όμως, ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες μπορείς να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι με το διαλογισμό -η εξέλιξη θα έρθει από μόνη της.

Οι βασικές οδηγίες

Μην κλέβεις
Για να απολαύσει κανείς τα θαυμαστά οφέλη του διαλογισμού είναι απαραίτητο να εξασκείται κάθε μέρα. Ο διαλογισμός είναι σαν τον σπόρο, που με όσο περισσότερη αγάπη και προσοχή τον φροντίζεις τόσο περισσότερο ανθίζει. Ετοιμάσου για την πρώτη μεγάλη βουτιά στον εαυτό σου.

Κάνε διαλογισμό όποτε σε βολεύει
Αυτό που στοχεύει στην κατατρόπωση του στρες χάνει το νόημά του αν γίνει μια ακόμα αγγαρεία μέσα στην καθημερινότητά σου. Δεν είμαστε όλες πρωινοί τύποι σαν την Jennifer Aniston για να ξεκινάμε σταθερά τη μέρα μας με διαλογισμό – αν και είναι πολύ καλή ώρα. Οπότε είναι προτιμότερο να βρούμε την ώρα που βολεύει καλύτερα σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, ώστε να είναι ρεαλιστική και όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Αν δυσκολεύεσαι να μείνεις συνεπής, σύνδεσε τα 10 λεπτά καθημερινού διαλογισμού με μια δραστηριότητα –για παράδειγμα το ντους, το βούρτσισμα των δοντιών, το ντεμακιγιάζ– δημιουργώντας ένα μικρό τελετουργικό.

Κάθισε αναπαυτικά
Στον καναπέ, στην πολυθρόνα ή στο πάτωμα, βολέψου έτσι ώστε να αισθάνεσαι άνετα, με τα χέρια σου ακουμπισμένα χαλαρά στους μηρούς, την πλάτη αβίαστα ίσια, το λαιμό χαλαρό και το πιγούνι ελαφρώς προς τα μέσα.

Διάβασε ακόμη – Sleep Test: Πόσο καλά κοιμάσαι;

Ανάπνεε σωστά
Πάρε πέντε βαθιές και ηχηρές ανάσες εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Στην τελευταία εκπνοή κλείσε απαλά τα μάτια και άρχισε να παρατηρείς την αναπνοή σου. Παρατήρησε για λίγο και την κατάσταση του σώματός σου, τη στάση σου, τα χέρια σου που ξεκουράζονται στην ποδιά σου, τα πόδια σου που ακουμπούν στο πάτωμα κ.λπ. Επίσης, αναγνώρισε τις αισθήσεις σου – τι μυρίζεις, τι ακούς, αν κρυώνεις, αν ζεσταίνεσαι.

Σκάναρε το σώμα σου
Στρέψε το νου σου προς τα μέσα και σκάναρε το κορμί σου από την κορυφή έως τα νύχια για 20΄΄ παρατηρώντας οποιαδήποτε ένταση ή δυσάρεστη αίσθηση. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι περισσότερο από απλή καταγραφή. Σκάναρέ το ξανά για άλλα 20΄΄, αυτήν τη φορά παρατηρώντας ποια σημεία του σώματός σου νιώθεις χαλαρά και ευχάριστα. Τώρα στρέψε την προσοχή σου στο μυαλό σου. Παρατήρησε όποια σκέψη προκύπτει χωρίς να προσπαθείς να την αλλάξεις. Άφησέ τη να περάσει άκριτα.

Πίσω στην ανάσα
Μην προσπαθήσεις να την αλλάξεις, απλά ακολούθησε την αίσθηση ανόδου και πτώσης που προκαλεί στο σώμα σου. Πώς αυτή η αίσθηση επηρεάζει την κοιλιά, το στήθος, τους ώμους σου ή ό,τι άλλο. Ξεκίνα να μετράς από μέσα σου τις αναπνοές σου –1 με την εισπνοή, 2 με την εκπνοή, 3 με την επόμενη εισπνοή, 4 με την επόμενη εκπνοή κ.ο.κ.– έως το 10. Έπειτα ξεκίνα πάλι από το 1. Είναι απολύτως φυσιολογικό να ξεπετάγονται διάφορες σκέψεις όσο ασχολείσαι με το μέτρημα. Δεν πειράζει.

Η τελειότητα μπορεί να περιμένει
Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις να μένεις ανεπηρέαστη από εξωτερικούς και εσωτερικούς περισπασμούς, αλλά αυτή ακριβώς η προσπάθεια είναι και ο ίδιος ο στόχος. Ειδικά στην αρχή, το μυαλό έχει την τάση να ξεφεύγει. Το κλειδί είναι να αφήνεις τις σκέψεις που τον πολιορκούν να περνούν χωρίς να παρασύρουν το νου σου. Κι όταν τον συλλαμβάνεις να περιπλανιέται άσκοπα, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να πειθαρχήσει. Απλά εστίασε ξανά την προσοχή σου στην αναπνοή και αν θυμάσαι τον αριθμό όπου σκόνταψες, συνέχισε το μέτρημα από εκεί.

Μείνε χαλαρή
Μείνε για 20-30΄΄ απλά καθισμένη. Μπορεί να κατακλύζεσαι από σκέψεις και σχέδια ή να νιώθεις ήρεμη και εστιασμένη στο κέντρο σου. Ό,τι κι αν συμβεί, είναι εντάξει. Απόλαυσε τη μοναδική ευκαιρία να αφήσεις το μυαλό σου απλά να υπάρχει ελεύθερο.

Επιστροφή
Παρατήρησε για λίγο και πάλι την κατάσταση του σώματός σου – τη στάση σου, τα χέρια και τα πόδια, τις αισθήσεις σου κ.λπ.–, όπως στην αρχή. Όταν νιώσεις έτοιμη, άνοιξε αργά τα μάτια σου. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, μόλις διαλογίστηκες για 10 ολόκληρα λεπτά. Πώς νιώθεις; Είναι διαφορετικά από το πώς ένιωθες πριν διαλογιστείς; Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς άγχος και ανησυχία, θυμήσου πόσο χαλαρά και όμορφα ένιωσες ύστερα από αυτά τα 10 λεπτά.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη