Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

5 θεραπείες για τον πόνο στον αυχένα

Είναι απλές και ανακουφιστικές.

Η καθιστική εργασία, το γεγονός ότι σκύβεις συνεχώς για να δεις το κινητό σου και το έντονο στρες, είναι παράγοντες που καθιστούν τον πόνο στον αυχένα πολύ συχνό. Αν πονάς δοκίμασε αυτές τις σπιτικές θεραπείες αλλά, προσοχή, μην αφήνεις τον καθημερινό πόνο στον αυχένα, που δεν υποχωρεί χωρίς θεραπεία και απευθύνσου στον γιατρό.

#1. Αιθέρια Έλαια

Αν ανακατέψεις μερικές σταγόνες από τα παρακάτω αιθέρια έλαια και κάνεις μασάζ στον λαιμό και τους ώμους σου θα κάνει θαύματα σε έναν άκαμπτο, πονεμένο αυχένα. Χρησιμοποίησε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή έλαιο αμυγδάλου ως βάση και, στη συνέχεια, πρόσθεσε μερικές σταγόνες έλαιο λεβάντας, έλαιο μέντας, έλαιο κυπαρισσιού και έλαιο βασιλικού. Ανακάτεψε καλά και κάνε μασάζ στις πονεμένες περιοχές δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα. Ο βασιλικός και το κυπαρισσιέλαιο έχουν ενώσεις που χαλαρώνουν τους μυς, ανακουφίζουν τον μυϊκό πόνο, παρέχοντας αντιφλεγμονώδη δράση στο πάσχον σημείο.

Διάβασε ακόμη – Η καθημερινή κίνηση που τονώνει την ψυχική σου ευεξία

#2. Μηλόξυδο

Αυτή είναι μια αρχαία σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου στον αυχένα. Φορτωμένο με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιοξειδωτικά, το μηλόξυδο μειώνει τη φλεγμονή, η οποία είναι κύρια πηγή πόνου. Απλώς μούλιασε μια κομπρέσα στο ξύδι και στύψε τη. Τοποθέτησέ τη γύρω από το λαιμό σου και άφησέ τη για 30-60 λεπτά. Επανάλαβε δύο φορές την ημέρα.

#3. Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία

Αν ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονή, ο πάγος είναι ένας τρόπος για να μουδιάσεις τον πόνο, καθώς και να μειώσεις το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Χρησιμοποίησε μια παγοκύστη ή τοποθέτησε μερικά παγάκια σε ένα πανί. Ποτέ μην τοποθετείς πάγο απευθείας στο δέρμα! Άφησέ το για 10 λεπτά και μετά αφαίρεσέ το για 15 λεπτά. Επανάλαβε όσο συχνά θέλεις.

Αν ο πόνος οφείλεται σε ψύξη στον αυχένα, είναι οξύς, έχεις μυϊκούς σπασμούς ή πόνους στα νεύρα, εφάρμοσε θερμότητα επί 20 λεπτά κάθε δύο ώρες. Η θερμότητα (όπως ένα ζεστό ντους) είναι πολύ αποτελεσματική γιατί δημιουργεί αιμάτωση στην περιοχή και περιορίζει τη μυϊκή ψύξη.

Διάβασε ακόμη – Η διατροφή που μειώνει τις εξάψεις

#4. Μαγνήσιο

Τα άλατα Epsom δεν είναι στην πραγματικότητα άλατα αλλά νιφάδες μαγνησίου. Αυτό το μέταλλο αυξάνει την κυκλοφορία και μειώνει την ένταση των μυών. Ρίξε 1 έως 2 φλιτζάνια άλατα Epsom σε ζεστό νερό στη μπανιέρα και βυθίσου ώστε το νερό να καλύψει το λαιμό και τους ώμους σου, για 30 λεπτά. Διαφορετικά, γέμισε ένα μπολ με ζεστό νερό και μερικές κουταλιές της σούπας άλατα Epsom. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί, στη συνέχεια εμπότισε ένα πανί σε αυτό και τοποθέτησέ το γύρω από το λαιμό σου για 5 ή 10 λεπτά. Επανάλαβε μέχρι να κρυώσει το νερό.

#5. Άλλαξε μαξιλάρι

Έχει αποδειχθεί ότι εκείνοι που κοιμούνται καλά το βράδυ έχουν λιγότερες ενοχλήσεις την ημέρα. Ένα κακό μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή και να επιδεινώσει τον ήδη υπάρχοντα. Καλό μαξιλάρι είναι αυτό που καλύπτει τον κενό χώρο μεταξύ ώμου και αφτιού όταν κοιμάσαι στο πλάι. Το στρώμα επίσης πρέπει να είναι ορθοπεδικό και να υποδέχεται ομαλά τις καμπύλες του σώματός μας.

Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις πόνο στον αυχένα

Υπάρχουν μερικά ΜΗΝ που πρέπει να γνωρίζεις:

Μην γυρίζεις δεξιά – αριστερά το λαιμό σου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ειδικά εάν έχεις κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Κάνε ήπιες διατάσεις από τη μια πλευρά στην άλλη ή πάνω-κάτω, αλλά μην στρίβεις το κεφάλι σου.

Μην σκύβεις για να δεις το τηλέφωνο ή το tablet σου ή οτιδήποτε άλλο για περισσότερο από 10 ή 15 λεπτά χωρίς να κάνεις ένα διάλειμμα

Μην κρατάς το τηλέφωνο στο αυτί σου. Εάν πρέπει να μιλάς για μεγάλες χρονικές περιόδους, χρησιμοποίησε ένα ακουστικό handsfree.

Μην κουβαλάς βαριά τσάντα ώμου ή έχεις το σακίδιο πλάτης στον έναν ώμο. Αυτό πιέζει τους μυς του λαιμού.

Μην αγνοείς τον πόνο στον αυχένα που δεν υποχωρεί μέσα σε 2 εβδομάδες ή που επιδεινώνεται γρήγορα.

Μην οδηγείς αν δεν μπορείς να γυρίσεις το κεφάλι σου για να κοιτάξεις πάνω από τον ώμο σου.

Μην κοιμάσαι μπρούμυτα. Ξάπλωσε ανάσκελα με τα χέρια χαλαρά στο πλάι σου. Αν ο πόνος στον αυχένα οφείλεται σε κήλη δίσκου, ρώτησε τον γιατρό σου αν μπορείς να κοιμάσαι χωρίς μαξιλάρι για να πετύχεις την τέλεια ευθυγράμμιση.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη