Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Aυτή είναι η διατροφή που προστατεύει από τη νόσο Alzheimer

Βάλε στο ψυγείο σου με αυτές τις τροφές για να προστευτείς από την νόσο.

Η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Alzheimer. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ακόρεστα λίπη, ψάρια, φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του εγκεφάλου από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζεται με την απώλεια μνήμης και την άνοια.

Ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολούθησαν τέτοια διατροφή, είχαν καλύτερες επιδόσεις στις γνωστικές εξετάσεις και λιγότερη συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου, καθώς και βιοδείκτες πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer.

Διάβασε ακόμη – Η διατροφική αξία των μανιταριών: 5 λόγοι να τα βάλεις στα γεύματά σου

Τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να την εφαρμόσει:

  • Μπορεί να καταστείλει την πείνα καταναλώνοντας λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο.
  • Σε μικρότερες ποσότητες, αν ακόμη πεινάει, μπορεί να καταναλώσει ψάρια, γαλακτοκομικά, πουλερικά και αυγά.
  • Σε μικρότερες ποσότητες ακόμη, έχει τη δυνατότητα να καταναλώσει κρασί και γλυκά.

Συγκεκριμένες συμβουλές σχεδιασμού του μενού της μεσογειακής διατροφής:

Καθημερινά: Δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηροί καρποί και ακόρεστα έλαια όπως το ελαιόλαδο

Δύο φορές την εβδομάδα: Ψάρια και θαλασσινά

Σπάνια: Κόκκινο κρέας και γλυκά

Πηγή: Μadame Figaro Gr

Φωτογραφία: istock 

Διάβασε ακόμη