Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν είσαι στρεσαρισμένη

Γιατί είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσουν την κατάσταση, όσο αθώα κι αν φαίνονται.

Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι καμιά φορά καταφεύγουμε στο φαγητό και μάλιστα δεν κάνουμε και τις καλύτερες επιλογές. Γενικότερα θα ήταν καλό να πούμε ότι σε μια περίοδο που αισθανόμαστε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι, είναι ακόμη πιο σημαντικό να τρεφόμαστε υγιεινά.

Αν δεν μπορείς να το τηρήσεις στο εκατό τοις εκατό, προσπάθησε τουλάχιστον να αποφύγεις αυτές τις τροφές. Παρόλο που οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να σου δώσουν ενέργεια, είναι μερικές τροφές που τελικά θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, δίνοντας σου ενέργεια που όμως θα κρατήσει για λίγο και θα σε αφήσει πιο “άδεια” μετά.

Ακολουθούν οι τροφές που καλό είναι να αποφύγεις αν βιώνεις έντονο στρες.

Tofu

Το tofu έχει ως βασικό συστατικό του τη σόγια, η οποία τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, ο οποίος έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα στρες από το κανονικό.

Γλυκά

Αυτό πολύ πιθανό να το γνωρίζεις, αλλά αν είσαι στρεσαρισμένη καλό είναι να αποφύγεις τα γλυκά. Ο όρος sugar rush που αναφέρεται στην στιγμιαία ενέργεια που σου προσφέρουν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, έχει αποδειχτεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις όταν είσαι αγχωμένη.

Καφές

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι σε ξυπνά και σου δίνει ενέργεια, αλλά έχει φανεί ότι αφού περάσει αυτή η επίδρασή του, θα σε αφήσει με ακόμη λιγότερη ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει και τη διάθεσή σου. Τα πράγματα είναι χειρότερα όταν ο καφές περιλαμβάνει αρκετή ζάχαρη.

Διάβασε ακόμη – Αποτοξίνωση από τις επεξεργασμένες τροφές – Πλάνο μιας εβδομάδας

Ενεργειακές τροφές – ποτά

Οι μπάρες ενέργειας και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που όπως αναφέρθηκε είναι καλό να αποφύγεις. Αν χρειάζεσαι να αυξήσεις την ενέργειά σου, φάε μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Κρασί – Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό και είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία σχετίζεται με την ορμόνη του στρες.

Τηγανιτά φαγητά

Πολλές φορές το άγχος είναι ο τρόπος να σου πει το σώμα σου ότι δεν τα πηγαίνεις και τόσο καλά σε διατροφικό επίπεδο. Οι τηγανιτές τροφές δεν θα σου προσφέρουν καμία θρεπτική ουσία, συν του ότι είναι γεμάτες με λίπος και αλάτι που είναι η καλύτερη συνταγή για να αυξήσεις τα επίπεδα του στρες σου.

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη