Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Χρήσιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλύτερα

Εφάρμοσέ τα παρακάτω tips για έναν ήσυχο ύπνο.

Το να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα και γενικά το να έχουμε έναν ανήσυχο ύπνο είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο λόγω της εποχής που διανύουμε και το άγχος που μας προκαλεί.

Ακόμα κι αν κοιμάσαι τις απαραίτητες οχτώ ώρες κάθε βράδυ, εάν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός μπορεί να μη σε βοηθάει να ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεσαι. Τα tips που ακολουθούν θα μετατρέψουν την κρεβατοκάμαρά σου σε ένα χώρο που σε προδιαθέτει για πραγματικά καλό ύπνο.

Διάβασε ακόμη – 10 φυσικοί τρόποι για να σε πάρει ο ύπνος

Γύρισε το ξυπνητήρι από την άλλη

Το φως που προέρχεται από ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να μπλοκάρει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που λειτουργεί σαν φυσικό υπνωτικό. Ακόμα και ελάχιστο φως -όπως αυτό από το ξυπνητήρι που βρίσκεται στο κομοδίνο- μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον εγκέφαλό σου πίσω από τα κλειστά βλέφαρα και να δυσκολέψει τον ύπνο σου. Έχε υπόψη ότι τα ρολόγια που έχουν κόκκινο φως είναι λιγότερο ενοχλητικά σε σχέση με όσα έχουν μπλε ή λευκό, αλλά σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να είναι γυρισμένο από την άλλη, ώστε να μην μπαίνει το φως στο οπτικό πεδίο σου.

Βρες την ιδανική θερμοκρασία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες -σε αντίθεση με τις υψηλές- μάς κάνουν να νυστάζουμε, ενώ μια μικρή πτώση στη θερμοκρασία του σώματος βοηθάει στο να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για έναν ποιοτικό ύπνο είναι μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Για να βρεις την ιδανική για σένα παρατήρησε πότε το δωμάτιο είναι αρκετά δροσερό ώστε να νιώθεις την ανάγκη να σκεπαστείς.

Μύρισε λίγη λεβάντα

Το άρωμα της λεβάντας είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις κατασταλτικές του ιδιότητες, καθώς μειώνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Wesleyan, οι γυναίκες που συμμετείχαν απολάμβαναν κατά 22% πιο ποιοτικό ύπνο όταν μύριζαν αιθέριο έλαιο λεβάντας πριν πέσουν στο κρεβάτι.

Πάρε τα δικά σου σκεπάσματα

Μια κουβέρτα για δύο άτομα δεν είναι καλή συνθήκη για απολαυστικό ύπνο, γράφει στο βιβλίο του “Sleeping Better Together” ο ερευνητής ύπνου John Dittami. Ο λόγος είναι ότι η διεκδίκηση της μοναδικής κουβέρτας μπορεί να εντείνει την κινητικότητά μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ η συνύπαρξη δύο σωμάτων κάτω από αυτήν αυξάνει τη θερμοκρασία τους, κάτι που αντενδείκνυται όταν το ζητούμενο είναι να κοιμηθούμε καλά.

Στρώσε το κρεβάτι σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι στρώνουν κάθε μέρα το κρεβάτι τους έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να δηλώνουν ότι απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο -σε σχέση με όσους θεωρούν ότι το να ασχοληθούν με κάτι που θα χαλάσει ξανά το επόμενο βράδυ είναι μάταιος κόπος.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη