Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

4+1 μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

Μπορούν να αντικαταστήσουν μία υγιεινή διατροφή;

Η υγεία και η ομορφιά πηγαίνουν χέρι – χέρι, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι πιο κοντά από ποτέ. Σήμερα, οι άνθρωπο εστιάζουν ιδιαίτερα στην βελτίωση της συνολικής υγείας τους, ελπίζοντας ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Πράγματι, μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εκτός από τα απίστευτα οφέλη στον οργανισμό σου, θα προσφέρει, επιπλέον, καθαρή επιδερμίδα, γερά μαλλιά και πολλά ακόμη. Η παραπάνω προσέγγιση δίνει μία πιο ουσιαστική και πολλές φορές πιο υγιή αντίληψη για το τι σημαίνει να είσαι πραγματικά όμορφος.

Αυτό, όμως, έρχεται με μερικά ρίσκα. Οι περισσότεροι άνθρωποι κατακλύζονται από ανυπομονησία για τα επιθυμητά αποτελέσματα και οδηγούνται σε υπερβολές. Τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, έχουν εργαλειοποιηθεί κατάφωρα στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας και της εμφάνισης.

Διάβασε ακόμη – Οι επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία μας

Παρακάτω, θα βρεις 5 μύθους για τα συμπληρώματα διατροφής και πώς έχει παραποιηθεί η χρήση τους. Το διαδίκτυο έχει συμβάλλει στη διαστρέβλωση της αλήθειας για τα συμπληρώματα, καθώς πολλοί “ειδικοί” συστήνουν τα συμπληρώματα διατροφής ως το απόλυτο γιατρικό για κάθε λογής αρρώστια, ενώ παράλληλα υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα στην εξωτερική εμφάνιση.

5 μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις για τα συμπληρώματα διατροφής

#1. Μπορούν να αντικαταστήσουν μία υγιεινή διατροφή

Μία υγιεινή διατροφή περιέχει λαχανικά, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, και, φυσικά, περιστασιακά φαγητά του εμπορίου. Εάν δεν παίρνεις τα απαραίτητα για τον οργανισμό σου θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σου, τότε πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήσεις τα συμπληρώματα ως “επίδεσμο” για την ελλειμματική σου διατροφή. Αυτό, όμως, δεν είναι μία έξυπνη λύση!  Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Annals of Internal Medicine”, η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, αλλά η απόκτηση βιταμινών μέσω θρεπτικών πηγών τροφίμων είχε.

#2. Όλα τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα και ασφαλή

Τα συμπληρώματα ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ως τροφή και όχι ως φάρμακο, επομένως αντιμετωπίζουν λιγότερο έλεγχο από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνεις από τον γιατρό.

Οι εταιρείες πρέπει να αναφέρουν το όνομα, την ποσότητα, τη λίστα συστατικών, τον τόπο παραγωγής και τα στοιχεία διατροφής στην ετικέτα. Τα συμπληρώματα, ωστόσο, δεν χρειάζεται να περάσουν από κλινικές δοκιμές, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να καταλήξεις σε μια εταιρεία που παραθέτει ασυνεπή συστατικά που θα μπορούσαν να ενέχουν κινδύνους ή να επηρεάσουν άλλες φαρμaκευτικές αγωγές σου.

#3. Βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών

Όταν κάποιος εμφανίζει κρυολόγημα και γρίπη, συνήθως συνιστάται να αυξήσει την πρόσληψη της βιταμίνης C για να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσει βαριά. Ως αποτέλεσμα, πολλές φόρμουλες και συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, αλλά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι βοηθά ελάχιστα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Cochrane Database of Systematic Reviews”, η βιταμίνη C δε δείχνει καμία σημαντική επίδραση στον κίνδυνο κρυολογήματος στον γενικό πληθυσμό.

Διάβασε ακόμη – Έτσι θα χάσεις λίπος από τους γλουτούς και την περιφέρεια

#4. Αντικαθιστούν τη δίαιτα και τη σωματική άσκηση

Εάν πάρεις ένα συμπλήρωμα διατροφής, μειώσεις τις καθημερινές θερμίδες και ενσωματώσεις ένα έντονο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, φυσικά θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.. Αλλά το συμπλήρωμα κάνει πραγματικά δουλειά; Σύμφωνα με το WebMD, υπάρχει πληθώρα συμπληρωμάτων που συχνά διαφημίζονται για την επιτυχία τους στην απώλεια βάρους, αλλά τα περισσότερα παρουσιάζουν ελάχιστα στοιχεία ότι κάνουν πραγματικά τη διαφορά στις κλινικές δοκιμές.

#5. Όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα ονομάζονται συμπληρώματα για κάποιο λόγο. Βοηθούν τα άτομα με ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, εάν δεν μπορούν να το επιτύχουν μόνο μέσω της διατροφής τους. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι ελλείψεις σε βιταμίνη D. Πολλοί άνθρωποι που είναι vegan πασχίζουν να λάβουν την ημερήσια δόση βιταμίνης D επειδή βρίσκεται κυρίως στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής τους. Για να μάθεις πραγματικά ποια συμπληρώματα μπορεί να σε βοηθήσουν, πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου και να κάνεις αιμοληψία. Εάν παρατηρήσει ότι έχεις κάπου ανεπάρκεια, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις. Διαφορετικά, είναι πιθανό να μην χρειάζεσαι τίποτα επιπλέον.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη