Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Tι να προσέξεις στο δρόμο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος… και όχι μόνο

Άρχισαν σήμερα Τετάρτη 16 του μήνα και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 22 Ιουνίου τρέχοντος μηνός, παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι, για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Πέραν των ελέγχων, θα παρέχεται ενημέρωση / διαφώτιση προς το κοινό για τους κινδύνους που παραμονεύουν στο οδικό δίκτυο από τη μη συμμόρφωση με τις ισχύουσες νομοθεσίες που διέπουν τα πιο πάνω αδικήματα.

Η απρόσεκτη οδήγηση / απόσπαση προσοχής, καθώς και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών, αποτέλεσαν κατά την τελευταία τριετία τις πρώτες δύο κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων με ποσοστά 20,8% και 27,8% αντίστοιχα.

Σημειώνεται, ότι ένα ποσοστό γύρω στις 25% όλων των οδικών θανάτων που προκαλούνται στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεδειγμένα οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, ενώ η χρήση ναρκωτικών, συμβάλει στη μείωση της νοητικής και ψυχολογικής προσπάθειας που καταβάλλεται κατά την οδήγηση, αλλά και στη μείωση της απόδοσης του οδηγού.

Οι τροχονομικοί έλεγχοι θα διεξάγονται ταυτρόχρονα και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας ROADPOL. 

Πηγή: sigmalive

Φωτογραφία: istock 

Διάβασε ακόμη