Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

3 συμβουλές για να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Αυτά θα σου δώσουν την υπερδύναμη που χρειάζεσαι.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες. Όταν λειτουργεί σωστά, σε βοηθά να παραμείνεις υγιής και να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές προκλήσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Μερικές απλές και έξυπνες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις είναι οι εξής:

1. Άσκηση: το καλύτερο φάρμακο

Δυόμισι ή περισσότερες ώρες έντονης άσκησης την εβδομάδα μειώνουν κατά 10% τις πιθανότητες να κολλήσεις ίωση, πιθανώς επειδή διεγείρουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και σε βοηθούν να κοιμάσαι καλύτερα, διαπιστώθηκε σε βρετανική μελέτη. Η ποδηλασία, το τρέξιμο ή το αγαπημένο σου πρόγραμμα στο γυμναστήριο, είναι όλα εξίσου αποτελεσματικά, αλλά το μυστικό είναι να λαχανιάσεις, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη, η μέτριας έντασης άσκηση δεν έχει την ίδια επίδραση στο ανοσοποιητικό.

2. Κοιμήσου, καλά έως καλύτερα

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα παράγει περισσότερα κύτταρα, όπως τα Τ-κύτταρα, τα Β-κύτταρα και τους φυσικούς δολοφόνους NK. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των βακτηρίων.

Διάβασε ακόμη – 3 τροφές που μειώνουν την χοληστερόλη

Επιπλέον, ο ύπνος βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τις πληροφορίες από την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τους ιούς και τα βακτήρια. Αυτό βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί για πιθανές λοιμώξεις. Σε μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, όπως κρυολογήματα, γρίπη και άλλες ασθένειες.

Ειδικότερα, ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα με τους εξής τρόπους:

Αυξάνει την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τις πληροφορίες από την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τους ιούς και τα βακτήρια.

Για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, είναι σημαντικό να κοιμάσαι επαρκώς κάθε βράδυ. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

3. Διατήρησε ένα κανονικό βάρος

Το σωματικό βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, όπως κρυολογήματα, γρίπη και άλλες ασθένειες.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το να διατηρείς ένα κανονικό βάρος επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Το σωματικό λίπος:

Μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζονται λίπος για να λειτουργήσουν σωστά, αλλά το υπερβολικό λίπος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος και να δυσκολέψει την πρόσβαση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στα σημεία που χρειάζονται.

Διάβασε ακόμη – 5+1 λόγοι που πρέπει να κάνεις διατάσεις καθημερινά

Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορεί να μειώσει την παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Το σωματικό λίπος μπορεί να μειώσει την παραγωγή αντισωμάτων, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Σε μελέτες έχει αποδειχθεί ότι όσοι διατηρούν ένα κανονικό βάρος είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις, όπως κρυολογήματα, γρίπη και άλλες ασθένειες. Επιπλέον, έχουν καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία των λοιμώξεων.

Για να διατηρήσεις ένα κανονικό βάρος, είναι σημαντικό να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείσαι τακτικά. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχου κρέατος ή ψαριού. Η άσκηση βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Φωτογραφία: istock

Πηγή: shage.gr

Διάβασε ακόμη