8 tips για να γίνει πιο αποτελεσματική η γυμναστική σου

Για να δεις τα καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σου, χωρίς να χάνεις χρόνο.

Η καθημερινότητα μας μπορεί πολλές φορές να γίνει πιεστική με το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας να είναι λίγος.  Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μη χάνεις λεπτό αλλά και να αξιοποιείς κάθε άσκηση στο γυμναστήριο στο έπακρο προκειμένου να δεις αποτελέσματα στο σώμα σου. Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο αποτελεσματική γυμναστική και να καις πιο πολλές θερμίδες σε λιγότερο χρόνο.

Κάνε κάτι που απολαμβάνεις

Προφανώς, είναι πολύ πιο πιθανό να προσπαθήσεις περισσότερο και να είσαι συνεπής στο πρόγραμμα της προπόνησής σου όταν κάνεις κάτι που σε διασκεδάζει και σε βοηθάει να περνάς καλά. Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη γυμναστικής που είναι κρίμα να επιμένεις να ασχολείσαι με κάτι που έχεις πια βαρεθεί ή σε κάνει να μονολογείς “γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου” όση ώρα γυμνάζεσαι. Με μια απλή έρευνα θα διαπιστώσεις ότι οι επιλογές που έχεις είναι πάρα πολλές για να βρεις ακριβώς αυτό που σου ταιριάζει.

Κλείσε το κινητό

Εάν έχεις το τηλέφωνο δίπλα στον πάγκο με τους αλτήρες είναι λογικό να σταματάς κάθε λίγο για να απαντήσεις μια κλήση ή να δεις ένα μήνυμα στο Messenger. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεις τη συνέχεια της άσκησης και περιορίζεις την προσπάθεια (και κατά συνέπεια τις θερμίδες που καις). Εάν το χρειάζεσαι κοντά σου για να ακούς μουσική, βάλτο σε λειτουργία πτήσης.

Δούλεψε πραγματικά

Όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να “κλέψουμε” όταν κάνουμε γυμναστική. Όμως ο μόνος που τελικά κοροϊδεύουμε είναι ο εαυτός μας. Αφού, λοιπόν, μπήκες στον κόπο να πας μέχρι το γυμναστήριο, πάρε την απόφασή σου στα σοβαρά. Δεν είναι ανάγκη να υποφέρεις από τον πόνο στους μύες ή να μην μπορείς να πάρεις ανάσα από το λαχάνιασμα προκειμένου να γυμναστείς σωστά. Η ιδανική ένταση για αποτελεσματική γυμναστική είναι αυτή που σου επιτρέπει να μιλάς αλλά όχι τόσο άνετα ώστε να ξεκινήσεις κουβέντα με το γυμναστή για τη νέα σειρά που ξεκίνησες στο Netflix.

Διάβασε ακόμη – Πώς παραμένει fit η Scarlett Johansson; 6 συμβουλές από τον γυμναστή της

Μην χάνεις χρόνο ανάμεσα στις ασκήσεις

Όσο περισσότερο χρόνο διατηρείς τους καρδιακούς παλμούς σε υψηλά επίπεδα, τόσο πιο σκληρά δουλεύει το σώμα σου -και τόσο πιο άμεσα ορατά αποτελέσματα θα έχεις. Για το λόγο αυτό, απόφυγε να ξεκουράζεσαι για ώρα ανάμεσα στα σετ ή τις διαφορετικές ασκήσεις. Ένα μικρό διάλειμμα των 30-60 δευτερολέπτων είναι αρκετό για να πάρεις μια ανάσα. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσεις στο μέγιστο την ώρα που μπορείς να βρίσκεσαι μέσα στο γυμναστήριο.

Διάλεξε ασκήσεις που γυμνάζουν πολλούς μύες ταυτόχρονα

Ό,τι είδος γυμναστικής κι αν κάνεις, ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πολλές μυϊκές ομάδες συμμετέχουν σε μια άσκηση, τόσο πιο πολλές θερμίδες καίει. Γι’ αυτό, αντικατάστησε τις ασκήσεις που εστιάζουν σε μία μόνο μυϊκή ομάδα με άλλες που εμπλέκουν περισσότερους μύες (όπως η σανίδα).

Βεβαιώσου ότι ο κορμός σου είναι πάντα ενεργός

Ακόμα κι όταν κάνεις ασκήσεις για τα πόδια ή τα χέρια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι εξακολουθούν να γυμνάζονται εάν φροντίσεις να διατηρείς σωστή τη στάση του σώματός σου. Αυτό σημαίνει ότι σε όποια θέση κι αν βρίσκεσαι, κρατάς ίσια και ψηλά την πλάτη, κατεβάζεις τους ώμους και ενεργοποιείς τους μύες του κέντρου για να σου παρέχουν σωστή στήριξη. Επειδή ακριβώς αυτές οι μυϊκές ομάδες είναι πολύ μεγάλες, σε κάνουν να καις περισσότερες θερμίδες.

Πιες νερό

Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και σου δίνει τη δυνατότητα να γυμνάζεσαι σε υψηλή ένταση προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την καύση θερμίδων και τη γράμμωση των μυών. Γι’ αυτό, μην ξεχνάς να παίρνεις πάντα μαζί σου νερό όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο για πιο αποτελεσματική γυμναστική.

Φτιάξε μια σωστή playlist

Μια συλλογή από τραγούδια που ανεβάζουν τη διάθεση και σου δίνουν τον κατάλληλο ρυθμό, θα σε βοηθήσει να δουλέψεις πιο αποτελεσματικά και πιο ευχάριστα.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη