Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Τρώγοντας υδατάνθρακες μπορείς να κάψεις λίπος

Οι μυς σου θα αυξηθούν.

Όταν κάνεις έναν διατροφικό συμβιβασμό που να προσφέρει τη σωστή ισορροπία υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεΐνης για να έχεις ενέργεια στην καθημερινότητά σου αλλά για να χάσεις βάρος και λίπος, μπορείς να επενδύσεις στο carb backloading.

Carb backloading ή Χρονοδιάγραμμα θρεπτικών συστατικών

Τι είναι: Μια προσέγγιση χρονικού προσδιορισμού της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών που στοχεύει να χειραγωγήσει τη δύναμη της ινσουλίνης κατά τη διαδικασία αποθήκευσης λίπους. Ο John Kiefer, δημιουργός της προσέγγισης του Χρονοδιαγράμματος υδατανθράκων, χρησιμοποιεί ως βάση της μεθόδου το γεγονός ότι η προπόνηση με αντιστάσεις δημιουργεί μια κατάσταση στον οργανισμό όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ινσουλίνης προς όφελός μας για να προωθήσουμε την αύξηση των μυών χωρίς τα μειονεκτήματα της αύξησης βάρους και λίπους.

Διάβασε ακόμη – 3 Smoothies για μείωση του κοιλιακού λίπους

Σύμφωνα με την προσέγγισή του, η προπόνηση με βάρη ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καίει τους μυς που αναζητούν θρεπτικά συστατικά και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Εφόσον το γνωρίζεις αυτό επομένως, αν αποφύγεις την κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί (οπότε έχεις έτσι κι αλλιώς αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη) και δε φας καθόλου υδατάνθρακες μέσα στη μέρα (ώστε να παραμείνεις σε φάση καύσης λίπους), μπορείς να ασκηθείς το απόγευμα (ιδανικά με πολλά βάρη) και να έχεις μια δεύτερη φάση αυξημένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Πώς να το κάνεις:

Προτίμησε την πρόσληψη υδατανθράκων κατά την περίοδο αμέσως μετά την άσκηση για να έχεις σίγουρα αρκετή ενέργεια για τις δραστηριότητες της υπόλοιπης μέρας σου και να βοηθήσεις την επανάκαμψη των μυών. Κατόπιν περιόρισε στο ελάχιστο (ή και καθόλου) την πρόσληψη υδατανθράκων στα επόμενα γεύματα της μέρας.

Διάβασε ακόμη – Πόσο αλάτι μπορείς να τρως κάθε μέρα

Αυτό βοηθά ώστε να αξιοποιείς πιο αποτελεσματικά το λίπος βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματός σου να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, ενώ αυξάνει και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Κατανάλωσε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων το απόγευμα, ξεκινώντας 30 λεπτά μετά την άσκηση, μέχρι να πας για ύπνο. Ο John Kiefer ισχυρίζεται ότι, λόγω των ζημιών στους μυς αλλά και της ανάγκης τους να τραφούν, η ινσουλίνη, που κάνει peak λόγω των υδατανθράκων μετά την άσκηση, θα στείλει το περισσότερο γλυκογόνο στα κύτταρα των μυών και όχι του λίπους.

Να το κάνεις: Αν η απώλεια λίπους ή/και βάρους είναι στους στόχους σου, τότε το Χρονοδιάγραμμα είναι η μέθοδος χειραγώγησης υδατανθράκων που σου ταιριάζει για να είσαι σίγουρη ότι περνάς τη μέρα σου και ασκείσαι με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα γλυκογόνου διαθέσιμου για ενέργεια, έτσι ώστε ο οργανισμός να αναγκαστεί να κάψει το αποθηκευμένο λίπος. 

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη