Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Τime blocking: Αυτή είναι η νέα τάση στη διαχείριση χρόνου

Δεν είναι λίγοι οι πετυχημένοι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο στην εργασία τους και η παραγωγικότητά τους αυξάνεται.

Σε γενικές γραμμές και με πολύ απλά λόγια πρόκειται για μια μέθοδο διαχείρισης εργασιακού –κι όχι μόνο- χρόνου, κατά την οποία αφιερώνεις συγκεκριμένες ώρες ή ακόμη και λεπτά σε συγκεκριμένα projects. Για παράδειγμα, να ελέγχεις τα emails σου συγκεκριμένες ώρες, αντί συνεχώς ή να αφιερώνεις κάποιες ώρες την ημέρα για να απαντάς/επιστρέφεις κλήσεις/μηνύματα, ή ακόμη να ελέγχεις τα social media σου κάθε τρεις ώρες, αντί κάθε φορά που χτυπά το κινητό σου κι έχεις ειδοποίηση. Είναι γνωστό και ως monotasking ή time chunking και είναι ακριβώς το αντίθετο από το multitasking, το οποίο κάποτε θεωρούνταν η απόλυτη μέθοδος για να είσαι παραγωγικός στην εργασία σου.

Ο χρονικός αποκλεισμός σου επιτρέπει να αφιερωθείς αποκλειστικά σε ένα θέμα, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου από άλλες δραστηριότητες ή υποχρεώσεις. Έτσι, χρειάζεσαι λιγότερο χρόνο για να φέρεις εις πέρας αυτό που σου ζητήθηκε και με καλύτερο τρόπο, αφού θα είσαι πιο συγκεντρωμένη. Επίσης, το time blocking μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωσή σου περιορίζοντας το περιττό άγχος.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη