Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Πείτε “αντίο” στην πιπίλα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

7 tips για να απαλλαγείτε από την πιπίλα με μοντεσσοριανό τρόπο.

Της Νατάσας Τούρζας

Η χρήση της πιπίλας από βρέφη και νήπια είναι μια συνήθεια που τους παρέχει ασφάλεια και ηρεμία. Η μοντεσσοριανή προσέγγιση εστιάζει στον σεβασμό και στην κατανόηση των αναγκών του παιδιού και στην ομαλή και σταδιακή απομάκρυνση της συνήθειας αυτής, όταν εκείνο είναι έτοιμο συναισθηματικά.

Οι συμβουλές της μοντεσσοριανής προσέγγισης που ακολουθούν, θα σε βοηθήσουν να προετοιμάσεις ψυχολογικά το παιδί σου γι’ αυτή τη μετάβαση.

Διάβασε ακόμη – 7 συμβουλές για αεροπορικό ταξίδι με παιδιά

1. Να θυμάσαι πως την εξάρτηση αυτή τη δημιούργησες εσύ. Ήταν επιλογή σου να προσφέρεις πιπίλα και δεν είναι σωστό ξαφνικά και απροειδοποίητα να την απομακρύνεις. Φαντάσου να έχεις εσύ ένα αντικείμενο που σου παρηγορεί και σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και απότομα να το παίρνουν από κοντά σου.

2. Σεβασμός προς το παιδί. Μην εφαρμόζεις κόλπα που θα αναστατώσουν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού, π.χ κόψιμο της πιπίλας με ψαλίδι, τοποθέτηση αλατιού, πιπεριού κλπ.

3. Επικοινωνία και προετοιμασία. Εξήγησε με όμορφο τρόπο πως έφτασε η ώρα να φύγει η πιπίλα. Προετοίμασε το παιδί για τα συναισθήματα που πρόκειται να νιώσει. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και η ανάγνωση κάποιου βιβλίου με θέμα την πιπίλα.

4. Επίσκεψη σε οδοντίατρο. Ο παιδοδοντίατρος έχει τον κατάλληλο τρόπο να εξηγήσει τους λόγους που πρέπει να σταματήσει η χρήση της πιπίλας, π.χ στραβώνουν τα δοντάκια.

Διάβασε ακόμη – Πως να οργανώσεις την παιδική βαλίτσα διακοπών

5. Βοήθησε το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει. Το πιπίλισμα βοηθά το παιδί να ηρεμήσει. Χωρίς την πιπίλα είναι αναμενόμενο να είναι εξαιρετικά αναστατωμένο και εκνευρισμένο. Είναι καλή ιδέα να δουλέψετε το στόμα με άλλους τρόπους μέσα από δραστηριότητες, πχ. φυσώντας φούσκες.

6. Περιόρισε τη χρήση της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν το παιδί σου φοράει την πιπίλα συνέχεια, ξεκίνησε πρώτα την απομάκρυνσή της κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά στον ύπνο.

7. Πολλές αγκαλιές. Το παιδί βιώνει ένα μεταβατικό στάδιο που διαταράσσει τον συναισθηματικό του κόσμο. Οι αγκαλιές και η σύνδεση μεταξύ σας θα το βοηθήσουν να νιώσει την ασφάλεια και την παρηγοριά που νιώθει ότι χάνει με την αλλαγή αυτής της συνήθειας.

Instagram: @natty_tourza

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη