Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τι είναι η κετογονική δίαιτα

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που μοιράζεται πολλές ομοιότητες με τη δίαιτα Atkins και τη διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η μείωση των υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να μπαίνει σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Ουσιαστικά, μετατρέπει το λίπος σε κετόνες στο συκώτι, οι οποίες μπορούν να παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο.

Διάβασε ακόμη – 8 χρήσιμες συμβουλές για μείωση της χοληστερόλης μέσω διατροφής

Τύποι κετογονικής δίαιτας

Τυπική κετογονική δίαιτα (SKD): Πρόκειται για μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια πρωτεΐνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Συνήθως περιέχει 70% λίπος, 20% πρωτεΐνη και μόνο 10% υδατάνθρακες.

Κυκλική κετογονική δίαιτα (CKD): Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει περιόδους επανατροφοδότησης υψηλότερων υδατανθράκων, όπως 5 ημέρες ακολουθούμενες από 2 ημέρες υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Στοχευμένη κετογονική δίαιτα (TKD): Αυτή η δίαιτα επιτρέπει την προσθήκη υδατανθράκων σε περιπτώσεις φυσικής δραστηριότητας.

Κετογονική δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης: Είναι παρόμοια με μια τυπική κετογονική δίαιτα, αλλά περιλαμβάνει περισσότερη πρωτεΐνη. Η αναλογία είναι συχνά 60% λίπος, 35% πρωτεΐνες και 5% υδατάνθρακες.

Τι είναι η κέτωση;

Η κέτωση είναι μια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως ενέργεια. Όταν μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση υδατανθράκων, περιορίζεται η παραγωγή γλυκόζης, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων. Είναι σημαντικό να μετριάζεται η κατανάλωση πρωτεΐνης επειδή μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη εάν καταναλωθεί σε υψηλές ποσότητες, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την κέτωση.

Διάβασε ακόμη – Βιταμίνη D: Γιατί είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό

Μείωση σωματικού βάρους

Η κετογονική δίαιτα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για μείωση σωματικού βάρους αλλά και εμφάνισης κινδύνου για ασθένειες. Επίσης, είναι εξίσου αποτελεσματική στην απώλεια βάρους με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι αυξημένες κετόνες, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

Διαβήτης και προδιαβήτης

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από αλλαγές στο μεταβολισμό, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη λειτουργία ινσουλίνης. Η κετογονική δίαιτα μπορεί να συμβάλει στη μείωση λίπους, το οποίο συνδέεται στενά με τον διαβήτη τύπου 2, τον προδιαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει οφέλη σε διάφορες καταστάσεις υγείας:

Καρδιακή ασθένεια: μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση παραγόντων κινδύνου όπως το σωματικό λίπος, τα επίπεδα HDL χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Καρκίνος: θεωρείται ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου.

Αλτσχάϊμερ: μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και στην επιβράδυνση της εξέλιξης.

Επιληψία: μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις στις κρίσεις σε επιληπτικά παιδιά.

Νόσος Πάρκινσον: βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Διάβασε ακόμη – Οι επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία μας

Εγκεφαλικές κακώσεις: βελτίωση αποτελεσμάτων των τραυματικών εγκεφαλικών βλαβών.

Τροφές προς αποφυγή

Ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα: σόδα, χυμός φρούτων, smoothies, κέικ, παγωτό, καραμέλα κλπ.

Δημητριακά ή άμυλα: προϊόντα με βάση το σιτάρι, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, πατάτα, γλυκοπατάτα, ρύζι.

Φρούτα: όλα τα φρούτα, εκτός από μικρές μερίδες μούρων.

Όσπρια: αρακάς, φασόλια, φακές, ρεβίθια.

Ανθυγιεινά λίπη: επεξεργασμένα φυτικά έλαια, μαγιονέζα κλπ.

Αλκοόλ: μπύρα, κρασί, ανάμεικτα ποτά.

Τροφές προς κατανάλωση

Κρέας: μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα.

Λιπαρά ψάρια: σολομός, πέστροφα, τόνος και σκουμπρί.

Αυγά: αυγά ελευθέρας βοσκής ή εμπλουτισμένα με ωμέγα-3.

Τυρί: μη επεξεργασμένα τυριά όπως τσένταρ, κατσικίσιο, κρέμα, μοτσαρέλα

Ξηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι κολοκύθας, σπόροι chia κλπ.

Υγιεινά έλαια: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λάδι αβοκάντο.

Αβοκάντο, λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων: πράσινα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές.

Καρυκεύματα: αλάτι, πιπέρι, βότανα και μπαχαρικά

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyviou.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη