Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Tα οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική υγεία

Βοηθά να έχεις επίπεδη κοιλιά.

Δείχνεις φουσκωμένη ανεξάρτητα από το πόσο γυμνάζεσαι ή τρως προσεκτικά;  Τρως όλες τις σωστές τροφές, κοιμάσαι τουλάχιστον οκτώ ώρες τη νύχτα και η κοιλιά σου δεν λέει να ξεφουσκώσει;

Ανεξάρτητα από το πόσους κοιλιακούς, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να κάνουν την κοιλιά σου να δείχνει φουσκωμένη, ένας από αυτούς που παραβλέπεις είναι το άγχος. Το φούσκωμα μπορεί όντως να προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης που δημιουργεί σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Παρόλο που δεν υπάρχει μόνον ένα πράγμα που θα κάνει την κοιλιά σου επίπεδη ως δια μαγείας, το σπλαχνικό λίπος λόγω άγχους συχνά παραβλέπεται. Εάν υιοθετήσεις μια τακτική πρακτική διαλογισμού για να αντιμετωπίσεις το άγχος, θα διαπιστώσεις ότι το φούσκωμα θα υποχωρήσει και θα νιώθεις ελαφρύτερη συνολικά.

Και μάλιστα η επιστήμη το υποστηρίζει. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Steph Low από το The Natural Nutritionist, “η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που παράγεται από τα επινεφρίδια ως απάντηση σε μια πραγματική ή αντιληπτή απειλή”. Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς στον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής μας, πραγματική ή αντιληπτή απειλή. Μπορεί να είσαι ιδιοφυΐα, αλλά το σώμα σου θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε ένα λιοντάρι που σε κυνηγάει στη ζούγκλα και σε ένα πιεστικό deadline.

Διάβασε ακόμη – Νόστιμες σούπες εποχής που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το νευρικό σου σύστημα έχει δύο κύριες αποκρίσεις.

Ξεκουράσου και χώνεψε (παρασυμπαθητικό) ή,

πάλεψε ή φύγε (συμπαθητικό).

Η απόκριση μάχης ή φυγής σχεδιάστηκε για να σε βοηθήσει να επιβιώσεις. Βολικό αν βρεθείς στη ζούγκλα με ένα λιοντάρι να σε κυνηγάει. Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι τα λιοντάρια μας έχουν μετατραπεί σε προθεσμίες, 1000 ειδοποιήσεις, προβλήματα σχέσεων, ανατροφή των παιδιών, έλλειψη ύπνου, θυμό στην κίνηση, οικονομική πίεση… η λίστα συνεχίζεται.

Ο ρόλος της κορτιζόλης στο κοιλιακό λίπος

Βομβαρδιζόμαστε με λιοντάρια 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο και το  σώμα μας δεν ξέρει πώς να να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που σου κόβει την κυκλοφορία και τον επικείμενο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο συμπαθητικό νευρικό τους σύστημα την καθημερινότητά τους, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους γύρω από τη μέση, καθώς και μυριάδες άλλα προβλήματα υγείας.

Όταν το σώμα σου βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση μάχης ή φυγής, θα κρατήσει τα σάκχαρα και θα τα αποθηκεύσει ως λίπος. Μία από τις ορμόνες του στρες που ευθύνονται για αυτό είναι η κορτιζόλη.

Η κορτιζόλη είναι μέρος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο, όταν είναι εκτός ισορροπίας, υπερισχύει της “ξεκούρασης και πέψης” ή του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Διάβασε ακόμη – Αυτές είναι οι 15 στιγμές που καθορίζουν μια σχέση

“Το άγχος παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνει το νευρικό σύστημα στα πεπτικά όργανα. Μια κοινή έκβαση του στρες είναι η μειωμένη παραγωγή γαστρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της τροφής. Αυτό συνήθως οδηγεί σε συμπτώματα όπως η δυσπεψία και το φούσκωμα, τα οποία παρερμηνεύονται ως τροφική δυσανεξία, αλλά συχνά μπορούν να αποδοθούν στην κυριαρχία του συμπαθητικού”, εξηγεί ο ειδικός.

Αποδεικνύεται ότι μπορεί να μην είναι το σουβλάκι που έφαγες για μεσημεριανό γεύμα, αλλά ίσως το άλυτο άγχος που σου προκαλεί το φούσκωμα.

Η περίσσεια κορτιζόλης οδηγεί στην απόρριψη σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματός μας από το συκώτι, ως εξελικτικός μηχανισμός για να ξεφύγουμε από κάθε πιθανή απειλή. Αυτό επηρεάζει την απώλεια βάρους, καθώς τα σάκχαρα και η γλυκόζη καταστέλλει οποιαδήποτε καύση λίπους και αντ’ αυτού προάγει την αποθήκευση λίπους”.

Εάν το σώμα σου αποθηκεύει λίπος γύρω από τη κοιλιά ως σπλαχνικό λίπος, αυξάνεται ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σου, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαλογισμός για επίπεδη κοιλιά

Τα οφέλη του διαλογισμού υπερβαίνουν κατά πολύ το να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να νιώθεις ήρεμη. Μια τακτική πρακτική διαλογισμού θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις. Όταν το κάνεις με συνέπεια, θα ανακάμψεις από το χρόνιο στρες, επιδιορθώνοντας τη ζημιά που έχει προκληθεί στο νευρικό σου σύστημα.

Μελέτη διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός βοήθησε στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Αυτό σημαίνει ότι η υιοθέτηση μιας συνεπούς πρακτικής διαλογισμού θα μπορούσε να είναι η απάντηση για να σε βοηθήσει να μειώσεις το κοιλιακό λίπος και να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά.

Το πεπτικό σου σύστημα λειτουργεί βέλτιστα όταν είσαι χαλαρή. Ο διαλογισμός όχι μόνο βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι  βοηθά στη δημιουργία περισσότερης προσοχής σχετικά με το τι επιλέγεις να φας, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο της υπερφαγίας.

Με την τακτική πρακτική διαλογισμού, διδάσκεις στο νευρικό σου σύστημα να ανταποκρίνεται, όχι να αντιδρά. Αυτό σημαίνει ότι εκείνες οι προθεσμίες και ο θυμός στους άλλους οδηγούς δεν προκαλούν απόκριση κορτιζόλης στο σώμα σου. Δεν σημαίνει ότι ο διαλογισμός κάνει τα “λιοντάρια” να εξαφανιστούν, απλώς αυξάνει την ικανότητά σου να ανταποκρίνεσαι σε αυτά αντί να μεταβείς κατευθείαν σε μια πλήρη αντίδραση στο στρες.

Πηγή: shape.gr

Διάβασε ακόμη