Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία εδάφους στην Κύπρο

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (Εuropean Space Agency) δημοσίευσε έναν χάρτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, που δείχνει μεγάλες εκτάσεις βυθισμένες σε έντονο κόκκινο χρώμα.

“Είναι σαφές ότι η θερμοκρασία επιφάνειας στην Τουρκία και την Κύπρο έχει φτάσει ξανά τους 50 βαθμούς Κελσίου”, ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Ένας προηγούμενος χάρτης, που δημιουργήθηκε με δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-3, έδειξε μια παρόμοια εικόνα στις 2 Ιουλίου.

“Ενώ οι καιρικές προβλέψεις χρησιμοποιούν τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες του αέρα, αυτό το δορυφορικό όργανο μετρά την πραγματική ποσότητα ενέργειας που εκπέμπεται από τη Γη – και απεικονίζει την πραγματική θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους”, ανέφερε.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας του εδάφους διαφέρουν – και συχνά είναι πιο ακραίες από – τις θερμοκρασίες του αέρα που περιλαμβάνονται στα δελτία καιρού.

Η NASA τα περιγράφει ως “πόσο ζεστή θα ήταν η” επιφάνεια “της Γης στο άγγιγμα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία”.

Οι δορυφόροι Copernicus Sentinel-3 μεταφέρουν επίσης όργανα που μοιάζουν με κάμερα, τα οποία κατέγραψαν καπνό που βγαίνει από τις πυρκαγιές στην Τουρκία στις 30 Ιουλίου.

Στην Τουρκία, οι θερμοκρασίες του αέρα άνω των 40 βαθμών σε όλο το νότο προκάλεσαν ρεκόρ χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας που προκάλεσε διακοπές ρεύματος τη Δευτέρα σε πόλεις όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο πιθανά σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προβλέπουν ότι θα γίνουν πιο συχνά και έντονα καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Πηγή: sigmalive

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη