Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Ψυχολογία: 3 απλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις το “Fight Or Flight”

Σύμφωνα με τον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Γιάννη Μιχαήλ.

Ο όρος “πάλη ή φυγή” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Walter Cannon, έναν Αμερικανό φυσιολόγο. Ο Cannon χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει τα ζώα που υποβλήθηκαν σε καταστάσεις όπου είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, είτε να προετοιμαστούν να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τον κίνδυνο.

Η αντίδραση φόβου “πάλης ή φυγής” – “fight or flight” όπως είναι ευρέως γνωστή), είναι μια απόκριση του οργανισμού στο στρες που χαρακτηρίζεται από έκρηξη της αδρεναλίνης, ταχυκαρδία και διεσταλμένες κόρες των ματιών.

Διάβασε ακόμη – 5 λόγοι που δεν πετυχαίνουν τα New Year’s Resolutions σου

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτή την αντίδραση, όταν γίνεται αντιληπτός ένας αληθινός κίνδυνος η ακόμη και όταν είναι φανταστικός. Τα άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού είναι σε κατάσταση “πάλης ή φυγής” με μια φανταστική απειλή ότι μπορεί να πάθουν κάτι σοβαρό και να λιποθυμήσουν.

1. H στάση του Superman/Wonderwoman: Το άγχος σε κάνει να σφίγγεις όλους τους μυς. Βελτίωσε την στάση του σώματος σου και θα σε βοηθήσει να στείλεις σήματα χαλάρωσης στον εγκέφαλο σου. Όταν αντιστρέφεις την στάση του σώματος σου, αντιστρέφεις τη στάση της ψυχής σου.

2. Βαθιές Αναπνοές: Φαίνεται τόσο προφανές, αλλά όταν κυριεύεσαι από στρες και άγχος, η αναπνοή σου γίνεται πιο επιφανειακή. Οι αργές βαθιές αναπνοές κοιλιάς μπορούν να τονώσουν και να χαλαρώσουν πλήρως το σώμα.

3. Κάνε μια βόλτα: Τόσο απλό αλλά και τόσο αποτελεσματικό. Ένας δεκάλεπτος περίπατος είναι όσο έχει ανάγκη το νευρικό σύστημα. Η σωματική κίνηση μεταφέρει την ένταση από το κεφάλι πίσω στο σώμα με αποτέλεσμα να καλμάρει το νευρικό σύστημα.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Panic Attack Healer (@yiannis__michael)

Διάβασε ακόμη