Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα;

Τα καλά νέα είναι ότι το γάλα, οι χυμοί φρούτων, το τσάι και ο καφές μετράνε στην ημερήσια πρόσληψη νερού.

Το να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα σου είναι απαραίτητο και έχει πολλά οφέλη αφού συμβάλει σε ένα υγιές δέρμα, στη ρύθμιση του βάρους και στην καλύτερη χώνεψη. Επίσης, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό σου. Tο σώμα σου αποτελείται από περίπου 50 με 60 τοις εκατό νερό. Αν ζυγίζεις 60kg τότε το σώμα σου αποτελείται από 30 λίτρα νερού.

Διάβασε ακόμη – 4 λόγοι για να πίνεις περισσότερο νερό

Πόσο νερό όμως πρέπει να πίνεις την ημέρα;

Η ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ατόμου όπως:

Ηλικία – οι απαιτήσεις σε υγρά μειώνονται καθώς γερνάμε.

Φύλο – οι γυναίκες χρειάζονται λίγο λιγότερο νερό από τους άνδρες.

Σύνθεση σώματος – το λίπος περιέχει πολύ λιγότερο νερό από τους μυς, έτσι τα άτομα με περισσότερο σωματικό λίπος χρειάζονται λιγότερο νερό και εκείνα με υψηλή μυϊκή μάζα χρειάζονται περισσότερο.

Κλίμα – ο ζεστός καιρός σε κάνει να ιδρώνεις περισσότερο και χρειάζεσαι περισσότερο νερό.

Επίπεδα δραστηριότητας – υψηλότερα επίπεδα άσκησης απαιτούν υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης υγρών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) 2010 προτείνει 2,5 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες και 2,0 λίτρα για τις γυναίκες.

Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής 2004 (ΗΠΑ και Καναδάς) προτείνει πρόσληψη 3,7 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα για τις γυναίκες.

Υπάρχουν επίσης και άλλες προτάσεις που συμπεριλαμβάνουν τη χρήση του σωματικού βάρους ως οδηγό για τη ποσότητα νερού που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, παίρνεις το βάρος σου σε κιλά και το διαιρείς δια 30, π.χ. 60 κιλά διαιρούμενο με 30 = 2 λίτρα.

Αυτές οι ποσότητες περιλαμβάνουν νερό που παίρνετε από συγκεκριμένα φαγητά αλλά και από διάφορα ροφήματα.

Σύμφωνα με την NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 6-8 ποτήρια την ημέρα, που είναι περίπου 1,2 λίτρα.

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη