Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Σαρακοστιανές συνταγές από την LIDL Κύπρου

Μάθε τα υλικά που θα χρειαστείς και ακολούθησε τις οδηγίες του σεφ, Κωνσταντίνου Πετεβίνου.

Η νηστεία ξεκίνησε και η LIDL Κύπρου προτείνει τις πιο νόστιμες και δημιουργικές συνταγές για εσένα και τους καλεσμένους σου.

ΧΤEΝΙΑ με σπαράγγια, πουρέ αγκινάρας και σάλτσα ροδιού

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

ΓΙΑ ΤΑ ΧΤEΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣAΛΤΣΑ:

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο, Νώμα • 4 κ.σ. κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι με αλάτι, Νώμα • 200γρ. χτένια, Deluxe • 150γρ. φρέσκο χυμό ρόδι.

ΓΙΑ ΤHN ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥΡΕ:

• 500γρ. πατάτες • 1 κ.γ. κουρκουμά, Kania • 180γρ. πατέ αγκινάρας, Deluxe.

ΓΙΑ TH ΓΑΡΝΙΤΟYΡA:

Σπαράγγια βραστά • φρέσκο ρόδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε τις ξεφλουδισμένες πατάτες σε μπόλικο νερό με 1 κ.γ αλάτι. Όταν ψηθούν, στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε μέσα τον κουρκουμά και το πατέ αγκινάρας. Πολτοποιούμε καλά το μείγμα. Στη συνέχεια, σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα χτένια και τα σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε τα χτένια από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο πάνω από τον πουρέ. Προσθέτουμε τον χυμό ρόδι και αφήνουμε τη σάλτσα να μειωθεί στο μισό του αρχικού της όγκου. Εν συνεχεία, σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω από τα χτένια, τα σπαράγγια και τον πουρέ. Γαρνίρουμε με φρέσκο ρόδι και σερβίρουμε.

ΑΣΤΑΚΟΣ γεμιστός με γαρίδες και chimichurri

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: • 1 αστακό βάρους 350γρ., Deluxe • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, Νώμα • ½ κ.γ. μπαχαρικά με τσίλι, Deluxe • 250γρ. γαρίδες με σκόρδο, Ocean Sea • 150γρ. κρουτόνια ή τριμμένο ψωμί.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ CHIMICHURRI: • 125ml ελαιόλαδο, Νώμα • 4 κ.σ. παλαιωμένο ξύδι, Deluxe • 40γρ. μαϊντανό • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο • 1 κ.γ. μπαχαρικά με τσίλι, Deluxe • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη • 1 κ.γ. αλάτι ιμαλαΐων, Deluxe.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ CHIMICHURRI: Τοποθετούμε όλα τα υλικά της συνταγής σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε καλά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: Ξεπαγώνουμε τον αστακό και τον κόβουμε στη μέση, κατά μήκος, με ένα μαχαίρι (κρατώντας τον με τη ράχη προς τα κάτω). Αφαιρούμε τη σάρκα που έχει στο εσωτερικό του και τη χοντροκόβουμε.

Τοποθετούμε το κέλυφος του αστακού σε μια πιατέλα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε τις γαρίδες μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να ψηθούν.

Προσθέτουμε μέσα τον αστακό και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρουτόνια και 2 κ.σ. από τη σάλτσα Chimichurri και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε το κέλυφος του αστακού με τη γέμιση. Γαρνίρουμε τον αστακό με επιπλέον σάλτσα Chimichurri.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ με θαλασσινά και πέστο ντομάτας και αμυγδάλου

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

• 250γρ. λιγκουίνι, Combino • 3 κ.σ. πέστο ντομάτας και αμυγδάλου, Deluxe • 500γρ. σοταρισμένα θαλασσινά ανάμεικτα, Deluxe.

ΓΙΑ TH ΓΑΡΝΙΤΟΥΡA: • 6-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση • 2 κ.σ. νιφάδες γλυκιάς πιπεριάς (μπούκοβο), Kania • φρέσκο βασι λικό, θυμάρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μέτριο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τα θαλασσινά και τα σκεπάζουμε με ένα πώμα. Μόλις η σάλτσα βράσει και ψηθούν, κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το πέστο ντομάτας και αμυγδάλου και ανακατεύουμε. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες χρόνου, για να ψηθούν al dente.

Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σε αυτό τα θαλασσινά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάει η σάλτσα παντού. Τέλος, τοποθετούμε τα ζυμαρικά στο πιάτοκαι γαρνίρουμε με ντοματίνια, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, φρέσκο βασιλικό, θυμάρι και το μπούκοβο.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ σοκολάτας με ταχίνι και μούρα

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ)

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ: • 400γρ. αλεύρι φαρίνα, Νώμα • 60γρ. κακάο, Belbake • 1 κ.γ. σόδα, Belbake • 1 κ.γ. baking powder, Belbake • 200γρ. Καστανή ζάχαρη, Belbake • 40γρ. μέλι ανθέων, Deluxe • 1 φακελάκι βανίλια, Belbake • 2 πρέζες αλάτι • 400γρ. φυτικό γάλα (αμυγδάλου, σόγιας ή βρό μης), Vemondo • 100γρ. ταχίνι με κακάο ή στέβια, Γλυκάνθη • 2 κ.γ. μηλόξυδο, Deluxe • 2 κ.γ.ξύσμα πορτοκάλι ή μανταρίνι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ/ΤΑΧΙΝΙ: • 250γρ. σοκολάτα 85% στερεά κακάο, J.D.Gross • 400ml κρέμα σόγιας, Vemondo • 120γρ. ταχίνι με κακάο ή στέβια, Γλυκάνθη • 3 κ.σ. μέλι ανθέων, Deluxe.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ/ΓΕΜΙΣΗ: • 400γρ. μούρα του δάσους.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ: Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στη στρογγυλή φόρμα για κέικ 24 εκατοστών στην οποία στρώσαμε λαδόχαρτο και το απλώνουμε με ένα κουτάλι. Ψήνουμε σε καλά προ θερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°Cγια 25 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να είναι ελαφρώς βρεγμένη (το κέικ θα συνεχίσει να ψήνεται). Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπεν μαρί μέχρι να λιώσουν. Βάζουμε στο ψυγείο την κρέμα για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει παχύρευστη.

ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ/ΓΕΜΙΣΗ: Όταν το κέικ κρυώσει, το κόβουμε σε τρία κομμάτια και γεμίζουμε την κάθε στρώση με την κρέμα σοκολάτας και τα μούρα. Γαρνίρουμε με κρέμα σοκολάτας και μούρα.

ΣΕΦ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΕΒΙΝΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΚΑ

FOOD STYLING: ΛΑΟΥΡΑ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΟΥ (@LAURAC_FOODSTYLIST)

Διάβασε ακόμη