Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το χάπι της επόμενης μέρας;

Οι ειδικοί εξηγούν πώς δρουν τα αντισυλληπτικά “έκτακτης ανάγκης” και τι πρέπει να γνωρίζεις.

Η σεξουαλική υγεία, η επιλογή της μητρότητας, ή της έκτρωσης, είναι κάποια κυρίαρχα θέματα στην καθημερινότητα των γυναικών ανά το παγκόσμιο. Τα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με το σώμα τους και την επιλογή τους για αναπαραγωγή ή όχι, είναι τρομακτικά, ιδιαίτερα σε κάποια μέρη του κόσμου. Η απαγόρευση των αμβλώσεων σε πολιτείες της Αμερικής που θεωρείται συνώνυμο της ελευθερίας, είναι πραγματικά απογοητευτική αφού εξακολουθούμε στον 21ο αιώνα να θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε άλλος πέραν από την “ιδιοκτήτρια” του εκάστοτε σώματος, έχει λόγο στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.

Το να γνωρίζεις όλες τις επιλογές που έχεις, για να ξέρεις πώς να δράσεις σε περίπτωση που τις χρειαστείς δεν είναι μόνο απαραίτητο αλλά και κάπως απελευθερωτικό. Τα αντισυλληπτικά έκτακτης ανάγκης υπάρχουν για να διαβεβαιώνουν ότι έχεις επιλογή σε περίπτωση που την χρειαστείς. Καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε για τα αρνητικά που ίσως εμφανιστούν με τη χρήση του χαπιού της επόμενης μέρας. Οι ειδικοί όμως λένε πως πολλά από αυτά που ξέρουμε, δεν ισχύουν. Μάθε πώς λειτουργεί και τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου, σύμφωνα με τους επαγγελματίες γιατρούς.

Πόσο ασφαλές είναι;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τα αντισυλληπτικά χάπια “έκτακτης ανάγκης” μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο από μια φορά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και να εξακολουθούν να είναι ασφαλή. Βεβαίως εάν ξέρεις ότι θέλεις να προλάβεις μια εγκυμοσύνη δεν θα στηριχτείς στα χάπια έκτακτης ανάγκης αλλά σε μια πιο μακροπρόθεσμη λύση.

Η Δρ. Manuela Vazquez αναφέρει ότι τα χάπια που προκαλούν άμβλωση, ονομάζονται εκτρωτικά και λειτουργούν μπλοκάροντας τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί μια εγκυμοσύνη προκαλώντας τη σύσπαση και το άδειασμα της μήτρας. Ουσιαστικά, η επείγουσα αντισύλληψη αναστέλλει ή καθυστερεί την ωορρηξία και εμποδίζοντας την εμφύτευση αποτρέπει την εγκυμοσύνη.

Διάβασε ακόμη – 10 ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις στη γυναικολόγο σου το καλοκαίρι (και όχι μόνο)

Επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα;

Βεβαίως, τα αντισυλληπτικά “έκτακτης ανάγκης” έχουν κάποιες παρενέργειες, αλλά είναι βραχυπρόθεσμες, φυσιολογικές και ασφαλείς σύμφωνα με τους γιατρούς. Μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο, κολπική αιμορραγία και κράμπες, λέει η Δρ. Vazquez. Μακροπρόθεσμα, υπάρχει ο φόβος ότι ίσως επηρεαστεί αρνητικά η γονιμότητα λόγω των υψηλών επιπέδων των ορμονών και της ομοιότητας του με τα αντισυλληπτικά χάπια. Όμως, σύμφωνα με το Planned Parenthood, οι ορμόνες στην επείγουσα αντισύλληψη δε βρίσκονται στο σώμα σου για τόσο διάστημα όσο με την συνεχή αντισύλληψη. Δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την γονιμότητα, επιβεβαιώνει η Δρ. Vazquez.

Η επείγουσα αντισύλληψη υπάρχει παραπάνω από 30 χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια άτομα και δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές αρνητικές επιπλοκές. Πέραν λοιπόν από τις σύντομης διάρκειας επιπλοκές, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να φοβάσαι. Βεβαίως, καλό είναι να συμβουλεύεσαι την γυναικολόγο σου και να θυμάσαι ότι η προφύλαξη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη