Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Πώς θα κάνω φίλους στην ενήλικη ζωή;

Όσο μεγαλώνεις γίνεται λιγάκι πιο δύσκολο, αλλά έχουμε τη λύση.

Βρίσκεσαι στην ενήλικη ζωή σου και αισθάνεσαι πως θέλεις να κάνεις νέες φιλίες. Ίσως κάποιες σχέσεις σου έχουν χαλάσει κι άλλες δεν είναι πια τόσο δυνατές. Όντως, μπορεί να είναι λίγο δυσκολότερο να κάνεις μια καινούργια φιλία ως ενήλικας, σε σχέση με όταν είσαι μικρότερος και παίζοντας ανέμελα με όλους βρίσκεις 5 νέους φίλους. Δεν είναι ακατόρθωτο όμως, ούτε και είσαι μόνη. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε μια τέτοια φάση στην ενήλικη ζωή τους. Η κοινωνική αποστασιοποίηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει δυσκολέψει λίγο ακόμη την κατάσταση, αλλά η λύση υπάρχει.

Η Δρ. Miriam Kirmayer στο Μόντρεαλ είναι κλινική ψυχολόγος, συγγραφές και ειδικός στις σχέσεις και σου έχει τη λύση. Έχει περάσει την τελευταία δεκαετία ερευνώντας την επιστήμη της σύνδεσης και της φιλίας, κι εδώ θα βρεις μερικές από τις συμβουλές της.

#1 Ξεκίνα

Το πρώτο βήμα για να κάνεις μια νέα φιλία είναι να σκεφτείς πού μπορεί να τον συναντήσεις. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το υπάρχον κοινωνικό σου δίκτυο, φίλοι, συνεργάτες, συγγενείς. Η Δρ. Kirmayer λέει “Σκέψου – ποιοι είναι οι πολύτιμοι άνθρωποι στο κοινωνικό σου δίκτυο που μπορούν να σε συνδέσουν με άλλους ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίζεις;”

Διάβασε ακόμη – 10 ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις στη γυναικολόγο σου το καλοκαίρι (και όχι μόνο)

#2 Εμβάθυνε της περιστασιακές σου σχέσεις

Όλοι έχουμε κάποιες γνωριμίες στον χώρο εργασίας μας που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα βήμα πιο κάτω και να γίνουμε καλοί φίλοι. Η Δρ. Kirmayer προτείνει να κάνεις αυτό το άλμα και να αναπτύξεις αυτή τη σχέση. Βρες ένα κοινό παράγοντα για τον οποίο μπορείτε να έρθετε πιο κοντά, όπως ένα κοινό χόμπι ή ένα ενδιαφέρον.

#3 Θυμήσου γιατί το κάνεις

Ξεκινώντας την προσπάθεια ίσως σου φανεί αμήχανο στην αρχή. Μια νέα γνωριμία και η προσέγγιση νέων ανθρώπων ίσως φαίνεται λιγάκι τρομακτική. Η Δρ. Kirmyer θέλει να κανονικοποιήσεις αυτό το άγχος και την αμηχανία, αφού είναι απλά μέρος της διαδικασίας. Το έπαθλο ίσως είναι ένας νέος φίλος.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη