Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

“Εκ του φυσικού”: Η έκθεση τέχνης της Αντρεάνας Καμπανέλλα

Μία έκθεση σύγχρονης τέχνης με πορτρέτα και φιγούρες.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την νέα εικαστική πρόταση της Αντρεάνας Καμπανέλλα με γενικό τίτλο “Εκ του φυσικού”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7μμ.

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Τα πορτρέτα κυριαρχούν ενώ οι φιγούρες είναι σαφώς λιγότερες. Όλες οι ενότητες είναι εξ ολοκλήρου καμωμένες εκ του φυσικού- όχι από φαντασία, ούτε από μνήμης.

Σημείωση για την έκθεση:

Σήμερα ο σύγχρονος δημιουργός επιλέγει  να μεταφέρει στον καμβά του το πρόσωπο ως ύπαρξη που περνάει μέσα από την ιδιοσυστασία του ίδιου του ζωγράφου αγγίζοντας την ίδια την ανθρώπινη κατάσταση. “Στη ψηφιακή εποχή , της γρήγορης εναλλαγής παραστάσεων, της επιδεικτικής αισθητικής του instagram και των selfies, ήθελα στα έργα μου να προσεγγίσω την ανεπιτήδευτη, την απροσποίητη ανθρώπινη κατάσταση”, λέει η καλλιτέχνις. Το πρόσωπο γίνεται λοιπόν η αρχή για ένα συναρπαστικό ταξίδι με άπειρες εκδοχές, όπου τίποτα δεν προκαθορίζεται, όλα γίνονται ερεθίσματα, προκλήσεις που καταλήγουν στη στιγμή που το πρόσωπο εμφανίζεται παίρνοντας μέσα από τις πινελιές και την ψυχή ή το ονειροπόλημα του ίδιου του ζωγράφου μια θέση στην αιωνιότητα.

H ζωγράφος Αντρεάνα Καμπανέλλα σημειώνει: “Με ενδιαφέρει το σχέδιο να αποτελεί την ουσία και τον πυρήνα της δουλειάς μου. Το σχέδιο είναι αφαίρεση του περιττού και ο πλούτος του είναι η απλότητά του και η ευαισθησία μέσα από αυτήν. Με τα πιο βασικά των υλικών και την απλουστευτική μεταχείρισή τους, στόχος μου ήταν το μείζον χωρίς τα περιττά και η αισθητική λιτότητα του απολύτως αναγκαίου.”   Η δημιουργός ψάχνει απεγνωσμένα αλλά και ουσιαστικά να βρει τις ισορροπίες και τη σημασία του μοντέλου της. Αυτού που είναι απέναντί της. Η διαδικασία αυτή δύσκολη αλλά πολύτιμη. “Αυτός ο άνθρωπος (το μοντέλο) έχει κυριεύσει ένα χώρο μέσα μου” σημειώνει εύστοχα ο Χρόνης Μπότσογλου.

“Στη δημιουργία βρίσκεται η ζύμωση της απρομελέτητης σκέψης και πράξης. Οι γραμμές πάνω στο χαρτί, είναι τα ίχνη που αφήνει πίσω του ,το βλέμμα του καλλιτέχνη. Είναι ουσιαστικά, αυτοβιογραφικό”, υπογραμμίζει η Καμπανέλλα. Η ελευθερία και η σημασία της πράξης. Ο δημιουργός ζωγραφίζει τον δημιουργό και κατ’ επέκτασιν την ανθρώπινη κατάσταση. 

Επιμέλεια έκθεσης Δάφνη Νικήτα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 27 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή τις ακόλουθες ημέρες: Τρίτη – Παρασκευή 17:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 13:00.

Info: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ,οδό Κρήτης 11, τηλ.: 22766117, www.diatopos.com

Διάβασε ακόμη