Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Όλοι μαζί ενώνουμε δυνάμεις για έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία

Σεπτέμβριος, μήνας ευαισθητοποίησης για τη λευχαιμία και τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Της Ολίβιας Παπαδοπούλου

Η ζωή μπορεί να “ανατραπεί” σε μία μόνο στιγμή. Όταν η λέξη “λευχαιμία” ακούγεται, η ζωή παίρνει ένα αλλιώτικό χρώμα.

Γι’ αυτό και ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ανά το παγκόσμιο ως “Μήνας Λευχαιμίας” με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού γύρω από τη λευχαιμία και άλλες αιματολογικές ασθένειες, καθώς και για τη δωρεά μυελού των οστών.

H λευχαιμία αποτελεί έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου. Κάθε χρόνο περισσότερα από 250.000 παιδιά, γυναίκες και άνδρες διαγιγνώσκονται και 200.000 χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του αίματος. Παρόλα αυτά, η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να σώσει ζωές. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παγκοσμίως, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μόσχευμα μυελού των οστών. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα εδώ και 26 χρόνια στηρίζει με το αξιόλογο έργο που επιτελεί, τους ασθενείς με λευχαιμία, καρκίνο και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, προωθώντας το όραμα όλων μας για έναν κόσμο χωρίς καρκίνο.

Η ιστορία του

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στις 28 Αυγούστου του 1996 με αφορμή μια ανθρώπινη ιστορία· αυτήν της οικογένειας Μιχάλη Καραϊσκάκη. Τότε, ο μικρός γιος τους, Αντρέας, ο οποίος έπασχε από λευχαιμία, δεν βρήκε έγκαιρα συμβατό δότη και έχασε τη μάχη με την ασθένεια. Οι γονείς του αποφάσισαν να κάνουν τον πόνο τους προσφορά, προωθώντας τη δημιουργία του πρώτου Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Κύπρο, φυσικά και με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Αρχείο δοτών μυελού των οστών

Με συνεχή αφοσίωση, όραμα και επαγγελματισμό, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών παγκοσμίως, σε αναλογία πληθυσμού, με περισσότερους από 200.000 εθελοντές δότες, από τους οποίους πέραν των 34.000 είναι Τουρκοκύπριοι. Μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει σχεδόν 700 μοσχεύματα σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, σε 35 χώρες από πέντε ηπείρους, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος και κοινωνικής τάξης, κτίζοντας έτσι ανθρωπιστικές γέφυρες συνεργασίας και προσφοράς για τη ζωή.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για συνεχή εμπλουτισμό και ανανέωση του αρχείου εθελοντών δοτών, το Ίδρυμα δημιούργησε Σταθμούς Εγγραφής Εθελοντή Δότη με Προσωπική Λήψη Δείγματος (Self-Recruitment Stations). Μια πρωτοποριακή προσέγγιση, όπου με τη σάρωση ενός κωδικού ταχείας απόκρισης (QR Code) και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, μπορεί ο εθελοντής να εγγραφεί εύκολα στο αρχείο.

Αρχείο αίματος ομφάλιου λώρου

Το 2005, με τη στήριξη Ροταριανών Ομίλων και του Υπουργείου Υγείας, ίδρυσε το Ροταριανό Αρχείο Αίματος Ομφάλιου Λώρου, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά με λευχαιμία να βρουν συμβατό δότη. Σήμερα, κατέχει τη δεύτερη θέση κατά κεφαλή, ως Αρχείο Αίματος Ομφάλιου Λώρου, στον κόσμο, με πέραν των 5.600 δειγμάτων, έχοντας προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε αρκετά παιδιά με λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές κακοήθειες.

Διαγνωστικά εργαστήρια

Με ένα δίκτυο εξειδικευμένων διαγνωστικών εργαστηρίων, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών, ανέπτυξε και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων διαγνωστικής αιματοογκολογίας. Τα εργαστήρια είναι στελεχωμένα με άριστα καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό και εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα, παρέχοντας έτσι σφαιρική και ολοκληρωμένη εργαστηριακή υποστήριξη στους ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις.

Ανασογενετικής  

Το εργαστήριο ανοσογενετικής συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σύγχρονα και ανεπτυγμένα εργαστήρια στην ευρύτερη περιοχή. Είναι διαπιστευμένο από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανοσογενετικής (EFI) από το 2004 και συνεχίζει να επιτυγχάνει τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα υπηρεσιών.

Κυτταρομετρίας ροής

Το εργαστήριο κυτταρομετρίας ροής αποτελεί έναν από τους βασικότερους εργαστηριακούς πυλώνες του Ιδρύματος. Διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό με δυνατότητα κυτταρομετρίας ροής οκτώ χρωμάτων. Σήμερα, οι τεχνολογικές δυνατότητες του εργαστηρίου καλύπτουν τις ανάγκες του διαγνωστικού ελέγχου όλων των περιστατικών αιματολογικών κακοηθειών στην Κύπρο.

Μόριακης αιματολογίας

Το εργαστήριο μοριακής αιματολογίας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων. Εφαρμόζει εξειδικευμένες μεθόδους ανίχνευσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και γονιδιακών μεταλλάξεων που επηρεάζουν την πρόγνωση συγκεκριμένων λευχαιμιών.

Δώρισε κι εσύ τα μαλλιά σου

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο της προώθησης του εθελοντισμού και της προσφοράς, συλλέγει και στέλνει πλεξούδες/αλογοουρές μαλλιών στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Wigs for Kids». Ο οργανισμός αυτός εδρεύει στην Αμερική και αποστολή του είναι να βοηθά τα παιδιά που χάνουν τα μαλλιά τους από τις θεραπείες για λευχαιμία, καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Οι περούκες προσφέρονται στα παιδιά δωρεάν και η συλλογή τους βασίζεται σε δωρεές μαλλιών από ομάδες και άτομα εθελοντών. Φιλοσοφία του οργανισμού είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν για το πώς φαίνονται, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δώσε μια στιγμή. Σώσε μια ζωή!

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη λευχαιμία και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

Κάθε χρόνο πέραν των 50.000 ασθενών παγκοσμίως ψάχνουν για κάποιο δότη και το 50% των ασθενών που τελικά εντοπίζουν κάποιο συμβατό δότη, ο δότης αυτός είναι από άλλη χώρα. Στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας, αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια του πληθυσμού, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό μη συγγενούς συμβατού δότη. Επίσης, η συνεχής υπογεννητικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των ασθενών να βρουν συμβατό δότη.

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να είναι ο μοναδικός συμβατός δότης και ίσως η μοναδική ευκαιρία για ένα μικρό παιδάκι ή έναν ενήλικα να ζήσει και απλώς να μην το γνωρίζει γιατί δεν αφιέρωσε 10 λεπτά από τον χρόνο του, για να γραφτεί εθελοντής δότης μυελού των οστών. Γι’ αυτό δώσε μια στιγμή… σώσε μια ζωή! Με λίγο σάλιο
σε μία μπατονέτα… τόσο απλά.

Υπάρχει εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έρευνα και την ιατρική τεχνολογία για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας;

Ναι, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα και την ιατρική τεχνολογία για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Ο τομέας της βιοτεχνολογίας αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για αντιμετώπιση της νόσου. Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις εξελίξεις προς όφελος των ασθενών, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και στενή συνεργασία μεταξύ Κέντρων Αριστείας, όπως αυτό στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τα ιατρικά κέντρα που περιθάλπουν τους ασθενείς με προσωποποιημένες πλέον θεραπείες που να μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας και να μειώσουν τις παρενέργειες από τις πιο τοξικές θεραπείες.

Ποια είναι η σημασία της έμπρακτης συνεισφο ράς από ανθρώπους και οργανισμούς προς το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα;

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα υπάρχει και λειτουργεί αφενός λόγω της διαχρονικής στήριξής του από την πολιτεία και την κοινωνία γενικότερα, αλλά κυρίως από την έμπρακτη συνεισφορά που έχει από τους χορηγούς και υποστηρικτές του. Οι δωρεές και οι εισφορές που λαμβάνει το Ίδρυμα, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αγορά εξοπλισμού, την υποστήριξη της έρευνας και την ανάπτυξη νέων σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων με σκοπό τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τους ασθενείς.

Μιλήστε μας για το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου.

Το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου είναι μια πολύπλευρη και μακροχρόνια δράση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος για τη στήριξη παιδιών με καρκίνο. Αφορά τη στοχευμένη ανάπτυξη σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων και εργαλείων για την έγκαιρη και αξιόπιστη παροχήδιαγνωστικών πληροφοριών για κάθε παιδί με καρκίνο, την παροχή προγνωστικών και άλλων πληροφοριών για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε παι δάκι σε προσωπικό επίπεδο και την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου για την πιο έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση υποτροπής της νόσου. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί η Κύπρος δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα διαγνωστικά κέντρα του κόσμου για το επιστημονικό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει στα παιδάκια με καρκίνο.

Ποιες διαπιστεύσεις έχετε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια;

Όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι διαπιστευμένες ανεξαρτήτως του πόσοεξειδικευμένες ή πολύπλοκες είναι. Το εργαστήριο ανο σογενετικής είναι διαπιστευμένο από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανοσογενετικής (EFI), το αρχείο δοτών και το αρχείο αίματος ομφάλιου λώρου από την Παγκόσμια Οργάνωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) και τον Οργανισμό Διαπίστευσης Κυτταρικών Θεραπειών (FACT-JACIE), τα διαγνωστικά εργαστήρια και ολόκληρο το φάσμα των διαγνωστικών μας μεθόδων κατά ISO15189 από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας (ΚΟΠΠ).

Ποιος ο στόχος σας για το μέλλον;

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η στήριξη ευάλωτων ομάδων ασθενών όπως είναι οι ασθενείς με λευχαιμία, καρκίνο ή άλλες σπάνιες παθήσεις μέσω καινοτόμων κοινωνικών και επιστημονικών παρεμβάσεων πάνω σε μία μη κερδοσκοπική βάση. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να φροντίζουμε οι ασθενείς που υπηρετούμε να μπορούν να βασίζονται πάνω μας για τις ανάγκες τους, τις οποίες αναλαμβάνουμε να ικανοποιήσουμε χωρίς να ανησυχούν για την ποιότητα ή το κόστος των υπηρεσιών μας.

H ΟΠΑΠ Κύπρου στηρίζει διαχρονικά το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ως Σύμμαχος Ζωής, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποστήριξης των παιδιών που αντιμετωπίζουν αιματολογικές και άλλες κακοήθειες, τη βελτίωση των εγκαταστάσεών του, την αγορά σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και βελτίωση των διαγνωστικών υπηρεσιών του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου και ενισχύει κάθε προσπάθειά του… για έναν κόσμο χωρίς καρκίνο. Για έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα.

Διάβασε ακόμη