Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Τι αλλάζει στον κόλπο μετά τον τοκετό; (και είναι απολύτως φυσιολογικό)

Τι να περιμένεις μετά τη γέννα; Οι ειδικοί απαντούν.

Της Ελένης Κόκκινου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι αλλάζει στην περιοχή του κόλπου μετά τη γέννα; Όπως είναι λογικό, μετά από αυτή την “δοκιμασία” που περνά ο κόλπος μιας γυναίκας, έρχονται διάφορες αλλαγές και ο κόλπος δεν επανέρχεται μαγικά στο πως ήταν πριν, αλλά πρέπει να περάσει από κάποιες αλλαγές.

Τι πρέπει να ξέρεις λοιπόν; Θα έχεις αιμορραγίες ή πόνους; Για πόσο καιρό; Πότε μπορείς να κάνεις σεξ; Οι γυναικολόγοι απαντούν στις πολλαπλές ερωτήσεις που προκύπτουν και σου λένε τι πρέπει να περιμένεις μετά τη γέννα και ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβούν.

#1 Αιμορραγία

Μπορεί να συμβεί μέχρι και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Κατά τις πρώτες δέκα ημέρες να περιμένεις πιο βαριά αιμορραγία και έντονο κόκκινο αίμα, ίσως παρατηρήσεις και μερικούς μικρούς θρόμβους κατά τις πρώτες τρεις μέρες. Το σώμα σου σε αυτή τη φάση αποβάλλει τον επιπλέον ιστό και το αίμα από τη μήτρα. Μετά το πρώτο δεκαήμερο η αιμορραγία θα ησυχάσει, αλλά ίσως συνεχιστεί σε πιο ελαφριά μορφή ως και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

#2 Συσπάσεις της μήτρας (κράμπες)

Καθώς η μήτρα σου επανέρχεται στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη, θα νιώσεις συσπάσεις – τις γνωστές κράμπες, πολλές φορές ήπιας έντασης ειδικά εάν είναι η πρώτη σου γέννα. Αν έχεις κάνει περισσότερες γέννες είναι πιθανό ο πόνος να γίνει εντονότερος, αφού οι μύες της μήτρας έχουν “παραβιαστεί”. Οι πόνοι αυτοί θα υποχωρήσουν μέσα σε τρεις περίπου ημέρες.

Διάβασε ακόμη – Πόσο ασφαλές είναι τελικά το χάπι της επόμενης μέρας;

#3 Ο κόλπος σου μπορεί να σκιστεί

Πάνω από το 53% των γεννήσεων προκαλούν σκίσιμο γύρω από την περιοχή του ανοίγματος του κόλπου, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Ανάλογα με το πόσο έχει σκιστεί, πιθανό να έχεις πόνο για τέσσερις με δώδεκα εβδομάδες στην περιοχή. Σε περίπτωση που πρόκειται για μεγάλο σκίσιμο, είναι πιθανόν να χρειαστούν ράμματα μετά τη γέννα ή χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση.

#4 Εσωτερικοί μώλωπες

Καθώς το μωρό βγαίνει, είναι αναπόφευκτο το να δημιουργηθούν εσωτερικοί μώλωπες στον κόλπο.Θα αισθάνεσαι ένα πόνο, ο οποίος θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε δύο εβδομάδες.

#5 Η περίοδος σου θα είναι διαφορετική

Όταν επιστρέψει η περίοδός σου θα δεις ότι θα έχει πιο ελαφριά ή πιο βαριά ροή λόγω των ορμονικών αλλαγών από τις οποίες περνά το σώμα σου. Ίσως δεν είναι διαφορετική από πριν μόνο σε σχέση με την ένταση αλλά και με τη διάρκεια.

#6 Θα έχεις (ελαφρώς) πιο ανοικτό κόλπο

Ίσως αισθάνεσαι πιο χαλαρή την περιοχή του κόλπου σου μετά τον τοκετό. Θα επιστρέψει όμως σταδιακά στην φυσιολογική του μορφή, εκτός εάν το μωρό ήταν αρκετά μεγάλο όπου εκεί είναι πιθανό να μην επιστρέψει πλήρως στην προ-τον τοκετό μορφή του. Ο τρόπος για να το καταλάβεις είναι τα ταμπόν. Αν βάζεις ένα ταμπόν στο κανονικό σου μέγεθος και βλέπεις ότι με τον χρόνο “γλιστράει” και βγαίνει έξω, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο κόλπος σου είναι λίγο πιο ανοικτός σε σχέση με πριν.

#7 Ακράτεια

Ίσως έχεις ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό ειδικά όταν κάνεις δραστηριότητες όπως άλματα ή τρέξιμο, ή αν φταρνιστείς ή γελάσεις. “Μέχρι και 30% των γυναικών έχουν ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό για εώς και έξι μήνες”, λέει η Δρ. Jessica Shepherd, πιστοποιημένη γυναικολόγος. Καθώς η μήτρα μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζει την ικανότητα της ουροδόχου κύστης να επεκτείνεται και να μεγαλώνει όταν γεμίζει, οπότε υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί.

#8 Θα πρέπει να περιμένεις περίπου 6 εβδομάδες για να κάνεις σεξ

Οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν να περιμένεις μετά τη γέννα. “Χρειάζονται περίπου έξι εβδομάδες και να θεραπευτεί ο κόλπος μιας γυναίκας μετά τον τοκετό”, λέει ο πιστοποιημένος σύμβουλος Pari Ghodsi. Είναι σημαντικό να δώσεις στο σώμα σου ένα διάλειμμα για να μπορέσει να επανέλθει και να επουλωθεί.

#9 Ο οργασμός σου ίσως είναι πιο αδύναμος

Είναι πιθανό όταν επιστρέψεις στην σεξουαλική επαφή να αισθάνεσαι ότι ο οργασμός σου είναι κάπως πιο αδύναμος, αλλά αυτό θα επανέλθει επίσης με τον καιρό. Αυτό προκαλείται για τον ίδιο λόγο που προκαλείται και η ακράτεια.

#10 Αισθάνεσαι τον κόλπο σου ξηρό αν θηλάζεις

“Ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οιστρογόνων, η οποία προκαλεί ξηρότητα στον κόλπο“, όπως εξηγεί η Christine Greves, πιστοποιημένη γυναικολόγος. Θα κρατήσει μόνο όσο ο θηλασμός, οπότε στο μεταξύ η χρήση λιπαντικού για τη σεξουαλική επαφή θα σε βοηθήσει.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη