Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι βασικοί κανόνες της παιδικής διατροφής

Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για να μεγαλώσεις γερά και δυνατά παιδιά. Μάθε πώς να τα εκπαιδεύσεις σωστά προκειμένου να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Βρεφική ηλικία

Θηλασμός: Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής είναι ιδανικός για το μωρό. Το μητρικό γάλα έχει ορισμένη σύνθεση και ποιοτικά χαρακτηριστικά για τις συγκεκριμένες ανάγκες του βρέφους. Υπάρχουν, όμως, πολλοί εξωγενείς παράγοντες, που μπορούν να καταστήσουν τον μητρικό θηλασμό αδύνατο ή ανεπαρκή. Τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου για την εισαγωγή του βρεφικού γάλακτος στη διατροφή του μωρού σου.

Στερεά Τροφή: Η αρχή της εισαγωγής στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού ξεκινά από την ηλικία των 4-6 μηνών και κατόπιν συζήτησης με τον παιδίατρο, καθώς ο οργανισμός του πρέπει να είναι αρκετά ανεπτυγμένος και να μπορεί να δεχτεί και να χωνέψει άλλες τροφές πέραν από το γάλα. Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να εισάγεις στη διατροφή του μία μόνο νέα τροφή τη φορά, είτε με κουτάλι είτε στο συνηθισμένο μπιμπερό με γάλα, ώστε παράλληλα να δεις αν παρουσιάζει και κάποια αλλεργία σε κάποια από τις νέες τροφές που δοκιμάζει. 

Μέχρι 6 μηνών: Τα πρώτα γεύματα του μωρού πρέπει να περιλαμβάνουν βρεφικές κρέμες χωρίς γλουτένη, πλούσιες σε άμυλο, άρα και σε ενέργεια βραδείας απορρόφησης. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τη φύση τους μαλακά και γλυκά. Μήλο, μπανάνα, ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο, καρότο, κολοκύθα, κολοκυθάκι, φασολάκια, σπανάκι είναι μερικά από αυτά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή του. Δώσε του τα αλεσμένα ή πολτοποιημένα σε πουρέ, σπιτικά μαγειρεμένα ή έτοιμα σε βαζάκια.

Μετά τους 6 μήνες: Μπορείς να δώσεις στο μωρό σου κρέας χωρίς λίπος ή δέρμα, όλα τα ψάρια (εκτός από τα παναρισμένα) και κρόκο αβγού. Όλες οι τροφές πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένες και αλεσμένες στο μίξερ.

8-12 ΜΗΝΩΝ – 3 ΕΤΩΝ: Σε αυτή τη φάση, η βασική τροφή του μωρού σου εξακολουθεί να είναι το γάλα (τουλάχιστον 500 ml/ημέρα), συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών για βρέφη και νήπια. Τώρα πια το μωρό τρώει από όλα καθημερινά, σε πέντε τακτικά γεύματα. Στο διαιτολόγιο του εντάσσονται, επίσης, οι αμυλούχες τροφές με μικρά ζυμαρικά, λιωμένο ρύζι, λιωμένα κομμάτια πατάτας, κρέας και ψάρι, ενώ το παιδί μπορεί να φάει ολόκληρο το αβγό από την ηλικία των 12 μηνών. Τα όσπρια, όπως οι φακές, μπορούν να μπουν στο διαιτολόγιο από την ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα ωμά φρούτα και λαχανικά μετά την ηλικία των 12 μηνών.

Κανόνες υγιεινής διατροφής

Για να προστατεύσεις το παιδί σου θα πρέπει από μικρή ηλικία να του μεταδώσεις τις αξίες και να του μεταφέρεις τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Επίσης, θα πρέπει να θυμάσαι, πως τα γεύματα που τρώει στο σπίτι, θα αποτελούν οδηγό για τα γεύματα που τρώει από μόνο του. Έτσι, καλό είναι στο σπίτι να έχεις πάντα τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Με τον τρόπο αυτό, όταν θα σου ζητήσει κάποιο σνακ, θα μπορείς να ετοιμάσεις κάτι υγιεινό. Παράλληλα, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείς το φαγητό ως ανταμοιβή για τις καλές ή κακές πράξεις του παιδιού, ούτε και να το αναγκάζεις να φάει όλο του το φαγητό.

Το λίπος

  • Αν και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών, θα πρέπει μετά από την ηλικία των 2 ετών να αποτελεί το 30% του συνόλου της ενέργειας που λαμβάνει ημερησίως. Για να το πετύχεις θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένα βήματα.
  • Άλλαξε το πλήρες γάλα με γάλα 1,5% σε λιπαρά μετά την ηλικία των 2 ετών
  • Προτίμησε γιαουρτάκια χαμηλά σε λιπαρά.
  • Αφαίρεσε το δέρμα από το κοτόπουλο και το ορατό λίπος από τα κρέατα.
  • Προτίμησε το βράσιμο, το ψήσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό αντί το τηγάνισμα.
  • Φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά, το ψωμί ολικής αλέσεως, ο αρακάς, τα φασολάκια, τα φρούτα και τα λαχανικά, πρέπει να έχουν σημαντική παρουσία στη διατροφή του.

Γλυκές αμαρτίες

Τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά, όπως και εμείς άλλωστε. Σίγουρα αυτό δεν μπορείς να το σταματήσεις, μπορείς όμως να ελέγξεις την κατανάλωσή τους με το να μην τα έχεις στο σπίτι. Τα παιδιά που τρώνε πολλά γλυκά, δεν έχουν όρεξη να καταναλώσουν άλλα πιο υγιεινά φαγητά, έτσι θα πρέπει να τους τα δίνεις σπάνια και όχι καθημερινά σαν σνακ. Επίσης, αν το παιδί σου τρώει αρκετά φρούτα, τότε η επιθυμία του για γλυκά σίγουρα θα μειωθεί.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη