Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Artbits: Θέμα αισθητικής

Ο ταλαντούχος στιχουργός, Σταύρος Σταύρου τονίζει πως τα πάντα είναι θέμα αισθητικής και πως αυτή βρίσκεται στον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε, στα ρούχα που φοράμε, στον τρόπο που εκφραζόμαστε.

Ανέκαθεν πίστευα ότι η αισθητική διαδραματίζει -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να διαδραματίζει- τον σημαντικότερο ρόλο σε κάθε φάσμα της καθημερινής μας ζωής. Η αισθητική (ή η απουσία της) βρίσκεται στην αντίληψή μας για τον κόσμο γύρω μας, για τους ανθρώπους, για τη στάση μας μέσα σε μια κοινωνία. Η αισθητική βρίσκεται στον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε, στα ρούχα που φοράμε, στον τρόπο που εκφραζόμαστε.

Γράφω αυτό το κείμενο με αφορμή τις χιλιάδες αφίσες των υποψηφίων στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021, αλλά και τα διαφημιστικά σποτ τους που κατακλύζουν τις τελευταίες μέρες τους δρόμους και τις οθόνες μας. Στη δική μου αντίληψη, η προεκλογική εκστρατεία του κάθε υποψηφίου μπορεί να μας πει πολλά για τον ίδιο τον υποψήφιο. Για το χαρακτήρα του, την στάση του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, τους λόγους που κατέρχεται στις εκλογές. Κυρίως, όμως, μπορεί να μας πει πολλά για την αισθητική του.

Διάβασε ακόμη – Artbits: Είναι πολιτισμός! 

Είναι φορές που πιάνω τον εαυτό μου να κοιτάζει μια αφίσα ή ένα σποτ και να προσπαθεί να φανταστεί τον κάθε υποψήφιο στα έδρανα της Βουλής. Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ένστικτό μου ήταν -τις περισσότερες φορές- σωστό. Οι υποψήφιοι των οποίων η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίζεται από σεβασμό και υψηλή αισθητική είναι αυτοί που μετά την εκλογή τους προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο τους συναδέλφους τους στη Βουλή, τους ψηφοφόρους τους, αλλά και κυρίως όσους δεν τους τίμησαν με την ψήφο τους.

Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι των οποίων η εκστρατεία χαρακτηρίζεται από έλλειψη μέτρου είναι συνήθως αυτοί που στη συνέχεια χάνουν το μέτρο σε όλες σχεδόν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τις παρεμβάσεις τους στη Βουλή. Μέτρο. Μια λέξη τόσο μικρή μα τόσο μεγάλη! Και -τουλάχιστον στην περίπτωση των αφισών και των billboards- μας λέει πολλά και για τη σχέση του κάθε υποψηφίου με το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο. Για την αίσθηση που ο κάθε υποψήφιος έχει για τη θέση του στο σύνολο.

Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι… τα πάντα είναι θέμα αισθητικής! Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε!

Διάβασε ακόμη