Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Oι τροφές που θεωρούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για γλυκά. Η επιθυμία για ζάχαρη είναι εξαιρετικά συχνή, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Στην πραγματικότητα, έως και το 97% των γυναικών και το 68% των ανδρών αναφέρουν ότι βιώνουν κάποιου είδους επιθυμία στο φαγητό, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης.

#1. Φρούτα

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται έντονη επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης, αναζητούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως η σοκολάτα. Ωστόσο, τα φρούτα είναι φυσικά γλυκά, αλλά περιέχουν επίσης πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις και φυτικές ίνες. Καταναλώστε φρούτα που έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως μάνγκο ή σταφύλια.

#2. Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι όταν έχουν έντονη επιθυμία για γλυκό. Ωστόσο, αντί για σοκολάτα γάλακτος, μπορείτε να επιλέξετε σοκολάτα υγείας όπου περιέχει πάνω από 70% κακάο. Όπως η σοκολάτα γάλακτος έτσι και η σοκολάτα υγείας περιέχει ζάχαρη και λίπος, επομένως είναι καλύτερο να περιοριστείτε σε μικρές ποσότητες.

Διάβασε ακόμη – Πώς θα επιστρέψεις σε πρόγραμμα διατροφής μετά τις γιορτές

#3. Μπάρες σοκολάτας

Δεν είναι όλες οι μπάρες υγιεινές, αφού μερικές έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Προσπαθήστε να αναζητήσετε μια μπάρα φτιαγμένη με βρώμη, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Προσέξτε επίσης τις ετικέτες τροφίμων όπου αναγράφουν “χωρίς πρόσθετη ζάχαρη”, αφού μπορεί να περιέχουν μέλι, σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη καρύδας.

#4. Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Το μάσημα τσίχλας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε την επιθυμία σας για γλυκό. Οι τσίχλες που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά έχουν γλυκιά γεύση αλλά περιέχουν ελάχιστο αριθμό θερμίδων και καθόλου ζάχαρη. Το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας, της λαχτάρας και της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες αργότερα μέσα στην ημέρα.

#5. Όσπρια

Όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια είναι εξαιρετικές φυτικές πηγές φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας.

#6. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα υγιεινό σνακ που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο. Πολλές μελέτες έχουν προτείνει ότι το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης και στον έλεγχο επιθυμίας για γλυκό. Η πιο υγιεινή επιλογή για γιαούρτι είναι αυτό που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Διάβασε ακόμη – 10 τρόποι να μην πάρεις κιλά μέσα στις γιορτές

#7. Χουρμάδες

Οι χουρμάδες αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και ευεργετικών φυτικών ενώσεων. Η κατανάλωση μερικών χουρμάδων αντί του γλυκού μπορεί να χαρίσει μια γλυκιά γεύση και παράλληλα να προσφέρει υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να τα συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα.

#8. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές, γλυκές και πολύ χορταστικές. Περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες αλλά και φυτικές ίνες και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C και κάλιο. Μερικοί άνθρωποι αναζητούν τη ζάχαρη επειδή δεν τρώνε ικανοποιητικές ποσότητες υδατάνθρακα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

#9. Κρέας, πουλερικά, ψάρι και αυγά

Η συμπερίληψη μιας πηγής πρωτεΐνης όπως κρέας, πουλερικά ή ψάρι στα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του αισθήματος πείνας. Στην πραγματικότητα, εάν προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση της πρόσληψης τροφής, της επιθυμίας για γλυκό και του βάρους σας.

#10. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο και σελήνιο. Η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με μακροζωία και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει στο αίσθημα του κορεσμού.

#11. Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες. Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Η προσθήκη λαχανικών σε κάθε γεύμα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες, βοηθώντας σας να νιώθετε πιο χορτάτοι όλη την ημέρα.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyvioΦu.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη