Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Οι ασκήσεις που θα σε ανακουφίσουν από το φούσκωμα στην κοιλιά

Θα σε βοηθήσει στην πέψη.

Το φούσκωμα στην κοιλιά αποτελεί ένα αρκετά δυσάρεστο συναίσθημα, που όχι μόνο είναι άβολο και ενοχλητικό για την διεκπεραίωση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από έντονους πόνους, δυσχεραίνοντας επιπλέον την κατάσταση.

Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί πρήξιμο και δυσφορία στην κοιλιά, είναι η παγίδευση αερίων στο έντερο, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος άλλης πάθησης ή δυσανεξίας σε κάποια τροφή. Το σύμπτωμα αυτό αν και αθώο, στην πραγματικότητα δεν σου επιτρέπει να νιώθεις ανάλαφρη και άνετη. Για να το ξεφορτωθείς μια και καλή την επομένη φορά που θα σε πιάσει, δοκίμασε μερικές ασκήσεις που θα βελτιώσουν θεαματικά την αίσθηση σου.

Διάβασε ακόμη – Αυτός είναι ο λόγος που είναι δύσκολο να αποκτήσεις γράμμωση στην κοιλιά

Ασκήσεις που βοηθούν στην πέψη

Όταν αισθανθείς φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά δοκίμασε να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο για περίπου 30 λεπτά. “Οι κινήσεις χαμηλής έντασης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και να μειώσουν το φούσκωμα μετακινώντας τα συσσωρευμένα αέρια, που μπορεί να έχουν παγιδευτεί κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα”, αναφέρει στο Livestrong η April Whitney, πιστοποιημένη personal trainer. Είναι σημαντικό να αποφύγεις ασκήσεις που καταπονούν το σώμα ή/και οδηγούν στο να εισπνέεις περισσότερο αέρα από το φυσιολογικό. Οι έντονες ασκήσεις, έχει αποδειχθεί, ότι προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Καλύτερα να μείνεις μακριά τους μέχρι να αισθανθείς καλύτερα.

Διάβασε ακόμη – 5 διατροφικές συνήθειες που θα σου προσφέρουν επίπεδη κοιλιά

Η yoga και το stretching μπορούν επίσης να βοηθήσουν

Οι κινήσεις yoga, οι οποίες συνδυάζουν διατάσεις και αναπνοή, μπορούν να βοηθήσουν να ανοίξουν οι γοφούς και να ανακουφιστεί η πίεση που επικρατεί στο πεπτικό σου σύστημα. “Το τέντωμα θα βοηθήσει ώστε να ξεμπλοκάρει το πεπτικό σύστημα, κάτι που σίγουρα θα είναι ανακουφιστικό. Αυξάνει επίσης την κυκλοφορία στον κορμό, και ως εκ τούτου, τα όργανα που συμβάλλουν στην διαδικασία της πέψης λειτουργούν καλύτερα”, τονίζει η Rebecca Weible, δασκάλα yoga στη Νέα Υόρκη. Μερικές από τις στάσεις yoga που μπορείς να δοκιμάσεις είναι η cat-cow pose, η στάση του παιδιού, η forward bend, η πλάγια σπονδυλική στήλη.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη