Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Ο φαύλος κύκλος επικοινωνίας στα ζευγάρια

Η συστημική ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, Βίκυ Μπαλωμένου εξηγεί που οφείλονται οι συχνοί καυγάδες μεταξύ των ζευγαριών και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό.

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν συνεχείς καυγάδες στη σχέση τους. Νιώθουν ότι όσο και να προσπαθούν οι καυγάδες όχι μόνο δεν υποχωρούν, αντιθέτως κλιμακώνονται. Πιθανώς τα ζευγάρια να έχουν εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο επικοινωνίας. 

Τι είναι ο φαύλος κύκλος επικοινωνίας;

Πολλές φορές η συμπεριφορά ενός συντρόφου, προκαλεί συναισθήματα στον άλλο σύντροφο. Αυτό το συναίσθημα οδηγεί τον σύντροφο σε μια συμπεριφορά η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένα συναίσθημα στον πρώτο σύντροφο και το συναίσθημα αυτό σε μια συμπεριφορά αυτού. Για παράδειγμα, ο σύντροφος μπορεί να μη δίνει σημασία στην σύντροφο του. Η σύντροφος νιώθει παραμελημένη και αμέσως το συναίσθημα του θυμού. Και επειδή αισθάνεται θυμό πιθανώς να φωνάζει και να πιέζει τον σύντροφο της. Ο σύντροφος νιώθει πίεση και απομακρύνεται ακόμη πιο πολύ και δε δίνει σημασία, και πάλι από την αρχή. Αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό παράδειγμα. Η Μαρία αναφέρει σε μια θεραπεία ζεύγους: “Όσο περισσότερο νιώθω ότι με πιέζεις, και με επικρίνεις, τόσο νιώθω υποτίμηση και θυμό. Και απομακρύνομαι, κλείνομαι στον εαυτό μου. Εσύ τότε γίνεσαι πιο απαιτητικός και με πιέζεις και με επικρίνεις ακόμη πιο πολύ. Και αυτό συνεχίζεται ατελείωτα». Χιλιάδες παραδείγματα από φαύλους κύκλους επικοινωνίας στους οποίους μπλέκουν τα ζευγάρια. 

Η Sue johnson ονομάζει αυτόν τον φαύλο κύκλο επικοινωνίας «πόλκα της διαμαρτυρίας». Ο ένας σύντροφος πλησιάζει προς τον άλλο με αρνητικό τρόπο, ο άλλος κάνει πίσω και το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Ο χορός επαναλαμβάνεται για πάντα γιατί τα συναισθήματα και οι ανάγκες πίσω από τον χορό είναι δυνατά. Δυστυχώς όμως δεν εκφράζονται άμεσα και ανοιχτά. Η “πόλκα της διαμαρτυρίας” δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια για ανταπόκριση του άλλου. 

Ο John Gottman από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που μπαίνουν σε αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο, δεν προλαβαίνουν να γιορτάσουν την πέμπτη επέτειο τους. 

Η παγίδα στην οποία πέφτουν τα περισσότερα ζευγάρια είναι ότι επικεντρώνονται στη συμπεριφορά του συντρόφου και αναμένουν από αυτόν να κάνει την αλλαγή για να σταματήσουν οι καυγάδες και η ένταση.

Διάβασε ακόμη – Τι τύπο δεσμού έχεις με τον σύντροφο σου;

Πως μπορείς να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο επικοινωνίας:

#1. Σκέψου προσεχτικά και αναγνώρισε τι είναι ακριβώς αυτό που σε ενοχλεί στη συμπεριφορά του συντρόφου σου και πως νιώθεις εσύ για αυτό;

#2. Σκέψου με θάρρος πως αντιδράς εσύ στη συμπεριφορά του συντρόφου σου; Ποιες κινήσεις σου βγαίνουν αυτόματα, χωρίς σκέψη;

#3. Σκέψου πως εσύ ο ίδιος θα μπορούσες να σπάσεις αυτό τον κύκλο επικοινωνίας. Τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά που θα νιώσεις παραμελημένη, θυμωμένη, πιεσμένη κτλ; Δοκίμασε την επόμενη φορά που θα νιώσεις τα παραπάνω συναισθήματα να δράσεις με ένα διαφορετικό τρόπο. 

Μπορεί να σε βοηθήσει να συμπληρώσεις την παρακάτω φράση:

Όσο περισσότερο εγώ… τόσο περισσότερο εσύ… Και όσο περισσότερο εσύ…, τόσο περισσότερο εγώ… και στριφογυρίζουμε και φτου από την αρχή. 

Ευχαριστίες στην συστημική ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, Βίκυ Μπαλωμένου, τηλ.: 22376522, 99553786, Email: [email protected]www.vickybalomenou.com, Instagram: balomenouvicky, Facebook: Vicky Balomenou Family Therapist

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη