Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024

Μνήμη: Ποιες τροφές την ενισχύουν;

Για την καλύτερη λειτουργία της.

Μήλα

Περιέχουν κερσετίνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων του Alzheimer. Από όλες τις ποικιλίες, τα κόκκινα είναι τα πιο αποτελεσματικά στην όξυνση της μνήμης, καθώς περιέχουν ανθοκυανίνη –το αντιοξειδωτικό στο οποίο οφείλουν το χρώμα τους.

Αβοκάντο

Βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια εξασφαλίζει σωστή ροή αίματος στον εγκέφαλο, που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της μνήμης.

Δεντρολίβανο

Θεωρείται ότι ακόμα κι αν μυρίσουμε ένα κλωνάρι δεντρολίβανου θα μπορέσουμε να θυμηθούμε κάτι που δεν μας έρχεται εύκολα στο μυαλό. Το δεντρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ, το οποίο προστατεύει με πολλούς τρόπους τον εγκέφαλο και συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer και την ενίσχυση της μνήμης.

Νερό

Ανάμεσα στις πολλές πολύτιμες ιδιότητες του νερού περιλαμβάνεται και η ικανότητά του να οξύνει τη μνήμη. Γενικά, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τη λήψη σωστών αποφάσεων, τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα που, διαφορετικά, θα επηρέαζαν την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε και να σκεφτούμε κάτι σε βάθος.

Μέλι

Περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη σε ίδια αναλογία, αλλά και κάλιο, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Η φρουκτόζη αξιοποιείται από τον εγκέφαλο σαν καύσιμο και προστατεύει από τη νοητική κόπωση.

Διάβασε ακόμη – 9+1 φαγητά που λειτουργούν ως φυσικό μπότοξ

Παντζάρι

Αυξάνει τα επίπεδα του αιματοκρίτη και γενικά τον όγκο του αίματος στο σώμα και, κατά συνέπεια, στον εγκέφαλο. Έτσι, συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Καρύδια

Πολύτιμη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ωμέγα-3 και κυρίως λινολενικού οξέος (ALA). Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας μικρής χούφτας καρυδιών την ημέρα ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης, τη συγκέντρωση και τις γνωστικές ικανότητες. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε που βοηθάει στην πρόληψη της φθοράς που προκαλεί στον εγκέφαλο το πέρασμα των χρόνων.

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στην καρδιά αλλά και στο μυαλό. Αλλά και η σοκολάτα γάλακτος βοηθάει στην όξυνση της μνήμης και τη συγκέντρωση της σκέψης.

Μούρα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μούρα όλων των ειδών είναι ευεργετικά συνολικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν που προστατεύουν τα κύτταρά του από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες, βελτιώνοντας τη μνήμη, αλλά και την ικανότητα της μάθησης, τη λήψη αποφάσεων και τη μαθηματική σκέψη.

Διάβασε ακόμη – Αυτά είναι τα βότανα και μπαχαρικά που ενισχύουν την απώλεια βάρους

Λιναρόσπορος και κολοκυθόσπορος

Είναι και τα δύο πολύ καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (συγκεκριμένα λινολενικού οξέος ALA) και είναι απαραίτητα για όσους ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Ο κολοκυθόσπορος περιέχει επίσης ψευδάργυρο, που συμβάλλει στην οξύτητα της μνήμης και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία.

Ψάρια

Τα ψάρια και κυρίως τα λιπαρά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα σε δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) όπως ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα και η ρέγγα συμβάλλουν στην καλή υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, όσο και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Αμύγδαλα

Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Β6, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Είναι ακ΄μα πιο αποτελεσματικά όταν τα τρως στο πρωινό σου. Μνήμη, εγκυμοσύνη, μυαλό: Να πώς θα βελτιωθούν με την άσκηση.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη