Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μήπως η πανδημία επηρεάζει τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος;

Πώς η πανδημία επηρεάζει την εύρεση συντρόφου και τη δημιουργία οικογένειας – tips για να αντιμετωπίσεις το άγχος που σου προκαλεί.

Tης Νικόλ Ζένιου

Εάν είσαι single γύρω στα 35 και νιώθεις ότι ο ένας χρόνος πανδημίας έχει επηρεάσει αρκετά την εύρεση συντρόφου και κατά συνέπεια τις πιθανότητες σου να αποκτήσεις ένα παιδί, δεν είσαι μόνη.

Πολλές γυναίκες στο ηλικιακό γκρουπ 30-40 νιώθουν πώς λόγω του κορονοϊού χάνουν “τα καλύτερα τους χρόνια” και ίσως την τελευταία τους ευκαιρία για να αποκτήσουν βιολογικά ένα παιδί.

Μια ρομαντική σχέση και η δημιουργία μιας οικογένειας δεν είναι κάτι που όλοι επιθυμούν, όμως για κάποιους είναι αρκετά σημαντικό. Πολλές γυναίκες ονειρεύονται τη μέρα του γάμου τους και ένα σπίτι γεμάτο παιδιά.  

Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία τότε η πανδημία μπορεί όντως να καθυστερεί τη διαδικασία για την πραγματοποίηση του ονείρου σου.

Διάβασε ακόμη – Η διατροφική συνήθεια που πρέπει να αποφύγεις αν θέλεις να μείνεις έγκυος

Οι λόγοι συμπεριλαμβάνουν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στη μετακίνηση, τα συνεχόμενα lockdown, το κλείσιμο της εστίασης για μεγάλο χρονικά διάστημα και οι περιορισμοί στις αποστάσεις με την επανεκκίνηση του κλάδου, οι μάσκες που φοράμε και κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπο, και πολλά άλλα. Γενικά, το social distancing δεν βοηθά στην δημιουργία καμίας σχέσης.

Ως συνέπεια, όλα τα παραπάνω μπορούν να σου προκαλούν άγχος αν νιώθεις ότι δεν έχεις πλέον περιθώριο για χάσιμο όσον αφορά τη γονιμότητα σου.

Η ψυχοθεραπεύτρια Francesca Moresi λέει πώς είναι πραγματικά δύσκολο να αποδεχτείς ότι πρέπει να περιμένεις για μια αόριστη χρονική περίοδο όταν πρόκειται για κάτι που έχει ημερομηνία λήξης όπως το να αποκτήσεις ένα παιδί.

Ακολουθούν 4 συμβουλές από την ειδικό για το πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος που προκύπτει από το γεγονός ότι νιώθεις πώς χάνεις πολύτιμα χρόνια.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις  

“Η αποδοχή του πιο πάνω είναι σημαντική. Είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, αλλά, φυσικά και δεν μπορούμε”, λέει η Moresi. “Το να νομίζουμε ότι μπορούσαμε απλά δημιουργεί περισσότερο άγχος”. Το πότε θα τελειώσει το lockdown και τα ποσοστά ασθενών με κορονοϊό δεν είναι στο χέρι σου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνεις υποθετικά σενάρια που αυξάνουν το άγχος.

Προσπάθησε να μειώσεις το άγχος

Αυτή η εποχή είναι δύσκολη. Η προσπάθεια να κάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται λιγότερο άγχος, κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει. “H σωματική άσκηση, η γιόγκα, ο διαλογισμός – όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του συναισθηματικού άγχους”, λέει η Moresi.

Μάθε τι σε κάνει ευτυχισμένη

Είναι αδύνατο να αφαιρέσεις κάθε αρνητικό συναίσθημα από τη μέρα σου.  Αλλά είναι σημαντικό να δοκιμάσεις να βρίσκεις μικρές στιγμές απόλαυσης όσο απλές και να είναι. “Ξέρουμε ότι θα αισθανόμαστε χαρούμενοι όταν βγαίνουμε με τους φίλους μας. Αλλά ρώτησε τον εαυτό σου τι σου φέρνει χαρά αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να χορέψεις, να μαγειρέψεις ένα ωραίο γεύμα, να δείς φωτογραφίες, να ακούσεις μουσική … για τον κάθε ένα είναι διαφορετικό, αλλά βρες τι λειτουργεί για σένα.”

Επαναπροσδιόρισε

Άλλαξε τον τρόπο που αντιδράς σε καταστάσεις και τις ερωτήσεις που κάνεις στον εαυτό σου. Αντί να ρωτάς “γιατί συμβαίνει αυτό;” η Moresi συμβουλεύει, να δοκιμάσεις να πεις “τι μπορώ να κάνω με αυτήν την εμπειρία;” Μπορείς επίσης να δεις τη θετική πλευρά του να “παγώνει ο χρόνος” αναγκαστικά. Επίσης μπορείς να μάθεις να είσαι πιο δεκτική. Όλα αυτά προϋποθέτουν καθημερινή εξάσκηση.

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη