Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μητέρα εσύ

 Ένας ομφάλιος λώρος που δεν κόβεται.

Κάθε Μάϊο της αφιερώνουμε μια μέρα για να την ευχαριστήσουμε για όλα όσα κάνει για μια ζωή. Η μητέρα, μάνα, μάνα είναι οι ρίζες κάθε παιδιού. Ένας ομφάλιος λώρος που δεν κόβεται. Η Eurolife το γνωρίζει. Ξέρει ότι η μητέρα είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σου και για αυτό σασ στηρίζει σε κάθε σας κίνηση.

Mητέρα είναι το Α και το Ω µας. Eίναι σούπερ ηρωίδα αλλά και ένας άνθρωπος που έχει δικαίωµα και αυτή στο λάθος. Από την πλευρά σου, πρέπει να µάθεις να την συγχωρείς όπως σε συγχωρεί αυτή.

 Διάβασε ακόμη – Γιορτή της Μητέρας: 15 κομψά δώρα για να προσφέρεις στη μαμά σου

Μητέρα δεν είναι µόνο ο άνθρωπος που φέρνει στον κόσµο ένα παιδί. Μητέρα είναι αυτή που κρατάει το χέρι ενός παιδιού, το καθοδηγεί, του δίνει τα εφόδια για το µέλλον και πλάθει έναν άνθρωπο µε προσωπικότητα, σεβασµό, ευγένεια, τρόπους, αξίες και όλα αυτά γίνονται µε αγάπη.

Μάνα είναι αυτή που νοιάζεται να παίρνεις ζακέτα. Να τρως το φαγητό σου. Να λες “ευχαριστώ” και “παρακαλώ”. Να συγχωρείς. Να είσαι ευτυχισµένη. Μάνα είναι αυτή που θα σου ετοιµάσει το τάπερ. Θα σε πάρει αγκαλιά στην πρώτη ερωτική απογοήτευση. Θα σε παρηγορήσει στο πρώτο λάθος, στο πρώτο στραβοπάτηµα. Θα σου δώσει το χέρι για να σηκωθείς. Μάνα είναι εκείνη η γυναίκα που η µυρωδιά της είναι χαραγµένη στο µυαλό σου. Που το χάδι της είναι παυσίπονο. Που η αγκαλιά της είναι λιµάνι. Που το φιλί της είναι βάλσαµο.

Μάνα είναι αυτή η γυναίκα που υπάρχει σε κάθε µας απόφαση, σε κάθε µας πράξη. Σε κάθε σκέψη, ακόµα και σε κάθε συνταγή, σε κάθε απόπειρα να βρούµε τον εαυτό µας, να βάλουµε τη ζωή µας σε τάξη και να συντονίσουµε τα θέλω µας.

Πώς φτάσαµε, όµως, να γιορτάζουµε τη µέρα της µητέρας;

Ο εορτασµός της ηµέρας της µητέρας ή της γιορτής της µητέρας, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αµερικανικό κίνηµα των γυναικών. Η Αµερικανίδα Αν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε, για πρώτη φορά το 1865, ένα κίνηµα µε το όνοµα Mothers Friendships Day και συναντήσεις µε το όνοµα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι µητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εµπειρίες. Αυτή οραµατίστηκε και µια µέρα να γιορτάζεται η µητρότητα. Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν, τελικά, στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο πρόεδρος Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύµφωνα µε την οποία καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή.

Μάλιστα, ξεκίνησε σαν µέρα µνήµης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον πόλεµο και υπενθύµιζε πως υπήρχε πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει για την ειρήνη. Όταν η επέτειος άρχισε να παίρνει εµπορικό χαρακτήρα, η µεγαλύτερη υποστηρίκτρια της, η Αnna Jarvis, έκανε τα πάντα για να το πολεµήσει καταλήγοντας να πεθάνει µόνη και απένταρη σε ένα σανατόριο.

“Για την Jarvis ήταν η µέρα που πήγαινες σπίτι για να περάσεις χρόνο µε τη µητέρα σου και να την ευχαριστήσεις για όσα έκανε”, έγραψε η Wesleyan Antolini από τη ∆υτική Βιρτζίνια στη διδακτορική της διατριβή, µε τίτλο “Γιορτάζοντας τη Μητρότητα: η Anna Jarvis και η υπεράσπιση της Ηµέρας της Μητέρας της”.

“∆εν έγινε για να εορταστούν όλες οι µητέρες. Ήταν για να εορταστεί η καλύτερη µητέρα που έχεις γνωρίσει ποτέ – η δική σου µητέρα – ως γιος ή ως κόρη”. Γι’ αυτό η Jarvis επέµενε στον ενικό αριθµό “Mother’s Day” και όχι στον πληθυντικό “Mothers’ Day”, εξηγεί η Antolini.

Διάβασε ακόμη – Mother’s Day: Τα καλύτερα δώρα ομορφιάς για να κάνεις στη μαμά σου

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο η γιορτή της µητέρας συνδέθηκε µε την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία µε τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήµερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, σύµφωνα µε τη σύγχρονη ορολογία. Ο παράλληλος εορτασµός της µητέρας ξεκίνησε το 1929 µε προφανή τον συµβολισµό. Όµως, κατά τη δεκαετία του 1960, ο εορτασµός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασµού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Η γιορτή που ξεκίνησε η Anna Jarvis εξαπλώθηκε σε ένα µεγάλο µέρος του κόσµου, αν και γιορτάζεται µε διάφορους τρόπους και όχι πάντα µε τον ίδιο ενθουσιασµό και σε διάφορες µέρες, αν και τις περισσότερες φορές είναι τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στο µεγαλύτερο µέρος του αραβικού κόσµου, η Ηµέρα της Μητέρας είναι στις 21 Μαρτίου, η οποία συµπίπτει περίπου µε την έναρξη της άνοιξης. Στον Παναµά η µέρα αυτή γιορτάζεται στις 8 ∆εκεµβρίου, όταν η Καθολική Εκκλησία τιµάει ίσως την πιο διάσηµη µητέρα, την Παναγία. Στην Ταϊλάνδη οι µητέρες έχουν την τιµητική του στις 12 Αυγούστου, που είναι τα γενέθλια της Βασίλισσας Sirikit, που βασιλεύει από το 1956 και θεωρείται από πολλούς η µητέρα όλων των Ταϊλανδών.

Η Mothering Sunday, µια γιορτή που κρατάει αιώνες, είναι η τέταρτη Κυριακή της χριστιανικής περιόδου της νηστείας, που ξεκίνησε ως µια Κυριακή της άνοιξης αφιερωµένη στην επίσκεψη στον καθεδρικό ναό της κάθε περιοχής ή αλλιώς “µητρικού ναού”, αντί για την τοπική εκκλησία. Αυτή η µέρα ήταν αφορµή για οικογενειακές συγκεντρώσεις, που µε τη σειρά της οδήγησε στη βρετανική εκδοχή της Ηµέρας της Μητέρας.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η πλέον πρώιµη µορφή της γιορτής της Μητέρας ανάγεται στις εκδηλώσεις των αρχαίων Eλλήνων που γίνονταν την άνοιξη προς τιµήν της Pέας, της µητέρας των θεών!

Διάβασε ακόμη