Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Instagram: Προωθούσε λογαριασμούς που ενθάρρυναν τις διατροφικές διαταραχές σε εφήβους

“Για πάντα πεινασμένοι” ήταν το όνομα ενός από τους λογαριασμούς αυτούς.

“Πρέπει να είμαι αδύνατος”, “για πάντα πεινασμένοι” και “θέλω να είμαι τέλεια” είναι μερικά από τα ονόματα των λογαριασμών που ο αλγόριθμος του Instagram προωθούσε σε έφηβους που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για την απώλεια βάρους και τις δίαιτες.

Όσο το Facebook δέχεται σκληρή κριτική και καταγγελίες για το γεγονός ότι δεν έκανε κάτι για να σταματήσει την προώθηση πολιτικού περιεχομένου στους χρήστες, η θυγατρική εταιρεία του, το Instagram, παραδέχτηκε στο CNN ότι –χωρίς να το θέλει- προωθούσε λογαριασμούς που αποθέωναν τις διατροφικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους.

Διάβασε ακόμη – Γιατί έπεσαν Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger χθες το βράδυ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Instagram αναγνώρισε ότι αυτοί οι λογαριασμοί ήταν αντίθετοι με τους κανόνες της πλατφόρμας και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν – πόσο μάλλον να προωθούνται. Η αποκάλυψη έγινε όταν η ομάδα του γερουσιαστή Richard Blumenthal έφτιαξε ένα ψεύτικο λογαριασμό στο Instagram, τον οποίο χειριζόταν ένα υποτιθέμενο 13χρονο κορίτσι που ακολουθούσε λογαριασμούς με δίαιτες και accounts που προωθούσαν τις διατροφικές διαταραχές. Γρήγορα, ο αλγόριθμος του Instagram ξεκίνησε να του προτείνει λογαριασμούς με ακραίες δίαιτες.

Μετά τη δημοσίευση, το Instagram αφαίρεσε τους λογαριασμούς, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στην πλατφόρμα: “Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο που ενθαρρύνει τις διατροφικές διαταραχές και αφαιρέσαμε τους λογαριασμούς που έσπασαν τους κανόνες” είπε εκπρόσωπος της εταιρείας προσθέτοντας πως “χρησιμοποιούμε τεχνολογία για να βρίσκουμε και να αφαιρούμε αυτούς τους λογαριασμούς όσο γρήγορα μπορούμε και πάντα δουλεύουμε για να βελτιωνόμαστε. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών ώστε να αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στο να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να μοιράζονται τις προσωπικές εμπειρίες τους με την ψυχική τους υγεία ενώ τους προστατεύουμε από πιθανό επιβλαβές περιεχόμενο”.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή πάντως “αυτή η εμπειρία δείχνει με γραφικό τρόπο πως οι ισχυρισμοί του Facebook ότι προστατεύει τα παιδιά ή κατεβάζει λογαριασμούς που μπορεί να είναι επικίνδυνοι είναι απλά ανοησίες”.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη