Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Hangover: Μπορεί να περάσει με καφέ;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να το αντιμετωπίσεις.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται αφού περνάμε αρκετές ώρες σε εξόδους αλλά και σε beach bars. Ωστόσο, όπως γνωρίζεις η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια ομάδα ανεπιθύμητων συμπτωμάτων την επόμενη μέρα, που συνήθως αποκαλούμε hangover.

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένη θεραπεία για το hangover, ο καφές μπορεί να βοηθήσει με κάποια συμπτώματα, αλλά είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση. Παρακάτω, ακολουθούν τα συμπτώματα αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσεις όπως αναφέρονται στο Shape.gr.

Διάβασε ακόμη – Ευεξία μετά τα 30: Τι να αλλάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα

Τι είναι το hangover;

Ένα hangover συμβαίνει όταν ένα άτομο πίνει υπερβολικά. Συμβαίνει συχνά το πρωί μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για τις ακριβείς αιτίες του hangover. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι βιολογικοί παράγοντες, όπως η αφυδάτωση, ο γαστρεντερικός ερεθισμός, η φλεγμονή, η χημική έκθεση και ο διαταραγμένος ύπνος, πιθανώς συμβάλλουν στα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του hangover μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κούραση, Αδυναμία, Πονοκεφάλους, Αυξημένη δίψα, Ευαισθησία στο φως και τον ήχο, Εφίδρωση, Ευερεθιστότητα, Ανησυχία, Ναυτία, Πόνο στο στομάχι, Μυϊκούς πόνους, Ζαλάδα, Αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός hangover μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, η ίδια ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά, οπότε είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο αλκοόλ θα προκαλέσει συμπτώματα hangover. Ορισμένοι τύποι αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει συμπτώματα hangover. Εάν ένα άτομο παρατηρήσει χειρότερα συμπτώματα μετά την κατανάλωση κρασιού, ιδιαίτερα λευκού κρασιού, είναι πιθανό να έχει δυσανεξία στα θειώδη.

Μπορεί να βοηθήσει ο καφές;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για ένα hangover και η κατανάλωση καφέ είναι απίθανο να παρέχει πολλά οφέλη, αν παρέχει.

Όπως και το αλκοόλ, η καφεΐνη, η οποία υπάρχει στον καφέ, είναι διουρητική. Ως εκ τούτου, μπορεί να αφυδατώσει περαιτέρω το σώμα, ενδεχομένως παρατείνοντας ή επιδεινώνοντας ορισμένα συμπτώματα ενός hangover. Δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του καφέ στα συμπτώματα του hangover. Αντ ‘αυτού, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης μαζί, όπως η ανάμειξη καφεϊνούχων ενεργειακών ποτών με αλκοόλ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν για τους κινδύνους της ανάμειξης αλκοόλ και καφεΐνης. Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να “καλύψει” τις επιπτώσεις του αλκοόλ, κάνοντας στους ανθρώπους να αισθάνονται πιο πολύ σε εγρήγορση και νηφάλιοι από ό, τι θα ήταν σε άλλη περίπτωση. Η ανάμειξη αλκοόλ και καφεΐνης δεν εμποδίζει το μεθύσι.

Άλλες γρήγορες συμβουλές για το hangover

Η καλύτερη στρατηγική για την αποφυγή του hangover είναι να αποφευχθεί εντελώς το αλκοόλ, αλλά δεν θέλουν όλοι να το κόψουν τελείως. Εάν οι άνθρωποι επιλέγουν να πίνουν, συνίσταται να πίνουν με μέτρο. Οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να διαχειριστούν και να μειώσουν τα συμπτώματα τους αν παραμένουν ενυδατωμένοι, καταναλώνουν θρεπτικά τρόφιμα και ξεκουράζονται. Ενώ ο καφές μπορεί να μην βοηθάει, ορισμένες φυσικές ουσίες μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα του hangover, όπως το τζίντζερ, το σπαράγγι, το νερό και το τζίνσενγκ.

Ωστόσο, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτές οι φυσικές ουσίες μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα του hangover, η έρευνα ακόμη παραμένει ασαφής. Τα ροφήματα που περιέχουν αυτά τα συστατικά μπορεί να παρέχουν κάποια ανακούφιση, όπως και ορισμένα τσάγια ή ροφήματα ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, το απλούστερο και πιο αποτελεσματικό ποτό για να βοηθήσει με το hangover είναι το νερό.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη