Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

H παράσταση “Πεθαίνω σα Χώρα” σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, στο Θέατρο Ριάλτο

Με κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt2, το κέντρο παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζουν την προβολή του “Πεθαίνω σα χώρα” σε σκηνοθεσία της Έλενας Αγαθοκλέους, με πρεμιέρα στις 8 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ.

Η προβολή βασίζεται στο συγκλονιστικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη “Πεθαίνω σα Χώρα”. Η Αγαθοκλέους εμπνέεται από τον Γκυ Ντεπόρ, συγκεκριμένα για τον τρόπο που το θέαμα συμπεριφέρεται σαν να είναι το ίδιο η κοινωνία, και φτιάχνει με τους συνεργάτες της μια εκδοχή του “Πεθαίνω σα Χώρα” για την οθόνη.

Ο Δημητριάδης χαρακτηρίζει το κείμενο ως ένα σχεδίασμα μυθιστορήματος, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1978 σε περιοδικό και έκτοτε έχει σημειώσει απανωτές εκδόσεις και μεταφράσεις. Το έργο είναι μιαχειμαρρώδης καταγραφή των δεινών μιας χώρας σε κατάσταση κρίσης και κατάρρευσης. Αν και στην αρχή δίνεται η εντύπωση πως πρόκειται για τη δική μου χώρα, στην πορεία γίνεται αντιληπτό πως τελικά (…) η κατοχή κράτησε πράγματι πολλούς αιώνες. Όσο χρειαζόταν για να εξαφανιστεί το παραδοσιακό εκτόπισμα της χώρας και να συγχωνευτεί αυτή μες στο ευρύτατο κοσμοδιάγραμμα που κάλυπτε πια όλη την υδρόγειο (…).

Το Πεθαίνω σα Χώρα του ΜΙΤΟΣ έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου χορηγιών του ΘΟΚ/ ΘΥΜΕΛΗ 2021.

Συντελεστές: Performer: Μαρίνα Αργυρίδου και Νεκτάριος Θεοδώρου. Μαζί τους η Ελεάνα Αλεξάνδρου, o Δημήτρης Χειμώνας και η Μαριάννα Μιχαήλ. Σκηνοθεσία, δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους, Kείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης, Κίνηση: Eλεάνα Αλξάνδρου, Μουσική: Μαριάννα Μιχαήλ, Voice over: Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους, Styling, κοστούμια: Αριάνα Μαρκουλίδου, Visuals: Κωνσταντίνα Peter, Χρίστος Γεωργίου, Κάμερα: Παύλος Βρυωνίδης, Σουζάνα Φιαλά, Ηχοληψία, επεξεργασία ήχου: Παναγιώτης Γαβιήλ, Mοντάζ: Σουζάνα Φιαλά, Γύρισμα green screen: Κωνσταντίνα Peter.

Info: Θέατρο Ριάλτο, τηλ.:77777745, www.mitos.org.cy

Διάβασε ακόμη