Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά

Οι επιπτώσεις στην τρίχα.

Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει και δυσκολεύεσαι να χρησιμοποιήσεις το πιστολάκι, συνηθίζεις να κοιμάσαι το βράδυ με βρεγμένα μαλλιά. Σίγουρα ο τρόπος αυτός σου γλιτώνει χρόνο όταν πραγματικά δεν έχεις καθόλου στα χέρια σου, ενώ μία ζεστή νύχτα το βρεγμένο μαλλί σου σε δροσίζει. Ωστόσο, κάνει καλό να κοιμόμαστε με βρεγμένα ή νωπά μαλλιά; Τι απαντά η επιστήμη για τις πιθανές συνέπειες της συνήθειας αυτής;

Διάβασε ακόμη – Έτσι θα αντιμετωπίσεις την ουρολοίμωξη

Σπάσιμο τρίχας

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Po-Chang Hsu, τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο εύθραυστα και αποτελούν ένα γόνιμο έδαφος για τον εφιάλτη κάθε γυναίκας, την ψαλίδα. Είναι επόμενο, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ στριφογυρνάς χωρίς να το καταλαβαίνεις, να προκαλέσεις σπασίματα εξαιτίας της τριβής με το μαξιλάρι.

Βακτήρια

Και από το πιο απλό, προχωράμε στο πιο σοβαρό. Ήξερες εσύ πως υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί από το γεγονός ότι έπεσες για ύπνο χωρίς να έχεις στεγνώσει τα μαλλιά σου; Ειδικότερα, όταν κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά, η θερμότητα από το κεφάλι σου και το νερό θα προκαλέσουν υγρασία, όπως εξηγεί ο γιατρός. Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται οι καλύτερες συνθήκες για βακτήρια και μύκητες στο μαξιλάρι σου.

Διάβασε ακόμη – 4 σούπερ τροφές για τις διακοπές σου

Μολύνσεις

Και από τη στιγμή που οι μικροοργανισμοί θα βρουν ένα “υγρό σπιτικό” για να κατασκηνώσουν, ενδέχεται να προκαλέσουν μόλυνση από μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής που μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα και δερματίτιδα.

Ωστόσο, αν επιμένεις να κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά ή δεν έχεις άλλη επιλογή, οφείλεις να κάνεις τα παρακάτω για τα ασφαλέστερα αποτελέσματα:

#1. Αν θες να αποφύγεις το σπάσιμο της τρίχας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα leave-in προϊόν που θα δημιουργήσει προστατευτικές στρώσεις ελαίων και θα εμποδίσουν το μπέρδεμα και το σπάσιμο.

#2. Επιπλέον, για να αποφύγεις την τριβή που θα αποβεί μοιραία για τα μαλλιά σου, μπορείς να προτιμήσεις τις μεταξωτές μαξιλαροθήκες από εκείνες που είναι από βαμβάκι.

#3. Για να αποφύγεις την πολλή υγρασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία πετσέτα, με την οποία θα τυλίξεις τα μαλλιά σου για να απορροφήσει το περισσότερο νερό. Λίγο μετά, χρησιμοποίησε το σεσουάρ για να απομακρύνεις την υγρασία που έχει μείνει.

Πηγή: shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη